Sudan Buyruk Konseyi Başkanı Belgit: “Ülkedeki uzlaşı mümasil”

Sudan Emir Konseyi Başkanı ve Kalabalık Komutanı Orgeneral Abdulfettah halk-Belgit, ülkedeki geçiş sürecinin balaban zorluklarla karşılaştığını fakat bulunan göstergelerin siyasal, toplumsal güçlerin katılımıyla uzlaşının yakın olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kaime Konseyinden yapılan açıklamaya bakarak Burhan, Etiyopya’nın Bahir Az kentinde gerçekleştirilen, Afrika kıtasındaki asayiş sorunları ve hal önerilerinin konuşulduğu Peş Düzem 10. Tana Düzenlilik Forumu’na katıldı.

Forumdaki konuşmasında Sudan’daki intikal sürecinin iri zorluklarla karşılaştığına dikkati calip Senet, “Kâin göstergeler, politik ve toplumsal güçlerin katılımıyla uzlaşmaya varmanın yakın olduğunu müjdeliyor. Bu, intikal döneminin istikrarını ve ülkeyi yönetecek sivil ayrımsız hükümetin kurulmasını güvence ediyor. Intikal döneminin böylelikle bağımsız milletvekili ve adaletli seçimlerin yapılması için bile akla yatkın ortamı yaratıyor.” ifadesini kullandı.

Sudan ve Etiyopya ikili ilişkileri görüştü

Öte yandan Burhan, forumdan sonradan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile iki mevki arasındaki düet ilişkilerin ele alındığı tıpkı konuşma gerçekleştirdi.

Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği büyük Uyanış (Hedasi) Barajı üzerine barajın beceri konularında anlaşmaya varılmasının kabil olduğunu belirten Egemenlik Konseyi Başkanı, Etiyopya Başbakanı’nın Etiyopya ile Sudan ortada iktisadi entegrasyonun kurulmasına ilişik önerisini memnuniyetle karşıladı.

“Hedasi Barajı projesi, Sudan’a nazik faydalar sağlayacak”

Etiyopya Başbakanı Ahmed ise Sudan ile olan ilişkinin hususi olduğuna değinerek Hedasi Barajı projesinin Sudan’a büyük menafi sağlayacağını kaydetti.

İki lider, tam cızık sorunlarının bilirkişi maharet komiteler aracılığıyla barışçıl yollarla ele alınması gereğini vurguladı.

Afrikalı siyasi ve akademisyenler, kıtadaki düzenlilik sorunları ve hal önerilerinin konuşulduğu bu yıl 10’uncusu yapılan Ense Düzem Tana Asayiş Forumu’nda “Asayiş Tehditlerinin Yönetimi: Arzuladığımız Afrika için Direnci İnşa Etme” sloganıyla tıpkısı araya gelmişti.

Sudan ordusunun düzenlilik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Teşrinievvel 2021’da sivil yönetime halk koyup alışılmamış çözme car ederek başvekil karışma onlarca siyasiyi gözaltına almasıyla başlayan ve etkili tıpkısı hükumetten yoksun olduğu siyasi istikrarsızlık sürüyor.

Darı ve Etiyopya’nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Akdarı ve Sudan, 10 yıldan etraflı süredir Hedasi Barajı ile ilişik yüz yüze geliyor.

Nil sularının çoğunluğu topraklarında doğmasına karşın elden yüzde 3’ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı’nın inşasına 2 Nisan 2011’dahi başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına andıran ayrımsız bölgede, Nil Nehri’ni yüzdelik 80 besleyici Semavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması dolayısıyla şişman önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile erke açığını kapatmayı ve cümbüş satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Darı ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş talih başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçgen anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere karşın Orak Ayı 2020’üstelik önceki dolum işleminin yapıldığı barajda 20 Şubat 2022’dahi ilk kez cümbüş üretimine başlanmıştı.

Share: