Antalya’da Alabalık üretimi üzere sağım işlemi başladı

– Antalya’dahi Alabalık üretimi amacıyla sağım işlemi başladı

Deneme amaçlı başladı, kapasitesini yüzdelik beniz arttırdı

ANTALYA – Antalya’de kâin alabalık tesisinde ala üretimi amacıyla sağım işlemine başladı. Balıklardan alınan havyarlar kuluçkaya yatırıldı. Geçtiğimiz sene averaj 2 milyon adet alabalık üretimi gerçekleştirilirken, bu yıl ise sayı farkı 4 milyon bala üretimi hedeflenen alabalık çiftliğinde, alabalıkların sağımı ve testis ilkah işlemi umum masajıyla yapılıyor.

Sağım dönemi gelmiş olan alımlı anaçlardan alınan yumurtaların hep erkekleştirilmiş alımlı alabalıktan alınan bel ile dölleme yapılıyor. Makbul kullanılmamış formül ile yumurtalardan elde edilen yavruların tüm ise dişileştirilmiş ayla geliyor.

Akseki’nin Sinanhoca mahallesi Kozarası mevkiinde kâin ala tesisi sahibi Halil Aslan, Alabalık sağım sezonuna Teşrinisani ayında başladıklarını ve Ocak ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

“Bire Bir yılda yüzde beniz artış sağladı”

Alabalık çocuk istihsal tesisinde güzeşte sene sınama amaçlı yavru üretimine başladığını anlatan Aslan, “Yavru alabalık üretimine geçtiğimiz sene başladık. Güzeşte sene çok güzelce verim aldık. Geçen sene 2 milyon bala alabalık üretimi yaptık. Bu sene ise yüzdelik yüz çoğalma yaparak 4 milyon yavruyu bulduk” dedi.

“Bakir projeler yaptı”

Çiftlikte yeni proje yaptıklarını söyleyen Aslan, “Ekonomiye ulama bulmak amacıyla projemizi değiştirdik. Bakir yaptığımız proje ile havuz sayılarımızı ve gurk makinelerini arttırdık. Yılda 9 buçuk milyon bala teksir kapasitesi ve 12 milyon er bezi üretimi yapacağız. imdi yaz ve şita dönemi adına istihsal yapacağız. Şu anda kış dönemi husye sağımlarına başladık. Tahminî namına haftalık 400-500 bin ortada testis alıyoruz. Ayrımsız eş balıktan 500-700 bin arası ilkah yapabiliyoruz” diye konuştu.

“Üretilen yavruların yüzdelik 99″u çekici”

Sağım yapılan yumurtaların 14 günde gözlendiğini anlatan Aslan, “14 aktarılma böylecene gözlenen yumurtaları gurk makinalarına alıyoruz. Ölmüş yumurtaları temizleniyor. 21 devir sonradan yumurtadan yavrular çıkıyor. Yumurtadan çıktıktan sonraları ise 3 kamer içerisinde 5 grama ulaşıyor. Daha sonraları ise müşterilerimize Türkiye’nin gelişigüzel tarafına barajlara gönderiyoruz. Bu ürettiğimiz yavruların yüzde 99’u cerrar yavrudur. Bunun bazıları porsiyonluk yapılıyor. Ekseriyeti ise somon yapılıyor. Yapılan somonlar ise mikro dışına ihraç ediliyor. Seçkin geçen yıl üretimimi arttırarak ekonomiye korkulu anlamda katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Bakir havuzlar mensur etti”

Hazırladıkları projeyi akarsu ürünlerine sunduklarını ve çocuk projesine çevirttirdiklerini söyleyen Aslan şöyle bitmeme etti: ” Bu sene kapasitemiz arttırdık. Eskimemiş havuzlar yaptık. Seneye de bakir havuzlar yaparak kapasitemizi daha üstelik arttıracağız. Şu anda 18 adet kıytırık bala tahammül, 10 yavru izam havuzu, 5 kuş yemi benzeri kabile elan izam ve 7 çıngı kart havuzumuz bulunmaktadır. Bu yıldan sonraları gökçe yazın ayrımsız anaçtan iki kat er bezi alacağız. Onun çalışmalarını yapıyoruz. Bu sene evvel yerine çeşitli ülkelerden değişik ırk alabalık getirdiklerini belirten Arslan, “Tesiste bakir denemeler yapıyoruz. Şu zaman elimizde soy yerine Amerikan, Fransız, Danimarka ve domestik ırk namına 4 ırkımız var. Yabancı ırkları ekonomiye arz uygunlarını seçip en hızlı büyüyenleri piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Örneğin şu anda yer çabuk büyüyen Amerikan ırkı var. Amerikan ırkının çocuk oranında ahiret yolculuğu ilavesi var. Bunu da Türkiye’nin hava şartlarında ortama alıştırıp bunlardan sağım yapıp yumurtalarını deneyeceğiz. 1500 yerel, 5 bin Fransız, 5 bin Amerikan ırkı 5 bin skor Danimarka ırklarından erkekli dişili 5’er bin adet balıklarımız var” şeklinde konuştu.

Share: