Prof. Dr. Özatik: “Domuzdan insana önsezi nakli rutine girince bir nice sayrı felah bulabilecek”

Prof. Dr. Özatik: “Domuzdan insana kalp nakli rutine girince birçok rahatsız şifa bulabilecek”

Türk His ve Yaradılış Cerrahisi Derneği Umumi Heyet Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ulvi Özatik:

“Bu haberle çok heyecanlandık, gelecekte iri aynı imge namına görüyoruz, rutine girdiğinde birçok hastamıza şifa sağlayabilecek”

“2022 yılının önce 10 ayında Türkiye’de bin 266 nüsha akıl ölümü belirleme edildi, bunların ne yazık kim 222’sinin organı bağışlandı”

Türk His ve Yaradılış Cerrahisi Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt:

“Kongrede kalpten başlayarak yaradılış cerrahisine kadar güçlü çok yenilikleri konuşuyoruz”

Domuzdan insana önceki kalp naklini işleyen Maryland Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Muhammad Mohiuddin:

“Verici olan canlının ortamında insana dokuncalı olabilecek bütün genler çıkarılıyor, ayıklanıyor ve insana akla yatkın genler ekleniyor”

“Üzerinde elan üstelik çalışıldığı takdirde insanlara uzuv bulabilmek üzere heybetli mütenavip benzeri ana çıkabilecektir, birkaç sene büyüklüğünde süre geçebilir amma ümitli olduğumuzu söyleyebilirim”

“Pahalı ayrımsız deneyim, hastaneye 1.5 milyon dolarlık maliyeti vardı”

ANTALYA Türk Önsezi ve Damar Cerrahisi Derneği Umumi Heyet Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ulvi Özatik, 2022 yılının evvel aylarında ESIR’üstelik domuzdan insana his nakli yapılmasının kendilerini kovid aşısının bulunması büyüklüğünde heyecanlandırdığını belirterek, “Gelecekte biz bunu şişman ayrımsız rüya adına görüyoruz, rutine girdiğinde birçok hastamıza iflah sağlayabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Türk Ruh ve Soy Cerrahisi Derneği 17. Ulusal Kongresi, Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki benzeri otelde gerçekleştirildi. 3 bin 300’ün üstünde doktor, abla ve perfüzyonistin katılımı ile planlı kongrede, 14 ayrı salonda, 208 ayrı celse, 386 sözel beyanat ve 276 e-poster kayran aldı. Kongrede, kalp ve damar cerrahisindeki haddinden fazla cesim ve rabıta çekici konuların birlikte, olgular eşliğinde kesif karşılaşılan problemlere ve hastalıklara yaklaşım ile birlikte tıptaki eskimemiş gelişmeler gözden geçirilirken, dünyadaki ruh ve soy cerrahisindeki serencam gelişmeler, programın asıl başlıklarını oluşturdu.

Kongre bünyesinde düzenlenen toplantıda konuşan Türk Önsezi ve Soy Cerrahisi Derneği ve Kurultay Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt, kovid döneminde yapılan dijital toplantının ardından, bozuk günlerdeki kabilinden kilolu katılımlı bilimsel değeri efdal toplantıları tıpkı henüz yapamayacaklarını düşündüklerini söyledi. Fakat beklediklerinin cemi bilakis 17. Türk Ruh ve Soy Cerrahisi Derneği Kongresi’ni Türkiye’nin sunu nazik katılımlı tıp kongresi adına gerçekleştirdiklerini anlatım fail Bozkurt, “3 bin 300’e andıran katılımcıyla 14 salonda kongremizi yapıyoruz. Bu kongrede genel kendisine tıptaki bütün yenilikleri konuşuyoruz. Kalpten başlayarak damar cerrahisine büyüklüğünde kavi çok yenilikleri konuşuyoruz. Kongremizin genişlik kızıl konuğu KUL’den gelen Prof. Dr. Muhammad M. Mohiuddın’di. Kendisi bize sunumlarla deneyimlerini aktardı” dedi.

Türk His ve Soy Cerrahisi Derneği ve Kongre Umumi Sekreteri Doç. Dr. Hedef Içtenlikli, 4 sene sonraları yeniden bire bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, gündemlerinin çok değişmediğini, temelde bire bir konuların tartışılmaya devam ettiğini anlatım etti.

“Organ bağışında bire bir hassasiyet yok”

Türk Ruh ve Soy Cerrahisi Derneği Umumi Heyet Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yüce Özatik, kongrenin anne konularından birinin duygu nakli ve buna müteveccih alternatifler olduğuna dikkati çekti. Kovid dönemi seçkin süreci etkilediği üzere doktorların hastalara sunduğu hizmeti dahi etkilediğini rapor fail Özatik, “His hastalıkları esas adına ivedi ve önceliği olan hastalıklardır. Benzeri topluluk rutin ameliyatlarımızı yürütebildik ama aynı sayrı grubu var kim onlar konusunda bati ayrımsız şekilde naçar kaldık. Onlar duygu yetmezliği hastalarıdır. İleri mertebe ihtisas yetmezliği hastalarının en gelişigüzel tedavi yöntemi ihtisas nakli ameliyatıdır. Ruh nakli ameliyatlarında biz hangi eyvah ki us ölümü gerçekleşmiş vericiye ihtiyaç duyuyoruz. Kovid döneminde umumi adına donör konusunda kısıtlı sayıda verici ile bu ameliyatları gerçekleştiriyorduk. Yıllık 85-90 civarında hastamıza vericiden aldığımız kalpleri naklederek onma verebiliyorduk. Kovid döneminde bu nüsha 15-20’ye büyüklüğünde indi. Verici sayısında ağır sıklet tenakus oldu. Türk toplumu müzaheret konusunda haddinden fazla alıngan. Fenomen uzuv bağışına geldiği ahit tıpkı hassasiyeti göremiyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Heyecanlandık”

2022 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de bin 266 nüsha us ölümünün belirleme edildiğini aktaran Özatik, “Bunların hangi efsus kim bin 44’ünün ailesi organ bağışında bulunamadı. Fakat 222’sinin organı bağışlandı. Tıbbi nedenlerle tığ filhakika yüzde 10 yahut 15’ini kullanabiliyoruz. Ancak 15-20 hastaya çözüm üretebilmişiz. Ülkemizde çokça doğacak düzeyde dünyayla rakiplik edecek hastanelerimiz var. Hizmet veren hekimlerimiz, ekiplerimiz var. Esenlik Bakanlığı vasıtasıyla tek aracısız ölçülü son mertebe hakkaniyetli, adaletli, hoppadak tıbbi önceliği önceleyen tıpkı sistemimiz var. Amma bizim arz iri ihtiyacımız organ vericisidir. Bu süreçte 2022 yılının ilk aylarında MEMLUK’üstelik domuzdan insana kalp nakli, önsezi yetmezliği ile uğraşan hekimleri tığ kovid aşısının bulunması büyüklüğünde heyecanlandırdı. Hastalarımızla bitli angajman kuruyoruz, o çaresizliği görüyoruz. Hekimiz hal çıkarmak istiyoruz. Bu haberle çokça heyecanlandık. Gelecekte biz bunu şişman tıpkı düş adına görüyoruz. Rutine girdiğinde birçok hastamıza iflah sağlayabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye bu yolda olacaktır”

Kongre Düzenleme Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Ümit Kervan, ayrımsız başka canlıdan başka benzeri canlıya organ nakli yapılmasına xenotransplantasyon adı verildiğini söyledi. Bu yılın başında KÖLE’üstelik Mohiuddin yoluyla dünyada ilk defa domuzdan insana ihtisas nakli (xenotransplantasyon) yapıldığını aktaran Kervan, “Tahminî 30 yıldır bu işle uğraşıyor. Daha ilk domuzdan şempanze ve babunlara yaptığı nakiller başarıyla sonuçlanınca BENDE’dahi bu konuda domuzdan insana nakil yapılabilmesi amacıyla müsaade almıştır. Muvaffakiyetli aktarım gerçekleştirdiler. 100’ün üstünde çalışmaları var. Ekibinin dünyada yer tafsilatlı tıpkı canlıdan başka ayrımsız canlıya yapılan ruh nakliyle hayat dolu serisi var. Bu konudaki tecrübeleri haddinden fazla fazla. Cemiyet yerine iletişime geçtiğimizde Türkiye’ye gelmekten ve tecrübelerini aktarmaktan mutlu olacağını iletti. Seçme defasında güzelce ders anlattı. Kongre aralarında tecrübelerini arkadaşlarımızla paylaştı. İleri yıllarda Türkiye’nin dahi bu yolda olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“İnsana zararlı eksiksiz genler çıkarılıyor”

Maryland Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Muhammad Mohiuddin, herkesin ihtiyacını karşılayacak büyüklüğünde tıpkı organı aktarım edebilecek benzeri durumda olmadıklarını söyledi. Yemeden Içmeden ruh amacıyla değil özge organların nakli üzere bekleme listesinde kâin hastaların aktarım gerçekleşmeden listede hayatını kaybedebileceğini rapor eden Mohiuddin, “Örgen bulunamaması zımnında az daha rastgele 8 dakikada tıpkı hastayı bu şekilde kaybediyoruz. Mütenevvi almaşık yollar var, yapay kalp, mekanik cihazlar bunlardan aynı tanesidir. Önsezi yetiştirme bunlardan biri. Biz buna ilave benzeri almaşık formül düşündük ve koca dışı organizmalardan alınabilen kalbin kullanılması şekliydi. Domuzdan elde edilen kalbin kullanılması son alternatif çözümdü. Burada kalbi olduğu gibi kullanmıyoruz ayrımsız takım genetik tadilat yapıyoruz. Donör olan canlının içindeki insana zararlı olabilecek hep genler çıkarılıyor, ayıklanıyor ve insana uygun genler ekleniyor. Olduğu kabilinden otantik haliyle hınzır organı kullanılmamış modifiye edilmiş bire bir örgen derkenar oluyor. İnsan vücudu marifetiyle akseptans edilebilir tıpkı organ elde edilmiş oluyor. Bu şekilde geçmiş organ aktarımı gerçekleştirildi. Esasen yıllardır yaptığımız ayrımsız nakil işlemiydi bu. Domuzdan mukteza kalıtım bilimi tadilat yapılarak babunlara çokça sayıda nakil işlemi gerçekleştirdik. Fakat domuzdan insana önceki nakli gerçekleştirdik. Alıcı olan herif çokça züğürt durumdaydı, artık koca kalbi kabul olmuyordu. Uygulamayla ilişkin liyakatli veriler varsa görgül bir işlemle ya birlikte ilaca izin verebiliyorlar. Tığ bile bundan yararlanma ettik” dedi.

“1-2 yıl geçebilir ama ümitliyiz”

Domuzdan insana his naklinin 7 Ev tarihinde gerçekleştiğini hatırlatan Mohiuddin, “İlgili idarelerin izniyle debi ettik, insana evvel nakli yaptık. İnsandan alınan kalple aktarım yapılamayacak bire bir hastaya bu nakli yaptık. Yaptığımız nakil olmasaydı hastanın ömründe aynı uzama olmayacaktı. Bu durumu açıklayarak hastandan izni aldık, bir zamanda ilişik ruhsatlandırma kurumuna müracaat yaptık, ilgili izni aldık. Bu izni alabilmek amacıyla efsanevi deneylerinden elde ettiğimiz sonuçları gösterdik. Bu çözümün uygulanabilir bire bir hal olduğu noktasında ilişik idareyi kandırma ettik. Fiyatlı tıpkı deneyim 1.5 milyon dolarlık maliyeti vardı hastaneye. 7 Sülale’ta operasyonu gerçekleştirdik. Naklin ardından önce 50 bölüm ferah gitti sökel üzere muayyen enfeksiyon ve ayrımsız mızıka hastalıklarla karşılaştık. Buda zaten hastanın durumunun tutkun düşmesinden kaynaklanıyordu. İlk 50 günde çözümün mebzul çalıştığını söyleyebiliriz. 50. günün peşi sıra kalpte aynı topluluk işlev kayıpları başladı. 10 dönme boyunca türlü kurtarma çabalarında bulunduk. 10 devir sürenin ardından kalbin fonksiyonunda bire bir düzelme olamayacağını anladık. Hastanın ailesine bile danıştık, prosedürü durdurmamızı söylediler ve işlemi durdurduk. Hastalanmış nakili arkasından 60 dönüş hayatta kaldı. Bu kadar şişman yetenekli tıpkısı organ nakli üzere şu ana büyüklüğünde elde edilmiş yeryüzü etraflı sıhhatli kalım değerini yakaladığımızı söyleyebiliriz. Iri tıpkı başarıdır bu, üstünde elan üstelik çalışılacaktır. Üzerinde elan üstelik çalışıldığı takdirde insanlara organ bulabilmek için mefret mütenavip ayrımsız kök çıkabilecektir. bir iki sene kadar süre geçebilir ama ümitli olduğumuzu söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.

“İyi tıpkı hastayla, henüz gür serencam alabiliriz”

Nakil yapılan hastanın vücudunun algın düşmesinin süreçte rate olunmasının yeryüzü muhteşem nedenlerinden biri olduğuna değinen Mohiuddin, “Hastanın muafiyet sistemini baskılayıcı kullandığımız ilaçları aktarım sonrasında bazılarını, kullanılması gerekenleri yenmek zorunda kaldık. Hastalanmış filhakika zayıftı ve bunları kaldıramayacaktı. Hastanın enfeksiyona yakalanmasına ve kalbin durumunun kötüleşmesine faktör gibi. Efsanevi deneylerinden takatli haddinden fazla özdek öğrendik. Bunlar kayırıcı çalışmalarına çırağ tutuyorlar. Tespit ettiğimiz biraz amil var esasta. Ayrımsız sonraki denememizde, keder sonuçlara defa açtığını düşündüğümüz işlemleri tekrarlamamaya, bazılarında ayrım yapmaya çalışacağız. Bu hastamız kadar hastalıklı sakıt değil, az buçuk daha durumu gani tıpkısı hastayla tıpkı dahaki sefere nakli yapmayı istiyoruz. Daha dolgunca tıpkısı hastayla başarılı olacağımızı düşünüyoruz” dedi.

“1-2 yıl zarfında daha aşkın aktarım görülecek”

“5-10 yıl içinde hayvandan insana aktarım daha rutin tıpkı ayla gelebilir mi” şeklindeki soruya ise Mohiuddin, “Umudumuz bu şekilde ayrıca sizin verdiğiniz ahit zarfından daha erken olabilme ihtimali bile var. Hastalardan ve yakınlarından mesajlar alıyorum. Kendilerinin nakil için gönüllü olduğunu bildiriyorlar. Üstümüzde benzeri yük var. Hayvan deneyleri bu gereklilikleri karşılayabilme namına yapıldı. Imdi uygulamanın elan birlikte sürat kazanacağını düşünüyorum. Benzeri ila iki yıl zarfında daha fazla nakil göreceksiniz” yanıtını verdi.

“Hınzır daha gücük sürede büyüyor”

Mohiuddin, hastalık bir apayrı hayvanın değil de domuzun kalbinin kullanılmasını ise şöyle açıkladı: “Babun, şempanze üzere hayvanlar insana mail ama tıpkısı babunun yetişkinin boyutlarına ulaşması 20 yıl sürüyor. Mütenevvi hastalıkların bile sirayet riski var. Diğer faktör dahi üreme süresinin ayrıntılı olması. Doğan tıpkısı yavrunun büyüme süresi 20 yılı bulabiliyor. Buna cebin domuzlar benzeri seferde 10 çocuk ve benzeri yıl zarfında yetişebiliyorlar. Söz Gelişi alıcımız tıpkısı yaşındaki hayvandan alınan kalbi kullandı. 20 yıl ve 1 yıl kabilinden bire bir ayırt var arada. Domuz genomu ferah biliniyor. İnsana uymazlık verecek genleri ayıklayabiliyoruz.”

“Rutine dönüşürse maliyeti düşecektir”

İlk pratikte maliyetin haddinden fazla erdemli olduğuna değinen Mohiuddin, “Rutine dönüşürse maliyeti dahi düşecektir. İnsandan insana aktarım maliyeti seviyesinde kalacaktır. ÇAKER üzere orada sigorta şirketlerini bunu sigorta kapsamına kabul etmek için ikna pres oluyor. Yetiştirilen bir hınzır değişik farklı alıcılara organ sağlıyor olacak. Bu muamele rutin ayla geldiği ant apayrı ülkelerde birlikte uygulanıyor olacak. Türkiye’nin nakil konusunda hayatiyetli tıpkı geçmişi olduğunu biliyoruz. Türkiye ile işbirliği içinde bulunmaktan mutluyuz. Türkiye’de bu alanda zaruri ilerlemenin sağlanması için çalışmalarımız devam edeceğiz” ifadelerine düzlük verdi.

“Dini açıdan konuşuldu”

Domuzdan naklin çabucak Müslümanlar değil, Museviler vasıtasıyla de yakından strateji edildiğini rapor fail Mohiuddin, “Hem Musevi hem Dindar derneklerden bana çok danışıldı. ve aza naklini düşündüğümüzde bu anlamda konuyu temas etmek amacıyla akide önderleri aracılığıyla davet edildik, görüşmelerde bulunduk. Ortaya sâdır tıpkısı uzlaşma var, iki şanlı sebep; bunlardan biri yapılanın âdem hayatı açısından emin olmalı, ikincisi yapılan prosedür koca hayatına engel vermemelidir. Bu iki kritere bakıyor inanç önderleri. Zinde bir kişiye bunu bire bir tercih namına sunsanız ihtimal ‘hayır’ diyebilir. Ama alternatifi kalmayan, serencam bir çözüm şansı karşısına sâdır kişiye ise sorulduğunda ego buna ‘hayır’ diyeceğini sanmıyorum, akseptans edecektir. Biricik tıpkısı kurumun daima seçme şeyiyle karşılayabileceği icraat değil. Maliyeti faaliyet oluyor sıfırdan kaldırmak gerekirdi, koyun ve ineklerde deneyecek olsak. Bunun da maliyeti 2 bilyon doları bulacaktır. Yapılan umum çalışmalar alan geriye gitmiş olacaktı, bu açığı dahi kapatmamız gerekirdi. Domuz çalışılmış bir hayvan, genetiği biliniyor. Bu bilgiye sahibiz çokça hızı üreyebilen bir haddinden fazla avantajlar sunuyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Share: