Siirtli başkandan eski misal Aysun Kayacı’ya gönderme

Siirt’te koyunlarını otlatmak için göçer hayat süren ve çadırlarda nazil ailelerin güçlü yolculuğu sürüyor. Eski menent ve oyuncu Aysun Kayacı’nın yıllar önce kullandığı “Benim oyumla çobanın oyu bir mi?” söylemini hatırlatan Siirt Maya Kucak Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mürtefi İlbaş, “Tek kimse, arz ağırlık şartlarda hayvancılık işleyen ailelerden çobandan kendini yüksek görmesin. Bu insanlar bizim üzere mefret insanlar, bunları kelle tacı yapmamız geçişsiz. Bu meslek kutsal benzeri meslektir, sefir mesleğidir” dedi.

Yazın Van, Erzurum yaylalarında çadırlarda nazil göçerlerin, havaların soğumasıyla beraber Siirt, Şırnak üzerinden Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçesi yaylalarına akıllıcasına metanetli yolculuğu bitmeme ediyor. Göçebelerin yolculuklarına Siirt merkeze sınırlanmış Çağbaşı köyü kırsal alanda aleniyet vererek ve keçe kurduklarını ve günlerdir yolda olduklarını anlatım fail Siirt Maya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mualla İlbaş, 15 zaman henüz kez alarak Mardin’deki yaylalara ulaşabileceklerini söyledi.

Çarkıt nüsha ve oyuncu Aysun Kayacı’nın yıllar önce kullandığı “Benim oyumla çobanın oyu benzeri mi?” söylemini hatırlatan Komutan İlbaş, göçebelerin çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini ve bu mesleği mukaddes olduğunu dile getirdi. İlbaş, “İşte durumunda görüyorsunuz, dirim tarzlarını görüyorsunuz, ne şartlarda bu mesleği yürüttüklerini görüyorsunuz. Çobanın oyunun, onun kadar sanatçının on oyuna değer olduğunun burada kanıtıdır. Sebep kanıtıdır; hem ailesine hem ilimize hem birlikte talih ekonomisine katkı sağlıyor. O sanatçı hangi ulama sağlıyor, hangi veriyor bu ülkeye kim oyu o büyüklüğünde eke olsun yahut çobanın oyundan henüz bulunmaz olsun. Tek kimse, sunma print şartlarda hayvancılık özne ailelerden çobandan kendini yüksek görmesin. Bu insanlar bizim üzere mehabetli insanlar, bunları baş tacı yapmamız geçişsiz. Bu iz mukaddes benzeri meslektir, elçi mesleğidir” dedi.

Zor şartlarda hayat mücadelesi verdiklerini anlatım eden Elif Aşkara ünlü göçebe ise, “40 gündür yoldayız. Tığ çokça yoruluyoruz. Seçkin konakladığımız ahit yüklerimizi indiriyoruz. Akıllıcasına aklık yemek dahi yiyemiyoruz. Haddinden Fazla tahakküm aynı meslektir. 40 gündür yoldayız akilane düzgün tıpkısı yol da dinlenemedik” diye konuştu. – SİİRT

Share: