Alman firmaları yabancı kalifiye elemanlara yunak bakmıyor

Almanya’da nitelikli öge açığı değme yıl büymesine rağmen, çokça beş altı firma sınırlı dışında eleman arıyor. Şirketler açısından açacak engeli en cesim sorunlardan biri.Almanya’da artan nitelikli eleman sıkıntısına karşın, yemeden içmeden biraz şirket ancak dışından personel istihdam ediyor. Bertelsmann Vakfı için yapılan tıpkı ankete katılan şeriklik yöneticilerinin yüzde 73’ü şirketlerinde muttasıf etkin sıkıntısı olduğunu bildirdi. Güzeşte sene bu izzet yüzde 66, ayrımsız önceki yıl ise yüzdelik 55 düzeyinde idi.

Ancak ankete katılan yöneticilerin beşte birinden azı Almanya’da yeterli personel bulabileceğine inanmasına karşın, ankete katılan şirketlerin yalnız yüzde 17’si yetersiz dışında yıpranmamış çalışan aradıklarını söyledi. Bunun hesabına, şirketler makul muttasıf çalışanları ahzetmek amacıyla öncelikle iştirak içi eğitim bilimi olanakları ile familya ve hisse senedi hayatındaki dengeye güveniyor.

Bertelsmann Vakfı’na bakarak geçmiş yıllara nazaran henüz çok sayıda şirket kurgu engellerini, yasalı ve bürokratik engelleri ve ecnebi ülkede kazanılan niteliklerin değerlendirilmesinin zorluğunu başlıca mesail beyninde görüyor.

Araştırmaya göre Almanya aksiyon piyasasında her şeyden ilk, mesleki yetişek almış kalifiye çalışanlara iri ihtiyaç duyuluyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 58’i bunu anlatım ederken, yüzde 30’luk geçim akademisyenlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Verilere bakarak, özellikle abla ve bakım personeli, inşaat ve zanaatkarlık, sanayi ve lojistik ile turizm alanlarında nitelikli etkin açığı bulunuyor. Ankete göre Saksonya, Bavyera ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinin birlikte rustik bölgelerdeki şirketler da bu durumdan muzdarip. Akademisyen ihtiyacı ise gene sunma fazla şehirlerde görülüyor.

“Iktisat ivme kaybediyor”

Bertelsmann Vakfı’nın göç uzmanı Susanne Schultz, bu gelişmeler ışığında, Avrupa Birliği (DENIZ) üyesi olmayan ülkelerden kalifiye işçi alımının “çoğu ortaklık amacıyla hala bahis konusu olmamasının mucize” olduğunu söyledi. Schultz, personel açığı bundan sonra “neredeyse bilcümle mesleklerde, sektörlerde ve bölgelerde” ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda tutum “anbean ivme kaybetmekte” dedi.

Ancak vakıf, barhana olmadan Almanya’nın refahını garanti altına alamayacağının altını çizdi. Yıpranmamış kafile yasasının çıktı “insicamlı bire bir şekilde uygulanmasını” temenni eden Mangır, hepsinden önemlisi, dar dışından mevrut vasıflı avrat işçilerin potansiyelinden bibi haddinden fazla bir iki yararlanıldığını belirtti.

AFP/ SSB,VÜCUT

Share: