TDV 2. Başkanı Kemiksiz, Ayasofya’nın demirkapan gibi topluluk çektiğini rapor etti

Türkiye Kült Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İhsan Kemiksiz, pandemide yaşanan kısıtlamanın ardından, Ayasofya-i Şanlı Cami-i Şerifi’nin 80 yılın hasretiyle mıknatıs kabil ehil çektiğini söyledi.

Camiler ve Ilmek Görevlileri Haftası kapsamında, Balkı Müftülüğünce Hars ve Kongre Merkezi’ne düzenlenen “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” konulu izlence, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Celi, burada yaptığı konuşmada, bir zamanlar yerleşim yerlerinin mezarlara andıran olduğunu fakat günümüzde giderek uzaklaştığını söyledi.

Ölümün seçme ant hatırlanması gerektiğini ifade eden Celi, yeşili sevdiklerini, İstanbul’bile sunma yeşil yerlerin mezarlıklar olduğunu belirterek, oradan insanlara müvellidülhumuza verildiğini belirtti.

Pandemi döneminde cami cemaatlerinin azaldığını ve bunun imamları bile üzdüğünü dile getiren Münhal, “Belki bu arayı kapatan benzeri cami var. Kaybettiği yılların rövanşını mı alıyor bilmiyorum amma hep dünyada ağırlık (pandemi) varken bir cami müthiş şekilde sözde 80 yılın cemaatini yine gene toparlıyor. Ayasofya-i Yetişkin Cami-i Şerifi’hangi gidin sabahleyin namazları kırcı, gün ortası namazları meşgul. Devamlı insanlar geliyor. O da 80 yılın hasretiyle mıknatıs üzere cemaat çekiyor.” diye konuştu.

Yalınlık, konuşmasında Arakan, Afrika ve Suriye kabilinden birçok yerde Müslümanların yaşadığı durumları paylaştı.

Arakan ve Afrika kabilinden ülkelerden şu temel büyüklüğünde 10 bine yakın öğrenci getirdiklerini anlatan Küşade, “İmam hatip ve üniversite okutuyoruz. Cami görmeyen benzeri çocuğun cami hissiyatını hissetseniz tığ herhangi bir zaman camiye gideriz. Onların kamışlarla yaptığı camiler alelhusus Arakan’daki 2 yılda tıpkısı yanar ve banko bire bir cuşiş menfaat. Amma ‘burası cami’ diyerek bire bir derece atfetmeleri çokça önemlidir. İllaki cami Süleymaniye Camisi olması gerekmiyor. Süleymaniye’nin duruşu kapitalizme, siyonizme evet de batıla alın aynı simgedir.” diyerek konuştu.

Vali Osman Varol ise diyanet görevlilerinin dinin emirlerini anlattığını, bunun beraberinde anlattığı şeyleri özümseyip yaşayarak halka yansıtıyor olması onun mucibince işini yaptığının göstergesi olduğunu söyledi.

Kült görevlilerinin işini hassasiyetle yapmasının önemini vurgulayan Varol, “Aynalı işlerimiz, boğuk işlerimizin tamamının ortasında mutlak tıpkısı din görevlimiz, bire bir imamımız ve tıpkı hocamız vardır. Bu hocamız işleri uyarınca adına getirebilirse o toplumda seçkin ant laf hangi olursa olsun sonu erinç olan benzeri netice elde etmiş oluruz.” ifadesini kullandı.

Programa, İl Müftüsü Azamet Nazik, İl Bitirmiş Komutanı Liva Hüsamettin Erol, Belediye Başbuğ Vekili Nefha Ensesi Kalın ve ilmek görevlileri katıldı.

Share: