Macaristan’ın milli şairi Sandor Petöfi, doğumunun 200. yılında anıldı

Tekirdağ’da, Macaristan’ın milli şairi kabul edilen Sandor Petöfi’nin doğumunun 200. yılı zımnında panel düzenledi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çağ Bölümü ve Tekirdağ Macar Hukuk Derneğince, NKÜ Rektörlük Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Macaristan Hars Ataşesi Balazs Szöllössy yaptı.

Panelin açılışında konuşan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Itikatlı Atmaca, Sandor Petöfi’yi anmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Atmaca, üniversitelerinin her alanda etkinliklere eş sahipliği yapmaya bitmeme ettiğini dile getirdi.

Tekirdağ Macar Hukuk Derneği Başkanı Adem Dalgıç ise Petöfi’yi “Macaristan’ın Namık Eksiksizlik’i” kendisine gördüğünü tabir etti.

Petöfi’nin güdük yaşamına şişman eserler sığdırdığını aktaran Dalgıç, panele katılanlara teşekkür etti.

Panele konuşmacı adına katılan Türk Macar Dostluk Derneği Üyesi, Türkolog ve çevirmen Edit Tasnadi, Petöfi’nin hayatını özetlemenin yalın kat olmadığını ifade etti.

Sandor Petöfi’nin “hürriyet savaşı şairi” olduğunu tamlayan Tasnadi, şunları kaydetti:

“Macarların Augsburglara cebin verdiği iki şanlı hürriyet savaşı vardır. Birisi Rakoczi’nin 18. yüzyılın başında. İkincisi 19. yüzyılın ortalarında. Petöfi, bu özgürlük savaşının şairidir. Petöfi, amor ve özgürlük adlı şiirinde esasta hayatını özetliyor. Hep dünyada maruf belki birlikte eserleri hep dünyanın dillerine çevrilmiş şairdir. Bildirme çok maruf şairdir. Belki da tanınması karakterinden ve haddinden fazla can alıcı maltalık hikayesinden kaynaklanıyor. Kendisi hemen 26 sene yaşamış. Şiirleri, mukayyet eserleri 2 bin sayfaya yakındır. O dönemde sansür vardı. Matbaaya gittiklerinde şiirini bastırdılar. Petöfi konusunda ahali yazısıyla ‘işte bu koşuk özgürlüğün ilk nefesidir’ diye yazdı. Onun heyecanıyla bilcümle halkını bu ihtilale sürükledi.”

Türkolog ve çevirici Dr. Dursun Kemiksiz ise Sandor Petöfi’nin ölümü ile Türk ve Macar tarihinde eskimemiş benzeri periyot başladığını söyledi.

Rusların, Augsburglara yardıma gelmesi sırasındaki muharebede Sandor Petöfi’nin hayatını kaybettiğini anlatan Bariz, şunları kaydetti:

“Hunriz ayrımsız kavga ve balaban üzüntüler var. Macar ulusunun özgürlük hareketi kebir aynı zirveye ulaşıyor. Bizim Macarlarla olan ilişkilerimizde ihtimal ilginç ayrımsız ahit noktası Rakoczi’nin gelişi, ondan sonradan 1848-1849 Macar Bağımsızlık Mücadesi’nden bilahare Osmanlı’nın mihman ettiği asker ve siyasi liderleri hesaba kattığımızda, Sandor Petöfi’nin ölümü ile beraber Türk ve Macar tarihinde kullanılmamış benzeri devir başlıyor. Yaşasaydı ihtimal Petöfi Kütahya’da konuk ettiğimiz siyasiler ortada olabilirdi. O mücadeleye katılıp, ahiret yolculuğu etmeyen siyasi kanadının Kütahya’da, askeri kanadının ise Halep ordusunda konuk edildiğini biliyoruz.”

Share: