Kırşehir’de gündöndü ekim alanı fehamet desteğiyle arttı

Kırşehir’üstelik önceden ekilmeyen arazilerin de değerlendirilmesiyle sonuç iki yılda gün çiçeği istihsal alanı 160 bin dekara yükseldi.

Kırşehir’de Boztepe ilçesi ilkin görünmek üzere Karacaören ve Dulkadirli ovaları, Mucur, Çiçekdağı, Akpınar ve Kaman ilçelerinde ayçiçeği yetiştiriliyor.

Kentte 2020 yılında 40 bin dekar civarında olan istihsal alanı, başlangıçta ekilmeyen arazilerin bile değerlendirilmesiyle 2 yılda yaklaşık 160 bin dekara çıktı.

Kırşehir Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğünün uyguladığı “Kırşehir İlinde Ekilmeyen Tarım Arazisi Kalmasın Projesi” kapsamında bu yıl 640 çiftçiye, yüzde 75’i mevhibe olmak amacıyla 21 bin dekar alana yetecek kadar dünya gün çiçeği tohumu desteği sağlandı.

Proje çerçevesinde oluşturulan ekipler, başka ürünlerde olduğu kadar istihsal sürecinde ayçiçeğinde da çiftçilere ustalık hikmet verdi, çor riski olduğu dönemlerde kalın kontroller yaparak çiftçileri yönlendirdi.

Hasadın finiş aşamasında olduğu yörede devletin nesil ve maharet vukuf desteğinin dahi etkisiyle bu sene gündöndü veriminde artma yaşandı.

Ayçiçeği alımında pöçük oluştu

Ürünün alımında üstelik Boztepe ilçesindeki Karadeniz Birlik’in önünde teferruatlı kuyruklar oluşması konusunda tarım itimat kooperatiflerinde üstelik gelgel noktaları oluşturuldu.

Kırşehir Tarım Odası Başkanı Sinan Purcu, AA muhabirine, iklim genelinde yaklaşık bir kamer önceki başlanan ayçiçeği hasadında sona gelindiğini söyledi.

Bu yıl alınan sonuç yağışların ayçiçeğine yaradığını belirten Purcu, “Ürün konusunda çiftçiler memnun. Teşrinievvel alanları de 4-5 kat arttı, verimde dahi 2-3 tekmil çoğalma oldu. Elan ilk kuraklıktan ortalık kıraç yerlerimizde ürün düşüktü.” dedi.

Share: