Fındık diyarı Ordu’da kurulan üzüm bağlarında hasat zamanı

Cıvıl Cıvıl’bile ululuk destekli kurulan üzüm bahçelerinden yapılan evvel hasat, mahsul ve nitelik yönünden üreticileri mutlu etti.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gün Doğusu Karadeniz Projesi Mıntıka Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından kentte üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması üzere emek yürütülüyor.

Bu kapsamda Kargaşa’nun farklı ilçelerinde 2 yıl geçmiş eskimemiş üzüm bağları kuruldu.

İlk etapta yaklaşık 15 dekarda kurulan bağlarda önce ürünler alınmaya başlandı. Dekar başına yaklaşık 2 titrem üzüm alınması, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Sabahın er saatlerinde üzüm bağına giden üreticiler, makasla kestikleri salkımları sepetlere dolduruyor. Üreticiler, araçlara yükledikleri üzümleri piyasaya sunulmak üzere yola çıkıyor.

“Ürünün kalitesi ve verimi haddinden fazla gür”

İl Tarım ve Orman Müdürü Eksiksizlik Yılmaz, Fatsa ilçesine vabeste Kabakdağı Mahallesi’ndeki üzüm bağında hasat yapan üreticileri ziyaret etti.

Yılmaz, AA muhabirine, Kalaba denilince akla geçmiş namına fındık geldiğini, bunun beraberinde eklenmiş dirimlik getirici ürünleri yaygınlaştırmak için de himmet yaptıklarını söyledi.

Önceki yıllarda ölçülü projeler sebebiyle kentte kivi ve çilek üretimini, bunun yanı sıra seracılığı berenarı yaygınlaştırmayı başardıklarını tamlayan Yılmaz, akıbet dönemde ise ıtri üzüm bahçeleri kurmaya müteveccih işler yaptıklarını dile getirdi.

Yılmayan, bu kapsamda 2 yıl evvel kentte üzüm bahçelerinin kurulması amacıyla ilk adımı attıklarını, zaman gelinen süreçte ise bunun meyvelerini almaya başladıklarını rapor etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile DOKAP’ın imkanları kullanılarak kurulan üzüm bağlarında bu sene ilk hasadın yapıldığına dikkati çekici Yılmaz, henüz iki yaşındaki üzüm bahçelerindeki ürünün kalitesinin ve verimin çokça ongun olduğunu belirtti.

Kentte üzüm üretiminin artırılması hedefleniyor

Yılmayan, 15 dekardaki üretimin, gelecek yıllarda uygulanacak eskimemiş projelerle elan bile artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kokulu siyah üzüm yetiştiriciliğinin Cıvıl Cıvıl’üstelik yaygınlaştırması noktasında azimli olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Hasadını yaptığımız bu üzümün aroması az çok bereketli. Hedefimiz, kuracağımız yeni bir tesiste üzümün suyunu çıkartmak vasıtasıyla tüketicilere arz etmek.” dedi.

Yılmaz, üzüm bağlarının erdemli getirisi olduğuna üstelik değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Kurduğumuz üzüm bağlarının büyüklüğü sayı farkı 2 dekar. Zımnında ancak alandan faziletli getirisi olduğunu düşündüğümüz bu üzüm bağlarından Cıvıl Cıvıl şartlarında dekara 2 ton kadar yapıt alınabilmesi son adım kabil. 2 titrem nişane birlikte piyasa fiyatlarıyla kısaca 40 bin liralık demektir. Üzüm bağları büyüdükçe bu misil rastgele güzeşte yıl artacaktır. Arazisi elverişli olan üreticilere çağrımız, pekâlâ fındığın birlikte ünite alan getirisi faziletli ikinci tıpkısı ürüne yönelmeleri yönünde. Bu kadar ürünler, üreticinin familya ekonomisine haddinden fazla okkalı ulama sağlıyor.”

Fatsa Tarım Odası Başkanı Haydar Gürsu ise üzüm bağlarının Kargaşa’de kurulmasına say verenlere teşekkürname etti.

Oda olarak üzüm üreticilerini bundan sonra destekleyeceklerini anlatım eden Gürsu, “Bunun amacıyla dahi bundan ahir yıllarda üreticilerin muamele sorunu yaşamaması amacıyla elimizden geleni yapacağız. İlk etaptaki işimiz ise üzümleri alarak, kurulacak yeni tesiste suyunu çıkartıp şişelemek.” diyerek konuştu.

“İlk hasattan oldukça memnunum”

Müstahsil Mualla Üstün Hususi, benzeri zamanda fındık yetiştirdiğini birlikte söyledi.

Devlet desteği ile üzüm yetiştirmeye başladığını anlatan Hususi, “Üzüm bağlarını kurduğumuzun daha ikinci senesinde hasat almaya başladım. İlk hasattan oldukça üstelik memnunum.” dedi.

Üzüm bağlarını katre sulama sistemi kullanarak elan dahi geliştirmeyi hedeflediğini dile getiren Özel, imkanı olan üreticilere de bu kök ürünlere yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Özel, üzüm hasadının fındığa bakarak haddinden fazla elan mahdut olduğunu sözlerine ekledi.

Share: