Rize’de yıllardır “şifalı” diye niteleyerek içilen suyun kansere hastalık olduğu ortaya daha çok

Andon’daki çermik suyundan Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca çözümleme için 7 Haziran 2022 tarihinde alınan dekoratif, çermik suyunu içmece suyu adına tüketenlerin adeta kanseri ayağına çağırdığını ortaya çıkardı. Acun Esenlik Örgütü’nün (DSÖ) içme suyunda müsaade verdiği zırnık çizik ölçüsü 10 mikrogram/litre iken Trabzon El Sağlığı Laboratuvarında çözümleme edilen Rize’nin Andon kendisine aşina Küçükçayır köyündeki çermik suyunda arsenik oranı 27 tekmil çok; 273,43 mikrogram/litre adına ölçüldü. Tıpkı gerçek suyunda 250 mikrogram/litre olması müstelzim sülfat oranı 496,37, sodyum oranı ise 200 mikrogram/litre olması gerekirken, 373,12, mangan oranı ise 50 olması gereken yerde 624,17 mikrogram/litre çıktı. Andon kaplıca suyunda bati materyallerin çıkması nedeniyle İl Esenlik Müdürlüğü eliyle suyun bulunduğu alana içilmemesi yönünde münebbih resim asıldı.

BÖBREK TAŞI İÇİN TERCİH EDİLİRKEN BÖBREK KANSERİNE YOL AÇIYORMUŞ

DSÖ’ye bakarak sıçanotu içme sularındaki bildirme pahal kimyevi olan sıçanotu kansorejen kalın taşıyor. Böbrek taşı üzere da kulaktan duyma sözlerle sonsuz tavsiye edilen Andon içme suyunda ziyadesiyle bulunan Sıçanotu maddesinin mesane ve akciğer kanseri açısından riziko oluşturduğu ve bu madde antrparantez kap ve böbrek kanserlerine üstelik sebep olabiliyor. Bunların beraberinde ruh soy sisteminde, akıl ve asap sisteminde huysuz etkileri olan maddeyi barındıran akarsu ise seçme zaman yüzlerce vatandaşın özellikle böbrek rahatsızlığı kalkmak amacıyla taş düşürmek amacıyla alelhusus tercih ediliyor.

KÖYDEKİ BİR DİĞER ILICADAN DE CAMEKÂN ALINDI

Konu üzerine açıklamada kâin Küçükçayır Köyü Muhtarı Recep Uca Çil, İl Afiyet Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı ölçümlerde suda efdal oranda arsenik belirleme edildiğinden kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirttiklerini ifade ederek yetkililerin akarsu analiz raporunu namına dahi vererek vatandaşların suyu içmece suyu olarak kullanmamaları üzere uyarma tabelası astıklarını kaydetti. Kocabaşı Çil, köydeki başka kaynaktaki kaplıca suyundan da ölçüm için emsal alındığını ve çözümleme sonucunu beklediklerini kaydetti.



Share: