Susurluk Şeker Fabrikası yetenek artırımıyla işçiye de çiftçiye dahi kazandırdı

Balıkesir’in Susurluk ilçesinde temeli 1954 yılında dönemin Reisicumhur Büyüklük Bayar yoluyla atık, açılışı 1955’te Başbakan Adnan Menderes aracılığıyla yapılan şeker hastalığı fabrikasında kapasite artırımıyla üretimde artma sağlandı.

Kurulduğu sene 20 bin fellah ailesine sağladığı istihdamla bölgesi için haddinden fazla kebir bire bir zenginlik ve istihdam kapısı olan Susurluk Şeker Fabrikası, Balıkesir- Bursa esmer önünde 21 bin 322 metrekare alanda zindelik gösteriyor.

Türkiye Şeker Fabrikaları SERPMEK (TÜRKŞEKER) bünyesindeki işletmede 21 Ekim’bile başlayan kampanya sürecinde elan geçmiş 6 bin titrem olan günlük çükündür işleme kapasitesi 7 bin tona çıkarıldı.

Geçen yıl kampanya döneminin evvel 50 gününde 280 bin ton çükündür işlenip 35 bin titrem şeker hastalığı üretilen fabrikada, bu yıl ayrımsız sürede 350 bin ton çükündür işlenerek 45 bin ton şeker elde edildi.

Kampanya döneminde istihdamı birlikte artıran fabrikada antrparantez bu süreçte 120 bin titrem küspe ve 15 bin ton melas üretildi.

Pancarın çoğunluğunu İç Küçük Asya Bölgesi’ndeki çiftçilerden temin eden fabrika, Balıkesir, Bursa, Manisa ve Çanakkale’üstelik yapılan girişimlerle gelecek sene bölgeden 500 bin ton çükündür almayı hedefliyor.

Susurluk Şeker Hastalığı Fabrikası Müdürü Kürşad Erdoğan, AA muhabirine, kampanya döneminde tehlikeli şekilde çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.

Kapasite artırımına gittiklerini belirten Erdoğan, “Bu sezon 7 bin titrem günce kapasiteyle üretim gerçekleştirmiş olduk. Bu, akıbet 15-20 yılın bildirme bereketli değeri. Bu süreçte 45 bin titrem şeker üreterek ülkemize mülhak değerde bulunduk.” dedi.

Yoğun emeklerinden etraf üretimevi çalışanlarına teşekkürname eden Erdoğan, Marmara Bölgesi’nde ekincilik, hayvancılık ve sanayiye değer katmaya bitmeme ettiklerini anlattı.

Kendi bölgelerindeki çiftçilerden 30 bin titrem, Ereğli, Ilgın ve Eskişehir fabrikalarının üretim bölgelerinden dahi 350 bin titrem çükündür aldıklarını aktaran Erdoğan, “Biz hem İç Küçük Asya’nun pancarını işlemekteyiz hem bile Marmara Bölgesi’hangi şeker hastalığı anlamında haddinden fazla bati üstünlük göstermekteyiz.” ifadesini kullandı.

“Çükündür ekimine çok alçak arzu var”

Kürşad Erdoğan, Balıkesir, Manisa, Bursa ve Çanakkale’dahi pancar üretimini artırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Çiftçilerin pancar ekimi konusunda ilişik ve arzulu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“2023’ün çükündür yılı olacağına inanıyoruz. Şu an itibarıyla üreticilerimizle 450 bin ton ittifak yaptık. Bunun beraberinde Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin destekleriyle TİGEM arazilerinde 5 bin 164 dekarlık alanı vakit kaybetmeden şeker hastalığı pancarı ekimi için tenkis edilmekte. 100’üncü yılını coşkuyla kutlayacağımız Cumhuriyetimizde pancar üretim miktarının artacağına ve özlük bölgemizden 500 bin ton pancar alacağımıza inanıyoruz. Bu anlamda çiftçilerimiz bizi seçkin dönem nida ediyorlar. Bölgelere gidiyoruz, pancar ekimine çokça alçak heves var.”

Şeker Hastalığı-İş Sendikası Susurluk Şube Başkanı Çetince Gürsoy ise şekerin Susurluk ilçesi amacıyla koca ayrımsız im olduğunu belirtti.

Fabrikanın ilçenin istihdamına nazik katkılar sunduğunu anlatan Gürsoy, şunları kaydetti:

“Kampanya haricinde 450 olan çalışanımız 850’ye kadar çıkmaktadır. Bu buut da nahiye insanımıza aksiyon imkanı sağlamaktadır. Herhangi Bir üretimlik bizim üzere tıpkı kaledir, göstermek zorundayız ve üretiyoruz. Hem bölgemize hem de ülkemize yardım sağlıyoruz. Bizim için kampanya süresi hangi büyüklüğünde etraflı olursa hem insanlarımıza hem dahi esnafımıza çokça balaban ulama sağlar. 5 yıllık aradan sonraları üretime geçilmesi bizi çokça mutlu etti. Bundan sonraki kampanya süreçlerinde pancar teşrinievvel sahalarını çoğaltıp, istihsal sahalarını artırıp henüz fazla katkı ulaşmak zorundayız. Tığ sendika yerine bu yönde ongun tıpkısı emek yapıyoruz.”

Share: