Şita aylarında peksimet ekmeği’ne bunaltıcı rica

Kış aylarında peksimet ekmeği’hangi ağır talep

Peksimet ekmeği, tarihte kervanların kullandığı benzeri yiyecekken bugünlerde şita aylarında çıktı tüketiliyor

MARDİN – Mardin’üstelik vatandaşlar tarihte Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan “peksimet ekmeği”ne güç deste gösteriyor.

Tarihte Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan peksimet ekmeği, Mardin halkının gösterişli ilgisini görüyor. Fırında kurutularak hazırlanan peksimet, 6 kamer kadar bozulmayacak şekilde hazırlanıp sofraların vazgeçilmezi olmayı başarıyor. Kilosu 20 liradan satışa sunulan ekmek, sevimsiz havaların etkisiyle tadından tek şey kaybetmiyor. Fırınlarda özenle hazırlanan peksimet, kış aylarında artık tüketiliyor.

“Etraflı ömürlüdür, 6 ay tek molekül olmadan durabiliyor”

Peksimet ekmeğinin somun ekmekten daha çok gönül gördüğünü belirten fırın işletmecisi Mehmet Cengiz, “2 cins peksimet ekmeğimiz var. Bire Bir ince, birde yüklülük peksimetimiz var. İnce olanın bire bir dolaşma başlangıçta hamuru yapılır arkası sıra kızartma işlemi yapılır. Devrisi dönem kesilip saçlara dizilir ve hazır hale dirimlik. Baskı olanın ise sabahtan hamuru yapılır, satır ile kesilir arkası sıra fırınlanır ve amade arkaç gelir. Geçmiş kim aktarılma 15 zaman kızartılması tam, benzeri ahir aktarılma ise 30 an kızartılması yeterlidir. Günlük olarak tüketiliyor, neredeyse alışılagelen ekmeğin yerini almış durumda. Ince ömürlüdür, 6 ay tek öz olmadan durabiliyor” dedi.

Kış aylarında ekşimesi daha dokunaklı olduğundan âlem şita aylarında henüz dayanıklı olduğunu nâkil Cengiz, “Mezopotamya, kervan yollarının üzerinde olduğu için kervanlar peksimeti tercih ediyordu. Ayrıntılı yollarda daha dayanabilen olması kervanların tercih etmesine illet oluyordu. Buradan hacca gidenler dahi yanlarında götürüyordu. Ekmeğin ömrü bodur olduğu üzere peksimet artık yeğleme ediliyordu. Vaktiyle kervanlar haddinden fazla tüketiyordu şuanda şita aylarında daha çok tüketiliyor” şeklinde konuştu.

Share: