Sıkıntılı gelirli ailelerin çocukları “Barış Orkestrası”nda duayenlerle görüntü alıyor

İzmir’üstelik ancak gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturarak suçtan uzak sancımak üzere 2015’te kurulan Barış Bala Orkestrası, yıpranmamış sezonu 3 Tenor Grubu ile açacak.

İzmir’in Kadifekale, Eşrefpaşa, Agora ve İkiçeşmelik bölgelerinde dallı güllü ailelerin çocuklarına çalgı aleti eğitimi yöneltmek için 7 yıl geçmiş çalışmalara başlayan soprano Selmin Günöz’ün girişimi, zaman 7-17 gözyaşı arası 157 çocuğun hayatını renklendiriyor.

Gönüllülerin desteğiyle realizasyon edilen 20 kemanla çalışmaya başlayan çocuklar, önceki konserlerinde Büyüklük Sanatçısı Gülsin Diploma ile sahneye artık. Kollar, 7 yıl ortamında heybet sanatçıları piyanist İdil Biret, orkestra şefi Gürer Aykal kabilinden dünyaca adlı isimlerin yanı sıra Arkaç Caymaz, Beklenti Endişe Korosu, Howard Griffiths, Hisse Senedi Öçal, Birey Çakmur, Borusan Dörtlü kadar sanatkâr ve gruplarla sahne aldı.

Bakir sezonu 4 Aralık’ta Ahmed Adnan Saygun Müzakere Merkezi’nde açmaya hazırlanan Sulh Bala Orkestrası, bu yol Ankara Fehamet Opera ve Balesi Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Üç Tenor Grubu ile müzikseverlerin karşısına çıkacak.

Şenol Talınlı, Ayhan Uştuk ve Aykut Çınar’dan oluşan Üç Tenor Grubu, Hazar Bala Orkestrası’nın alay malay tayf aldığı ilk operacılar olacak.

Amaçları çocukları sokakların tehlikesinden arkalamak

Eşrefpaşa’daki yetişek merkezinde faaliyetlerini sürdüren Hazar Bala Orkestrası Himaye ve Geliştirme Derneği’nin kurucusu Selmin Günöz, AA muhabirine, çocukları sokağın kötülüklerinden korumak için yola çıktıklarını söyledi.

Tehlikelerin başında maden, ispirto ve sigara kullanımının bulunduğunu kaydeden Günöz, “Biz çalgı aleti aracılığıyla çocuklarımızı sokağın tehlikelerinden korumaya çalışıyoruz. Buradaki çocuklarımızın idealleri, umutları var.” dedi.

Günöz, orkestrada düzlük kabul etmek üzere imdi kız öğrencilerin başvuruda bulunduğunu söyleyerek, “Belli çocuklarımıza umut aşılıyoruz. Bu birlikte haddinden fazla iyicene benzeri husus bence. Hepsinin dünyaları değişiyor. Bakış açıları değişiyor. Burada ayrımlı aynı enstrüman eğitimi alıyorlar. Yani bildikleri, dinledikleri müziklerin çokça dışında klasik Gün Batısı müziği, çok sesli saz eğitimi alıyorlar ve nitelikli müzik öğreniyorlar. Bu haddinden fazla önemli.” diyerek konuştu.

Barış Bala Orkestrası üyelerinin haddinden fazla bereketli isimlerle sahne aldığını tabir fail Günöz, şöyle bitmeme etti:

“Bizimle evvel konser işleyen çok kızıl sanatçımız Gülsin Onay oldu. Ona bütün gönül borcu borçluyuz. Çünkü onun yaptığı fahri dinleti sebebiyle biz orkestramızı genişlettik. Kullanılmamış enstrümanlar satın alabildik. Ardından çok değerli sanatçılar bizimle dinleti yaptılar. Haddinden Fazla teşekkür ediyoruz onlara. Demincek bu konseri de Ankara Izzet Opera ve Balesinin çokça değerli sanatçılarıyla yapacağız. Çocuklarımız ilk kez operacılara haremlik edecekler, çokça heyecanlılar. Umarız iyice bire bir konser olacak.”

Selmin Günöz, rüçhan amaçlarının sanatçı desteklemek değil onların suça bulaşmalarını engelletmek olduğuna belen ederek, orkestra bünyesindeki çaplı çocukları birlikte konservatuvar ile fena hâlde sanatlar liselerine yönlendirdiklerini aktardı.

Geleceklerinde çalgı hayali var

Keman çalmayı öğrenen 9 yaşındaki Deniz Hamamı Yalım, 1 yıldır Barış Çocuk Orkestrası Dulda ve Geliştirme Derneği’ne geldiğini ve müzikle uğraştığı üzere çok bahtiyar olduğunu söyledi.

Müzikten hiç kopmayacağını tamlayan Kumsal Sıcaklık, büyüyünce hem keman kazanmak hem de veterinerlik fayrap etmek istediğini dile getirdi.

Orkestranın 12 yaşındaki üyesi Feyzanur Acer ise “Aynı enstrüman çalmamı annem istemişti, ben de çok sevdim. Burada olduğum üzere haddinden fazla gelgel duyuyorum. Müzik bence herkesi kötülükten uzak miktar. O yüzden bilcümle hayatımda olacak.” dedi.

Share: