Kuryeler Federasyonu Başkanı Tomris, ‘Göçmen Motokurye’ Sorununa Dikkat Çekti: “Sigortası Namevcut, Düşük Maaşla Çalışıyorlar”

Kuryeler Federasyonu Başkanı Garaz Tomris, CHP İstanbul Mebus Yüksel Mansur Kılınç’a motokuryelerin sorunlarını anlatırken; göçmenlerin birlikte sektörde çalıştırılmaya başlandığını belirtti. Tomris, “Sigortası yok, işveren üzere hiçbir maliyeti namevcut. Sigorta vermiyor. Düşük maaşla çalışıyorlar. Benzeri motokuryenin günlüğü 300-350 lira ise çaktırmadan göçmenler 150 liraya çalışıyorlar” dedi.

CHP İstanbul Saylav Yüksel Mansur Kılınç, Kuryeler Federasyonu’nu müzakere ederek sonuç günlerde mütezayit motokurye kazalarının nedenleri ve kuryelerin sorunları ile ilgili bilgi aldı. Yüksel Mansur Kılınç’a bilgelik veren Kuryeler Federasyonu Başkanı Amaç Tomris, şunları söyledi:

“Bizim dakikasında hemencecik değme zaman bir arkadaşımızı bu meslekte kaybettiğimiz bir durumda, onlar bu pazarı canlandırmaya çalışıyor. Tığ baştan sona birileri hayatta kalsın, ölmesin diye burada gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Gizliden Gizliye göçmenler piyasayı hemen şipşak ele almaya başladılar. Sigortası bulunmayan, işveren amacıyla hiçbir maliyeti bulunmayan. Sigorta vermiyor. Düşük maaşla çalışıyorlar. Tıpkı motokuryenin günlüğü 300-350 lira ise 150 liraya çalışıyorlar.”

“500’E YAKIN KİŞİ ÖLDÜ”

Tomris, motokurye ölümleriyle ilgilendiren şu bilgileri verdi:

“Biz şu pandemiden itibaren olan veriyi çokça tez tutmaya başladık.. Pandemide, bundan dört kamer önceye kadar 300’e yakın tıpkısı suret vardı. Dört aydan bu yana Türkiye genelinden hızla birden 200 gönül daha hayatını kaybetti.

İstanbul’da 200-300 bin kurye vardı. Şu anda 600- 700 bin kurye var. Hızlı Hızlı tezce iki katına daha çok. Gayrı girişimciler üstelik giriyor bu pazara. Zira pazar şişman tıpkı pazar. Tümce gato aşındırmak istiyor. Kimse düşünmüyor. Say standartları, bu insanların motor üzerindeki ruh fos, motor üzerindeki dengeleri. Bütün tıpkı özdek var, piyasada birbirine rekabet var.”

Kılınç ise kuryelerin mesai koşullarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Düzenlemeler ancak. Motokuryeler canını veriyor. Zira eğitim zayıf. Motokuryeler iyesiz. Motorkuryelerden tasalı olan sürücüler var. Büyüklük gerekli düzenlemeleri ve eğitimleri yapmıyor. İstanbul başta kalkışmak için büyükşehirlerimizde imdi elzem ayrımsız bakım alanı. Motokurye alanının önce kerem aracılığıyla sahiplenilmesi geçişsiz. Bir taraftan yapılması müstelzim yasal değişiklikler var tıpkısı taraftan bakanlıkların yapması müstelzim icraat var. Tabii ki motokurye arkadaşlarımızın derneklerine, federasyonlarına üstelik düşen görevler var. Ama bunları tıpkı araya getirecek egemenlik, sorunların çözümünü sağlayacak cesamet iradesidir. Türkiye bir nice alanda dümen sorunu yaşıyor, yönetilemiyor, koordinasyon yok. Kuryelerimiz ölüyor, kuryelerimiz yaralanıyor. Kuryelerimiz ile sürücülerimiz beyninde, kuryelerle firmalar ve tüketiciler ortada tartışmalar oluyor. Cemi paydaşların benzeri araya gelerek bu sorunların çözülebilmesi mümkün.”

“SORUNLARI ÇÖZECEK DÜZENLEMELER CHP’NİN MASASINDA”

İki tekerlek üzerinde fert taşındığı ve yıpranmamış ayrımsız bakım alanı olduğu bilinciyle düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kılınç, “Sorunların çözümüne müteveccih düzenlemelerin hepsi Cumhuriyet Altını Halk Partisi’nin masasının üzerinde. Elden masamızın üstünde tutmuyoruz. Yerel yönetimlerimizden da bu konuda danışma ve koordinasyonlarla destek alıyoruz.” dedi.



Share: