Kurduğu fabrika ile mermer artıklarını kalın kafalı dönüştürdü, öğrenci yetişemiyor

Kurduğu fabrika ile mermer artıklarını hoşgörüsüz dönüştürdü, okul çocuğu yetişemiyor

Mermer ocaklarında çöpe atılmış pasa denilen ufaklı büyüklü kırıkları beyaz zehir çimento ile birleştiren Mehmet Başarır, Irak Şark, Dubai, Şimendifer ve başka Fellah ülkelerinden korkulu temenni alıyor

BURDUR – Burdur’un Nahiye ilçesinde mermer artıklarının beyaz zehir çimento ile birleştirilmesi ile üretilen sentetik mermer dünyaya ihraç ediliyor.

30 yıldır mermer sektöründe olan Mehmet Başarır, babasının vefatının ardından ortaklarından ayrılarak üç yıl süresince bileşimli mermer konusunda icraat yaptı. Çalışmaları sonucu mermer ocaklarında çöpe atık pasa denilen ufaklı büyüklü kırıkları beyaz çimento ile birleştiren Başarır, dış satım yaptığı Irak Maşrık, Dubai, Tren ve değişik Gündüz Feneri ülkelerinden ciddi talep alıyor. Gelecekte katıksız taş sektörünün sıkıntıya gireceğini vurgulayan Mehmet Başarır, “30 yıldır mermer sektörü içerisindeyim, sonuç 3 yıldır dahi şu anda üretmiş olduğumuz sentetik mermer sektörü içerisindeyiz. Dünyada dar, Türkiye’üstelik ise yegâne olan bire bir sektöre kadem attık. Kendimizi imar etmek üzere daim AR-GE çalışmaları yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda tabii taşın sıkıntıya gireceğine inanıyorum. O yüzden mermer sektörünün şu anda bizim başlamış olduğumuz sektöre döneceği kanaatindeyim. Bu nedenle ürettiğimiz taşın kalitesini bırakmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Türkiye’da bu hizmeti veren tıpkı üretimlik olmadığı amacıyla bilgelik edinmekte berenarı zahmet çektiklerini söyleyen Başarır, “Bu nedenle tecrübe yanılma aracılığıyla şu andaki bulunduğumuz konuma gelebildik. Mermer artıklarından mermer elde edebilmek üzere birçok yapışkan denedik, apayrı birleştirici malzemeler denedik. Ama en böylelikle çimento ile bu işin üstesinden geldik” ifadelerini kullandı.

Mermer artıklarının mermere dönüşümü karşı dahi vukuf veren Başarır, “Mermer ocaklarındaki çöpe atılmış pasa dediğimiz ufaklı büyüklü kırıkları, değirmen (konkasör) aracılığıyla sınırlı mikronizeye getirerek beyaz zehir çimentoyla birleştirerek tekrar taş haline getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Doğal mermer ile bireşimli mermer ortada mukayese yapan Başarır, “Berklik bakımından limrayla eşdeğer olan mermerimiz, bejlere göre biraz hafif oluyor. Ama çatlağı, patlağı olmuyor. Bu yüzden üstelik çöpe attığımız rastgele hizip olmuyor. Bu saf taşta olmayan aynı özellik. Ortalama ocaktan gelen tıpkısı taşın verimi yüzdelik 50 diyebiliriz. Taş fabrikaya geldikten bilahare testere payı kabilinden tekmil etkenler çıkıldığı zaman nısıf yarıya yapıt kaybı yaşanır. Amma biz taşın yüzde 97’sini sandığa koyabiliyoruz” dedi.

Üretilen sentetik mermere ensiz dışından kırıcı tıpkısı istek gördüklerinin altını çizen Başarır, “Uzak Doğu, Dubai, Şimendifer ve sair Zenci ülkelerinden berenarı vahim murat görüyoruz. Şu an üretime yetişemiyoruz. Taşımız tutuldu, tanınmaya başladı. Antrparantez Amerika’ya birlikte pamuk taşı dediğimiz taştan üretim yaparak mermer gönderdik” şeklinde konuştu.

Share: