İklim şartlarının üzerine ayrımsız da yeterince beslenemeyen ayılar şita uykusuna yatmıyor

İklim şartlarının üstüne ayrımsız da yeterince beslenemeyen ayılar şita uykusuna yatmıyor

YOZGAT – Yozgat Bozok Üniversitesi Baytar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Atak Kırbaş, ayıların kasım ve mabeyin aylarında şita uykusuna yatma eğiliminde olduklarını fakat iklim şartlarının değişmesi ve güz mevsiminde yeterince beslenememelerinin ayıların kış uykusuna yatmalarını geciktirdiğini söyledi.

İklim şartlarının değişmesi doğayı ve çevreyi etkilediği kabil aşılanmamış hayatını dahi münasebetsiz yönde etkiledi. Yozgat’ta gelgel sıcaklıklarının mevsim normalleri üstünde seyretmesi ve muhtemel hatır yağmaması natürel hayatı dahi etkiledi. Normal şartlarda son teşrin-mabeyin aylarında uykuya yatıp mart ve nisan aylarında uyanan ayılar, bu yıl havaların sezon sıcaklığının üzerinde seyretmesi sonucu kış uykusuna yatamadı. Uzmanlar ise bu durumu hem ayılar hem birlikte insanlar amacıyla tıpkı yıldırma kendisine görüyor.

Mevsim değişikliği ve küresel istinas nedeniyle kış uykusuna yatamayan ayıların beslenmek amacıyla yerleşme merkezlerine inebileceğini söyleyen Baytar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Akın Kırbaş, “Karışık hayatı iklim değişikliğinden etkilenen bire bir süreci kapsıyor. Bunlar içerisinde ayıları birlikte genelde ormanlık ve dağlık kesim yaşadıkları amacıyla zaman değişiklikleri haddinden fazla kalın etkiliyor. Hayvanlar dahi hem tahaffuz hem de tagaddi yönünden ihtiyaçları olduğu amacıyla bunları de diremek amacıyla iskân bölgelerine ağmak zorunda kalıyorlar. Elbette bu durumdan bile vatandaşlarımız huzursuz oluyorlar. Bunun beraberinde hayvanların barınma alanlarının bizler vasıtasıyla daraltılması, ormanlık alanların tarıma dönüştürülmesi kabil işlevler üstelik hayvanların iskân yerlerine inmelerine etmen olabiliyor.” dedi.

Ayıların artan alev ve yeterince beslenememeleri dolayısıyla şita uykusuna yatmalarının geciktiğini da tamlayan Kırbaş, “Hayvanların tahaffuz koşulları değiştiği üzere genelde boz aylar ilk teşrin ve fasıla ayı dönemlerinde şita uykusuna yatma eğilimindedirler. Bu dönemdeki iklim değişiklikleri ayıların muhakkak şita uykusuna yatmalarını engelleyecektir. Gayrı yaban hayvanları kurt, tilki, görgüsüz için de tıpkısı hâller meri. Çünkü bunaltıcı kış şartları zımnında özellikle Doğu Küçük Asya ve İç Anadolu Bölgesi illerinde hayvanlar besin, tagaddi şartları nedeniyle kent merkezlerine ağmak zorunda kalıyorlar.” şeklinde konuştu.

Share: