İEÜ’lü tasarımcılara Denizli’den iki dürü

Denizli İhracatçılar Birliğinin (DENİB) bu sene ‘zamansız yolculuk’ temasıyla düzenlediği 2. Sülale ve Cağ Tekstili Tasarım Yarışmasına, İzmir Ekonomili gençlerin başarısı damga vurdu. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Nesiç ve Moda Tasarımı Bölümü mezunu Habibe Şarap, ‘Benelava’ isimli koleksiyonuyla banyo tekstili kategorisinde bir numara olurken, aynı bölümde eğitimini sürdüren Muamele Can birlikte ‘Peganum Harmala’ adlı tasarımıyla eş tekstili kategorisinde üçüncülük elde etti.

Sektöre yenilikçi, munzam değeri yüksek ve inovatif ürünler vermek üzere Denizli İhracatçılar Birliğinin (DENİB) eliyle düzenlenen ‘2. Eş ve Banyo Tekstili Tasarım Yarışması’, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) koordinatörlüğünde, Ticaret Bakanlığının desteği ile gerçekleştirildi. Yarışmaya, Türkiye genelinden çokça sayıda iddialı proje katılırken, jüri aracılığıyla ayrıntılı benzeri inceleme yapılmasının arkası sıra sonuçlar belirlendi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Domuzuna Sanatlar ve Dizayn Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 2020 yılı mezunu ve Dizayn Çalışmaları Efdal Lisans Programı öğrencisi Habibe Şarap, banyo tekstili kategorisinde bir numara kendisine 40 bin lira ödülün dahi sahibi oldu. İEÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü üçüncü dershane öğrencisi Iş Fert dahi, karı tekstili kategorisinde üçüncülüğe layık görülerek 10 bin liralık ile ödüllendirildi.

Tasarımlarını hazırlarken Denizli’nin 6 kilometre kuzeyinde yer düz ve kazıların hala bitmeme ettiği Laodikya Antik Kentinden esinlendiğini belirten Habibe Çakırdoğan, “Benelava isimli koleksiyonumu; Laodikya şehrinin mimarisinden, mozaiklerinden, renklerinden ve kültürel yapısından esinlenerek hazırladım. Koleksiyonumda kullandığım desenler, şehrin mozaikleri soyutlaştırılarak oluşturuldu. Bu coğrafyanın değerlerinden beslenerek yenilikçi tasarımlar oluşturmayı hedefledim ve bunda dahi başarılı oldum. Antrparantez, tasarımlarımda natürel malzemeler kullandım ve sürdürülebilirlik üstüne vurgulayıcı görünmek istedim. Bu ihsan, önümüzdeki dönemde yapacağım icraat için da bana korkulu ve motivasyon sağladı” dedi.

Yarışmada üçüncülüğe müstahak tanıdık İEÜ’lü Hareket Duygusal ise tasarımlarında üzerlik otunun sulp yapısından esinlendiğini ve buna ilgili motifleri dahi nevresim, pike ve yastık kılıfı üzere tekstil ürünlerine işlediğini söyledi.

Iş Duygusal, “Günce hayatta rahatlıkla kullanılabilecek, kesinlikle sentetik malzemenin düz almadığı, ayrımlı zevklere seslenme edebilecek ürünler tasarladım. Yarışmaya katılımın çok olduğunu biliyorum. Haddinden Fazla sayıda iyice tasarım arasında ödüle müstahak karşılaşılmak, beni haddinden fazla gururlandırdı. Bu konkur, katıldığım önce yarışmaydı ve ödüle müstahak görüldüğüm üzere çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı. – İZMİR

Share: