‘Hatay ve Sosyal Ahenk Süreci: Süreçler ve Geleceğe Dair Öneriler’ çalıştayı düzenlendi

‘Hatay ve Toplumsal Ahenk Süreci: Süreçler ve Geleceğe Dayalı Öneriler’ çalıştayı düzenlendi

HATAY Hatay’da düzenlenen çalıştay bile açıklamalarda bulunan Akın Üniversitesi Barhana Çalışmaları Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Ünsiyet Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huy Elçin, “Hatay çok faziletkâr oranda kafile almış ayrımsız İl. Bu göç esbak yıllardan farklılık en ediyor. Zira Türkiye ilk defa zahir husus politikası uyguladı” dedi.

Cüretkâr Üniversitesi Kafile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi eliyle “Hatay ve Sosyal Uyum Süreci: Süreçler ve Geleceğe Dayalı Öneriler” çalıştayı gerçekleştirildi. Gerçekleşen çalıştaya kamu kurum, uray, sivil topluluk kuruluşları, müzaheret kuruluşları temsilcileri katıldı. Programda Merkezin Müdürü Ünsiyet Fakültesi Akademisyen Doç. Dr. Tabiat Elçin’in 2022 yazında Hatay’de muhtelit araştırı metodoljisi ve kesitsel tarama yöntemi kullanarak göçmenlerle ilgili tetkikat gerçekleştirdiği rapor edildi. Araştırmada katılımcıların gözyaşı, meslek gruplarına, sağlık- yetişek seviyesine göre tutumları karşılaştırıldı. Bulgular çerçevesinde cümle kategoriler incelendiğinde genişlik çok dile getirilen sorunun yüzdelik 52 ile açar bariyeri olduğunun görüldüğü belirtildi.

Suriye’de yaşanan iç savaşın arkası sıra Türkiye’ye başlayan göç akını ile Hatay’ın kafile pratiklerinin değiştiğini nâkil Doç.Dr. Tabiat Elçin “Hatay çizi illerimizden biri ve tarihten beri deneyimi ve geleneği olan ayrımsız devlet. Hem firez, inanış ve yaşam tarzı adına bire bir mozaiği barındırıyor içerisinde. Özellikle 2011 yılında Suriye’den Türkiye’ye başlayan büyük kitlesel akınla alay malay Hatay’birlikte kim göç pratiklerinin birlikte değiştiğini görüyoruz. Tarihinde görülmemiş ölçekten sayıca haddinden fazla ve bodur sürede çabuk tıpkısı kafile akını yaşadı Hatay” şeklinde konuştu.

“Türkiye ilk defa boş husus politikası uyguladı”

Türkiye’nin dayanıklı çok açıdan ayrımlı tıpkısı kafile dalgası ile karşı karşıya kaldığının altınız çizen Elçin “Hatay çokça efdal oranda kafile almış tıpkı İl. Bu kafile eski yıllardan ayrımlılık sunu ediyor. Zira Türkiye ilk kez örtüsüz husus politikası uyguladı. Göç İdaresi Başkanlığı henüz kurulduğu ve Başkaları Arsıulusal Koruma kanununun daha yürürlüğe girdiği dönemde Türkiye mukavim çok açıdan değişik tıpkı kafile dalgası ile yüz yüze kaldı. Bunun en muhteşem ve yıkıcı etkileri Hatay’bile görüldü. Hatay’a barhana ve uzlaşma ortada tıpkı bariyer var. Ahenk sürecinin hızlanması üzere yapılması gerekenler var. Yetişek düzeyi yükseldikçe göçmenlere cebin toleransın arttığını, düştükçe bu toleransın azaldığını gördük” diyerek konuştu.

“Vesile ayrımsız bariyer”

Yevmiye hayatta, dirim tarzında neva süreçlerinde problemler olduğunu gördüklerini rapor fail Elçin,” Domestik halkla göçmenlerin beyninde uyumun güçlendirilmesi üzere henüz çok emek yapılabilir. Yevmiye hayatta yaşam tarzında harmoni süreçlerinde problemler olduğunu gördük. Bunları kolaylaştıracak kamu kurumları, sivil topluluk kuruluşları yoluyla yada seçkin paydaşla bu ahenk sürecini güçlendirecek çalışmalar yapılabilir. Açar bire bir engel hala Suriyelilerin yeterince Türkçe bilmediğini görüyoruz. Hatay’dahi hararetli halk Arapça bildiği üzere bu bariyer belki çok sıkıntı çıkmıyor karşımıza ama bu yıllardan bilahare kâin göçmenlerin Türki öğrenebilmesi için icraat yapılması gerektiğini öneriyoruz. Türkiye’nin tıpkı seyrekleştirme politikası var. Galiba aynı orandan aşkın göçmenin olduğu ilçeleri, mahalleleri eskimemiş ikamete kapanıyor. Bağımlı bunun müspet yanı var. Kafile dolaşmanın önlenmesi, göçmenlerin belirle mahallelerde sadık yaşamasını geciktirmek, tekmil ile yayılması ve sonunda uyumun kolaylaşması üzere olumlu yanları gibi. Amma aynı yandan bile göçmenlerin özlük sosyal ağlarını bozulması kadar olumsuz yönü üstelik olanaklı” diye sözlerini tamamladı.

Share: