Doç. Dr. Ateş: Önsezi-damar hastalığı kaynaklı er ölümler önlenebilir

Kalp hastalarında tedavi temelinin yaşam tarzı değişiklikleri ve havari tedbirler almak olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Kırıcı, “Duygu huy hastalıkları zımnında meydana mevrut er ölümlerin tamamına yakını önlenebilir niteliktedir. Davranışsal riziko faktörlerinden gayrisıhhi tagaddi, elverişsiz fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı koroner duygu hastalığı gelişiminin yüzdelik 80’inden sorumludur” ifadelerini kullandı.

Kronik hastalıkların, cümle dünyada ve Türkiye’de arz mehabetli çor ve ölüm nedeni olduğunu tamlayan Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Biberli, “Türkiye’bile birlik gözyaşı grupları değerlendirildiğinde herhangi bir iki ölümden biri kalp ve damar hastalıkları kaynaklı” dedi.

“GAFLET DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN”

Herkesin belli bire bir gaflet saatiniz olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Muhammed Yara, aymazlik düzeni hakkında şu ifadelere vadi verdi:

“Tınlamalı namına seçkin şeb 7-8 saat uyuyun. Yatağa girmeden 30 an ilk mavi ışıktan ve farklı gaflet uykusu öncesi uyaranlardan (öz, kıraathane, domates, pizza gibi) ırak durmanız ve dide sıcaklığınızın ülküsel olması uykuya geçişini hızlandıracak ve uyku kalitenizi artıracaktır. Tınlamalı ve kaliteli aymazlik, kalp aksesi riskini azaltacağı kabil gerilim, tür 2 diyabet, boğunç ve süreğen fütur sendromu semptomlarını de azaltır. Unutmayın, uyku vücudun sunu esas dinlenme şeklidir.”

“ÜZERI AĞIRLIĞINIZIN KONTROLÜNÜ SAĞLAYIN”

Bireylerin beden ağırlığını, üzeri karesine bölünmesi ile elde edilen üzeri yığın indeksi değerinin 27’den fazlası olması, ruh hastaları, şeker hastalığı, hipertansiyon üzere heybetli tıpkısı risk faktörü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dokunaklı, fazla yoğun bireylerin yüzdelik 5-10 arası gövde ağırlığı kaybı sağlamasının tansiyonu 5 ünite düşürdüğünü belirtti.

“HAFTADA BILDIRME BIRKAÇ 2 GÜN YAĞLI BALIK TÜKETİMİ KALP-DAMAR RİSKİNİ AZALTIYOR”

Haftada sunu bir iki 2 çağ uskumru, somon, hamsi, ateş balığı üzere semirtilmiş balıkları sofrada ahenktar yerine tüketmenin duygu-damar hastalıkları riskini 3 tekmil azaltmakta olduğunu belirten Doç. Dr. Elem, balık pişirme yöntemine ilgi edilmesi gerektiğini belirterek, “Buğulama, ızgara veya fırınlama yöntemlerini tercih edebilir” diye niteleyerek konuştu.

“LİFLİ BESLENİN”

Günde 2 porsiyonu meyveden, 3 porsiyonu sebzeden olacak şekilde bildirme az 5 porsiyon sebze-kâr tüketmelisi gerektiğini tamlayan Doç. Dr. Yara, “Çiğ sebze ve tüvana ürün bezdirmek, birlik tahıllardan ensesi kalın nemalanmak önsezi hastalıklarının yanı sıra amansız hastalık, diyabet, nörolojik çor riskini bile azaltır” ifadelerini kullandı.

“SODYUM KLORÜR TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN”

Günce tuz tüketimi 4-6 gramı geçmemeli diyen Doç. Dr. Ateş, “Dünya Keyif Örgütü önsezi hastalıkları, hipertansiyon, obezite, nörodejeneratif hastalıklar ve değişik süreğen hastalıklardan sığınmak için günce 5 gramdan henüz bir iki tuz tüketilmesini öneriyor. Ülkemizde günce tuz tüketimi bu değerin kısaca 10 katıdır. Bu nedenle sodyum klorür kısıtlaması önerilmektedir ve çok önemlidir. Ambalajlı gıdalar ve fast food yiyecekler hipertansiyon ve ihtisas hastaları amacıyla riziko bildirme etmektedir” dedi.

“BİTTER ÇİKOLATA HIS SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİYOR”

Doç. Dr. Keskin, temas çağ sunu bir iki yüzdelik 70 kakao içeren bitter çikolata tüketiminin (yaklaşık 5-7 gram) kolesterolü düşürüp kalp hastalığını iyileştirdiği kadar kanserden korumaya apotr, ruh halini iyileştiği ve içki şekerini dengelediğini belirtti.

“ZEYTİNYAĞ VE YAĞLI SOY SOP TANSİYONU DÜŞÜRMEDE ETKİLİ”

Zeytinyağının içeriğindeki oleuropein fenolik bileşiği sayesinde tansiyonu düşürmede deli dolu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dokunaklı, “Araştırmalar günde 7 gram zeytinyağı tüketenlerin kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskinin yüzde 19 azaldığını bildirmektedir. Dermatolojik hastalıklardan kanı sağlığına, önsezi hastalıklarından kansere birçok faydası kâin zeytinyağından sonradan tıpkı farklı zinde yağ önerisi ise semirtilmiş tohumlardır. Günce hep 40 gram çiğ badem, fındık, koz tüketmek damar sağlığını himaye bile kolesterin düzeyini azaltmada okkalı katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

“BILDIRME AZ 5 PERIYOT 30 DAKİKA EGZERSİZ”

Haftada 5 ahit en az 30 dakika antrenman yapmanın kalp krizi ve diyabet riskini azalttığını tamlayan Doç. Dr. Izdırap, “Alıştırma fethetmek damarları korur, tansiyonu ve kolesterolü düzenler. Haftada 5 dönüş mecmu 150 zaman mutedil düzem kardiyo, haftanın 3 haset hep arz bir iki 30 dakika direnç ve ağırlık egzersizi tahsis etmek insülin direncini iyileştirir, ruh-soy sağlığını iyileştirir, damla riskini azaltır” dedi.

“ETANOL VE SİGARA KULLANIMINI TENKIS ETMEK ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR”

Sigara içmenin kalp ve soy hastalıklarının yüzde 10’una hastalık olduğu anlayış edilmekte diyen Doç. Dr. Ateş, “Yapılan icraat sigarayı bırakmanın önsezi damar hastalıkları nedeniyle ölümleri derhâl azalttığını gösteriyor. Zinde bir toplum üzere esrar kullanımının engellenmesi, dumansız bir çevrenin yaratılması ve sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması üzere politikalar geliştirilmelidir. Etil Alkol kullanımı ve önsezi soy hastalıkları riski beyninde üstelik ahzüita vardır. Ayrıca alkol kullanımı duygu kasında hasara sefer şalter, kardiyak aritmiye etken tamam ve damla riskini artırır. Etil Alkol kullanımı dünya genelinde 3 milyonun üstünde ölüme sebep olmuştur. Bu ölümlerin yüzde 50’den dahası ihtisas ve huy hastalıkları, şeker hastalığı, siroz ve kanser cihetiyle oluşuyor” diyerek konuştu.

Share: