“Bala ve yenidoğanlarda göz tansiyonu üzerine titiz olun” uyarısı

Saldırış Üniversitesi Tıp Fakültesi Ayn Hastalıkları Temel Haber Dalı Akademisyen Prof. Dr. Zeynep Eskişehir Taşı, göz tansiyonunun (glokom) çocuklarda veya yenidoğan bebeklerde er fark edilmemesi yerinde kalımlı müşahede kaybına illet olabileceği uyarısında bulundu.

Magnezit, “56. Ulusal Oftalmoloji Kongresi” kapsamında geldiği Antalya’üstelik AA muhabirine, glokomun faziletli göz tansiyonuyla genellikle karakterize olan aynı hastalık olduğunu söyledi.

Normal tansiyonlu hastalarda dahi görülebildiğini dile getiren Patal, “Ana karakteristik özelliği göz sinirinde vakayiname tıpkı hasar, aynı kayıp olması. Karasu, alelumum ilinek vermeyen haddinden fazla sinsi tıpkı çor, yıllar içre eğer tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabiliyor.” diyerek konuştu.

Magnezit, ayn tansiyonunun görme alanı kayıplarıyla veya tanı konulmazsa görme kaybıyla birlikte ortaya çıkabildiğini anlatım etti.

Rutin muayenelerin önemine belen eden Eskişehir Taşı, şunları kaydetti:

“Rutin klinik araştırma sırasında şüphelenip ‘Acaba bu hastada göz tansiyonu olmasın’ diye istikşaf ettiğimiz hastalarda genellikle tanılama koyuyoruz. O yüzden rutin muayenelerin öneminin altını resmetmek istiyorum. Glokomun eşsiz alt tipleri var, köşe kapanması glokomu dediğimiz. Onlarda da kelle, karşı ağrısı bazı bazı görmede puslanma kabil şikayetler gibi. Bu şikayetlerin banko araştırılması lazım. Glokom yönünden hastalarımızın güllabi olup, tıpkı ayn doktorunun kontrolüne gitmeleri geçişsiz.”

“Erken tanıda deva tedavisiyle yol alabiliyoruz”

Eskişehir Taşı, ailesinde ayn tansiyonu olanların kontrollerini aksatmaması gerektiğini, genetik geçişli olduğu için bu ailelerdeki icap erişkin çağında gerekse çocukluk çağındakilerin mehabetli bire bir riziko faktörü oluşum ettiğini söyledi.

Aile bireylerinin hastalık öyküsünün araştırılması gerektiğini anlatan Denizköpüğü, “Bazı durumlarda glokomun riski artabilir. Eğer bir kişide diyabet varsa, daha önce gözünden sarsıntı geçirmişse, henüz önce ayn içi cerrahiler geçirmişse veya ayrıntılı süreli steroid içerikli ayn damlaları kullanmışsa bu bireylerde göz tansiyonu teşekkül sıklığı henüz çok oluyor. Karasu çocuklarda yahut yenidoğan bebeklerde da ortaya çıkabiliyor. Bu noktada ana babaların yanında ayn hekimlerinin, yenidoğancıların ve pediatristlerin cingöz olmasını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Göz Bilimi Derneği Karasu Birimi Üyesi bile olan Lüle Taşı, “Gelişimsel, esas karnında oluşan bire bir nitelik. Bu çocuklarda genellikle gözde nema, gözün korneasının çapında artış, bulanıklık, sulanma, ışığa hassasiyet, gözünü kısıntı üzere bebeklerde şikayetler oluşturabiliyor. Öncelikle erken tanıda çıkar yol tedavisiyle sefer alabiliyoruz. Fakat çocukluk çağında ve bebeklerde ortaya çıkan glokomun tedavisi genellikle cerrahi olmakta.” dedi.

Share: