ALİBEYKÖY BARAJI’NDA 3 ÇOCUĞUN BOĞULMASINA İLİŞKİN DAVADA İSKİ GÖREVLİSİNE 15 YIL HAPİS İSTENDİ

SERİNLEMEK üzere girdikleri Alibeyköy Barajı’nda boğularak hayatlarını kaybeden 2’si kardeş 3 çocuğun ölümüne ilişik soruşturma tamamlandı. Savcılık, 4.5 sene esbak olayda görevinden yağlık zaruri önlemleri aldırmadığı iddiasıyla İSKİ Genel Müdürlüğü Avrupa Mıntıka Siper Büro Müdürü V.S. karşı Taksirle ölüme bozukluk olma suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle ülkü açtı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 23 Haziran 2018 haset saat 14.10 sıralarında 11-12 yaşlarında üç çocuğun Alibeyköy Barajı’na girdikleri ve çıkamadıkları belirtildi. Çocuklardan Nurullah Yanar’ın aynı vatandaş aracılığıyla çıkarıldığı, hastaneye kaldırıldığı fakat hayatını kaybettiği, farklı iki çocuğun ise baraj suyu dibine battıklarının belirleme edildiği kaydedildi. Su şeş kontrol ekibinin ifadelerine göre, özge iki çocuğun ise görüşün hiç olmadığı, derinliği 5 metre olan suratsız suda halk yordamıyla yapılan aramada bulundukları anlatıldı.

İKAZ TABELASI VARDI

İddianamede, görüngü yeri tetkik raporunda Barajın çevresinde, içerisinde ve kayalık yeşil alanda anlaşılan mesafelerde kırmızı resim üstünde ‘Gölete kaldırmak tehlikelidir’ ibaresinin yazılmış olduğu, fotoğraf ve azrail çekimlerinin yapıldığı ifade edildi. Ölen çocukların babaları Rıdvan Yanar ve Osman Altay’ın ambulans ve dalgıçların çokça geç geldikleri ve baraj çevresinde ehliyetli tılsım alınmadığı gerekçesiyle şikayetçi oldukları iddianamede kayran aldı.

ŞİKAYETÇİ BABANIN TABELA YENİ İDDİASI

Çevre Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı marifetiyle eksper raporunda, göle girmenin sakil olduğuna dayalı belli başlı aralıklarla konulmuş zorlu çok tabela olduğu ve muhtelif kamu kurumlarına göle girmenin duygusal güvenliği açısından ciddi olduğunun belirtildiği broşürlerin dağıtıldığı belirtildi. Fakat şikayetçi babalardan Rıdvan Yanar ise Tabelaların çokça eskimemiş, yıpranmamış, tarih ışığına maruz kalmadığını ve baraj etrafındaki barı ve bariyerlerin üstelik olaydan sonradan takıldığının, lazım önlemlerin olay tarihinde alınmamış olduğunu belirterek itirazda bulunduğu belirtildi.

İBB RAPORU İSKİ TEDBİR ALDI

İddianamede, ayrımlı bir İş Güvenliği Uzmanı eliyle da İSKİ sorumlusunun asli derecede, ölenlerin esas ve babalarının ise sekunder kusurlu olduklarının, ölenlerin kusursuz olduğuna dair anlatım verildiği anlatıldı. İBB Teftiş Kurulu Başkanlığında müfettişinin hazırladığı raporda dahi, barajlardaki asayiş ve inanma hususunda kanuncu düzenlemelerin bulunmadığı, buna rağmen İSKİ tarafından gerekli tedbirlerin alındığı, ehlivukuf raporlarında İSKİ yetkililerinin kusursuz olduklarının belirtildiği, illiyet bağının bulunmadığı ibret İSKİ Genel Müdürlüğü Avrupa Toprak Dulda Şube Müdürü V.S.’nin 4483 dar Memurların Yargılanması Hakkındaki Kanuna tabi olmadığı kaydedildi.

Bilirkişi heyet raporunda ise, İSKİ yetkili müdürlüğüyle alay malay İBB sorumluluğu altında olduğu, değme hangi büyüklüğünde münebbih resim ve tabelaların, çitlerin konulduğu, broşürlerin menşur olsa de önlemlerin daim olmadığı, kimi vakit kesildiği, devir zarfında yerleşim alanlarının çoğalmasıyla birlikte Alibeyköy Baraj gölünün iskân merkezleri içinde kalması dolayısıyla göl etrafında faal insanların çocukları üzere daha fazla riziko oluşturduğundan zaruri ilgi, izlem ve özenin gösterilmediği belirtildi. Başkaca mekân halkın beslediği hayvanların bile seçkin engelle karşılaşmadan baraj gölüne inebildikleri tespit edildiği kaydedildi. Raporda, üç çocuğun birlikte emeksiz göle inebildikleri belirtilerek şüphelinin zorunlu düzenlilik önlemleri karşı irsal ve organizasyonu yapmadığı, yaptırmadığı, ant için meydana mevrut asayiş zaaflarının dikkate alınmadığı, zaafların üstelik olaydan sonraları giderilmeye çalışıldığı, ancak halen düzenlilik açığının bitmeme ettiği anlatım edildi. Ibret V.S.’nin mukteza güvenlik önlemlerini zamanın koşullarına bakarak hareketli ve sistemli olarak strateji etmeyerek birincil kusurlu olduğu, çocukların anne ve babalarının ikincil kusurlu oldukları ve çocukların ise kusursuz oldukları vurgulandı.

AĞIR UKUBET MAHKEMESİNDE YARGILANACAK

İddianamede, cümle dosya kapsamından İSKİ Genel Müdürlüğü Avrupa Toprak Dulda Ofis Müdürü adına görev eden yabansı V.S.’nin zaruri önlemleri aldırmayarak üç çocuğun suda boğulmalarına sebebiyet verdiği kaydedildi. Bed V.S. Taksirle ölüme neden olma suçundan 2 yıldan 15 yıla büyüklüğünde delik cezası istemiyle önümüzdeki günlerde İstanbul Ağırbaşlı Ukubet Mahkemesinde yargılanacak.

Share: