ALANYA HEP’TE GIDA PANELİ

AÇLIĞI gidermek ve tagaddi şartlarını ıslah etmek için 1943’te kurulan ve 1946’bile Konfedere Milletler’in uzmanlık kuruluşu haline mevrut Azık ve Ekincilik Örgütü FAO, Alanya HEP Üniversitesi’nde, ‘kimseyi geride tevdi’ sloganıyla azık paneli düzenledi.

Alanya BÜTÜN Üniversitesi Şebnem Köseoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Alaattin Keykubat Siber Akademisi Vakfı (AKSAV) Umumi Heyet Üyesi Osman Ünsal, Found and Agriculture Organization Of United Nations (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, Alanya Ekincilik ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, İstanbul Topkapı Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Birol Çekinmek, Gün Batısı Akdeniz Zirai Araştırma Enstitüsü’nden (BATEM) Dr. Abdullah Ünlü ve Süleyman Saraka, Efdal Azık Mühendisi Yekta Alkan ve Erkan Mankan’ın yanında haddinden fazla sayıda davetli katıldı.

BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

‘Kimseyi Geride Bırakma’ ilkesiyle planlı panelin küşat konuşmasını AKSAV Umumi Heyet Üyesi Osman Ünsal yaptı. Azık güvenliğinin sağlanması ve niteliğinin artırılması için bütüncül politikaların yerel seviyeden başlayıp millî ve toptan seviyelere getirilmesi gerektiğini belirten Ünsal, bu konuda gelişigüzel ülkenin kendine bakarak istekleri olduğunu söyledi.

DÜNYADA 3,1 MİLYAR İNSAN AÇLIKLA UĞRAŞ EDİYOR

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada 3,1 milyar insanın açlıkla savaşim ettiğini belirterek, ‘Kovid 19 sonrasında dünyada hepimiz şurası fark ettik. Tarım henüz dahi mehabetli kuzuluk geliyor. Zira azık güvenliği mefret oldu. Tagaddi büyük oldu. Sağlıkla aracısız aracısız angajmanlı, ‘mebzul beslenirsek sağlıklı oluruz’ kavramı hepimizin bilincine yerleşti. Elimizdeki kaynaklara ehil çıkmamız gerekiyor. Saf kaynakları kullanırken verimliliği bile artırmamız gerekiyor. Çiftinin maliyeti düşürülmeli ve hesaplı gücü desteklenmeli. Çiftçiyi daha aşkın yöre plana çıkarmalı, desteklemeli ve çiftçiye doğruluk ettiği itibarı teslim etmek gerekiyor diyerek konuştu.

Antalya İl Ekincilik ve Orman Müdürü Gökhan Kişmiri, gıdaya sonuç 3 yılda talebin çokça arttığını söyledi. Bu ilginin pandemiden sonraları artış gösterdiğine özen calip Esmer, ‘Pandemi döneminde mütekâmil ülkelerde gıda ile ait ayrımsız sevgili kortej konusuydu. Market rafları boşaldı. Rusya Ukrayna savaşı ile tarımda bambaşka endişeler gündeme geldi. Özellikle vatandaşlarımızın gıda güvenliği olmak için, kimseyi geride bırakmadan akilane aynı azık ve tarım politikasıyla sürdürülebilir insanların beslenmesini sağlayama çalışıyoruz. Biz Antalya kendisine ak yazılı tıpkı coğrafyadayız. Tığ yıllık 8,4 milyon titrem gözyaşı göveri ve ürün üretiyoruz. Alanya, tarımsal üretim anlamında çokça muhteşem ilçemiz. Serencam yıllarda avokado ilkin olmak üzere tropik meyve üretimi aceleten arttı. Antalya’de ve Alanya’daki bildirme iri problemimiz, işletmeler çokça küçük ve modüler. Bunları biz ekleme değeri yüksek meyvelerle bu işletmeleri üretime kazandırarak sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz dedi.

‘SU VE GIDA KAYNAKLARI TÜKENİYOR’

Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol bile gıda ve akarsu kaynaklarındaki azalamaya dikkati çekti. Prof. Dr. Erol, BM Azık ve Ekincilik Örgütü FAO’nun ‘Kimseyi geride salıverme, elan gür tıpkısı istihsal, elan bereketli tagaddi, daha ongun tıpkı çevre’ sloganlarının önemine vurgu yaptı. Bu süreçte domestik yönetimler, hükümetler, sivil toplum kuruluşlarının eş aynı düzentileme gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Erol, ‘Ciddi benzeri pandemi sürecini geride bıraktık. Tarım olanakları giderek azalıyor. Akarsu kaynaklarımız azalıyor. Herkes kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle tarıma seçkin zamankinden henüz fazla rabıta göstermemiz gerekiyor ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DURUMU

Share: