Hatay’da Isyancı Nehri’nde şişko balık ölümleri

ASİ Nehri’nin Hatay’ın Samandağ ilçesinden sabık bölümünde şişman balık ölümleri yaşandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, vatandaşları erinçsiz eden balık ölümleriyle ilişkin tetkik başlattı.

Lübnan’da, Bekaa Vadisi’nin doğu kısmından doğan ve Türkiye’ye uzanarak Hatay’dan Akdeniz’e dökülen Isyancı Nehri’nin Hatay’ın Samandağ ilçesinden sabık bölümünde toplu balık ölümleri görüldü. Vatandaşların ihbarı üstüne bölgeye İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ekipleri irsal edildi. Ekipler, nehirden ve ölmüş balıklardan incelenmek üzere numune aldı.

Asi Nehri’nin kentin birey damarı olduğunu söyleyen Tekebaşı Akarsu Ürünleri Kooperatifi yetkilisi Erkan Sağlamtaş, “Gelişigüzel yıl biz bu hadiseyi yaşıyoruz. Isyancı Nehri, rastgele yıl gitgide kirleniyor. Kimyasallar bile katmerli derecede birikiyor ve yaza akıllıca suyun durgunlaşmasıyla bu arada dibe çöküyor. Normalde, sonbaharın başlangıcında yani yağmurların başladığı tarihlerde Başkaldıran Nehri’nin akması gerekirken, tutulan sular vaktinden geçmiş bırakıldığı üzere ve bahsettiğim üzere kimyasalların begayet derecede birikmesinden belde ve akıntıyla beraber suyun bulanması sonucu balıklar ölüyor, kimyasal zehirlenmeye maruz kalıyorlar. Şu dakika sadece topbaş balık balık türünün ölümünün gerçekleştiğini görüyoruz. Sazan ve farklı cins balıklar henüz dayanabilen olduğu için bu kimyasala maruz kalsa üstelik bir şekilde kendini kurtarıyor. Şu an Isyancı Nehri, kaderine ayrılma edilmiş” dedi.’İÇLER ACISI DURUMDA’

Yavru kefallerin seçkin yıl iki üç misil zehirlenip öldüğünü belirten balıkçı Nasır Aslan ise “Isyancı Nehri hem nişane hem kaynak adına içler acısı durumda. Ölü balıklar var, istilacı su sümbülleri var. Bu soruna aynı merhem bulunması bekliyoruz” dedi.



Share: