Tabiat harikası kanyon ve göletleri gezen öğrenciler, zooloji amacıyla semere çekirdeği yüzsüz

Huy harikası dar boğaz ve göletleri gezen öğrenciler, hayvanlar amacıyla meyve çekirdeği yüzsüz

KASTAMONU Kastamonu’birlikte eğitim gören üniversite öğrencilerine, kentteki kanyonlar, göletler, vadiler, yaylalar ve şelaleler tanıtıldı. Öğrenciler, gezilerde yaban hayvanlarının aç kalmaması için 5 bin skor meyve çekirdeği yalaka.

Kastamonu tabiat turizmi faaliyetleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi ile Ekincilik ve Orman Bakanlığı Tabiat Koruma ve Milli Parklar 10. Mıntıka Müdürlüğü Kastamonu İl Ofis Müdürlüğünce, Kastamonu’da eğitim bilimi gören darülfünun öğrencilerine müteveccih lansman etkinliği gerçekleştirildi. Bu çerçevede darülfünun öğrencileri ile gelişigüzel yapılan ziyaretlerde doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Ziyaretçiler, şelalelerde ve kanyonlar de zarifçe çatlak geçirip eli nimetli verimli fotoğraf çektirdi. Yürüyüşte, üniversite öğrencilerine rehberler aracılığıyla alanlar ile ilgili brifing yapıldı. Antrparantez Kastamonu İl Şube Müdürlüğünce, katılımcılara dirim bilimsel spektrum ve biyolojik kaçakçılığın önemi, Kastamonu’nun endemik ve kırılan hareketli türleri, yaban hayatına dair bilgiler aktarıldı.

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Vukuf Haberal ile Dünya Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır’ın koordinatörlüğünde yapılan gezilerde Dünya ilçesinin tarihi kervan yolu üzerinde 5 bin nüsha semere çekirdeği toprakla buluşturuldu. Öğrenciler, Çuha Doruğu’ndan başlayan kervan yolu yürüyüşünü Ersizler köyü ve Ersizlerdere köyü ile Ersizlerdere Beğeni Parkında sonlandırdı. Öğrencilere, yaklaşık 10 kilometrelik tarihi kervan yolu yürüyüşünde bölgenin natürel ve endemik ürünleri üzerine bilgilendirme yapıldı. Ayrıca öğrenciler, Türkiye’nin 252. Tabiat Parkı olan Ersizlerdere Gusto Parkı’nı dahi ülfet ederek, nahiye için vukuf aldı.

“Kaybolmaya beniz tutan tarihi yollarımızı ortaya çıkartıp rotalama yapıyoruz”

Kaybolmaya beniz tutan tarihi yolları ortaya çıkartarak rotalama çalışması yaptıklarını belirten Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Yardımcısı Bilgelik Haberal, “Çuha Doruğu bölgesi benim için önemli tıpkı toprak. Ersizlerdere, İpsine Tepesi yerlerinde ego rotalama çalışmalarında bulundum. Rotalama çalışmalarında İpsine Tepesinin Gusto Parkı ilan edilmesinde Tabiat Siper ve Milli Parklar Umumi Müdürlüğüyle alay malay rotalama çalışmasında bulunmuştum. Ardından bu bölgede Ersizlerdere köyüne büyüklüğünde biraz kez yürüyüş yapmıştım. İstiklal Yolunu bile yürümüştüm. Ego, bu bölgeyi görüp tanıdıktan sonra buralarda neler yapabiliriz diye niteleyerek himmet başlattık. Çuha Doruğundan itibaren değişik bittabi tıpkı rota türlü diye düşündük. Bu mıntıka coğrafyası yüce ayrımsız bölge. Bölgedeki kervan yollarını bulduk, o bölgedeki Küre Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır isimli arkadaşımızı dahi yanımıza alarak tarihi kervan yolları, kaybolmaya yüz markajcı bu tarihi yollarımızı ortaya çıkartıp rotalamaya çalıştık. Bu güzergahları dahi pusat altına aldık” dedi.

“5 bin adet ürün çekirdeğini öğrencilerimizle gelişigüzel toprakla buluşturduk”

5 bin nüsha yemiş çekirdeğini öğrencilerle gelişigüzel toprakla buluşturduklarını belirten Haberal, “Bu gezide 5 bin adet kâr tohumunu bile, ürün çekirdeklerini üstelik toprakla buluşturduk. Ayrıca Ersizlerdere köyünün bozukluk Ersizlerdere olduğunu öğrendik. Ersizler ve Ersizlerdere köylerinin acıklı hikayelerini dinledik. Çuha Doruğu bölgesinde dahi rotalama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beş Altı tıpkı işimiz kaldı, bitirdik sayılır. Aynı zamanda bölgede tohumlama üstelik yaptık. Bu sonuç çekirdeklerini bölgede ruhlu melez hayvanları ilkin kalkışmak amacıyla gidiş alanları bulunuyor. İnsanlar bölgede yürüdükleri sırada eşya bir özdek bulamayabilir. Bu yüzden tığ, özellikle insanların intikal güzergahları olan bölgelere bu ürün çekirdeklerinden dikiyoruz. Bu bölgede oluşacak yemiş ağaçları sebebiyle bu güzergahları kullanan insanlar, bu meyvelerden beslenebilecek. Antrparantez melez hayvanları da iskân yerlerine büyüklüğünde inmeden bu meyvelerden yiyerek karınlarını doyurabilecek. Bölgede çok sayıda çandır hayvanı yaşıyor, bu hayvanlarda haris kalmaması ve hayatlarını idam ettirebilmeleri amacıyla belirlediğimiz rota üzerinde kâr çekirdekleri üstelik dikimi gerçekleştirdik. İlk namına elma tohumlarını toprakla buluşturduk. Amacımız başta melez hayvanlarının haris kalmaması ve bu güzergahta yürüyecek olan insanların dinlendikleri tam bu meyvelerden yiyebilmeleri” diye konuştu.

Antrparantez üniversite öğrencileri, Vasıta ilçesinde Cibiş (Saltuklu) Kanyonu ve Tuzaklı Göleti, Cide ilçesinde Türkiye’nin ağzı en açık, amudi mağarası olma özelliği taşıyan Görgüsüz Kuylucu, ender bitey ve direy yapısının yüce doğayla buluştuğu Loç Vadisi, Gömeran Kanyonu, Evken Şelalesi ve Malyas Kanyonu ile Dünya Dağları Milli Parkı içerisinde kâin İnebolu ve Küre ilçelerini birbirine bağlayan Çuha Doruğu gidiş parkuru ile Ersizlerdere Kanyonunda doğa yürüyüşü yaptı.

Share: