DENIZ karbon piyasasını rötuşlu ediyor

Avrupa Birliği (DENIZ) kurumları, abuhava hedeflerinin yakalanması amacıyla Birliğin emisyonlarını henüz fazla düşürecek karbon piyasası reformunda anlaştı.

SUTAŞ Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) müzakerecileri ortada, Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndaki abuhava hedeflerinin yakalanması amacıyla hazırlanan DENIZ Çıkarma Ticaret Sistemi (ETS) revizyonunu içeren düzenleme paketi üstüne yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlandığını açıkladı.

Açıklamada, AKARSU tarh tecim sisteminin enerji dokunaklı endüstriler ve faaliyet istihsal sektöründeki tarh tahsisatlarına ve tart ticaretine müteveccih tıpkısı karbon piyasası olduğu, sistemin karbon emisyonlarını azaltmayı amaçladığı anımsatıldı.

ETS’nin 2005 yılında yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, sistemle bugüne kadar AKARSU ülkelerindeki emisyonların yüzde 41 düşürüldüğü tabir edildi.

Açıklamada, “Sözleşme, emisyonları elan çok kesmek amacıyla sistemi henüz iddialı hale getiriyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Içtimai İklim Fonu kurulacak

KEZ’nin ETS kapsamındaki sektörlerde 2030 yılına büyüklüğünde umumi tart tenkis hedefinin yüzde 43’ten yüzdelik 62’ye yükseltildiğine dikkati çekilen açıklamada, bu hedefi yakalamak üzere AKARSU’deki emisyon müsaade miktarlarının 2024’ten itibaren azaltılacağı belirtildi.

Açıklamada, hep kapsamında endüstrilere müteveccih ücretsiz cevaz tahsisatlarının da 2026’dan itibaren aşamalı biçimde düşürüleceği, 2034’te ise tamamen kaldırılacağı kaydedildi.

Deniz taşımacılığı emisyonlarının dahi ETS kapsamına dahil edildiğine bel edilen açıklamada, bu sektöre yükümlülüğün aşamalı biçimde uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada, binalar ve yağız yolu taşımacılığı sektörüne müteveccih ayrımlı tıpkısı tarh tecim sistemi kurulacağı, bunun 2027’de yürürlüğe gireceği bildirildi.

Yoksul hanelerin ve pespaye işletmelerin yeni sisteminin mali etkilerine alın desteklenmesi için bire bir Toplumsal İklim Fonu kurulacağına dikkati çekilen açıklamada, bu fonun AKARSU bütçesinin tıpkı parçası olacağı ve 65 bilyon avroya büyüklüğünde dirimsel tahsis edilebileceği kaydedildi.

söz konusu paket, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bire bir parçası olan ve emisyonları 2030’a büyüklüğünde genişlik birkaç yüzde 55 azaltmayı hedefleyen “55’e Uyum-Fit for 55” paketindeki çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

SU çıkarma tecim sistemi kapsamında Avrupa ülkelerindeki endüstri tesisleri ve erke üreticileri belirlenen eşik değerlerin üstünde karbon salımı gerçekleştirmeleri yerinde karbon sertifikalarına gerekseme duyuyor. Bu sertifikaların fiyatı tilmiz bakarak uymazlık gösteriyor. söz konusu karbon sertifikaları üreticilere önemli maliyetler doğuruyor. Bu nedenle sanayi tesisleri karbon salımlarını azaltmaya yönelik çeşitli yatırımlar yapıyor ve tedbirler alıyor.

Paketin yürürlüğe girmesi üzere DENIZ ülkeleri ve AP eliyle yöntemince onaylanması ve AKARSU Resmi Gazetesi’nde yayımlanması gerekiyor.

Share: