Elazığ’da akıbet 1 yılda çocukların midesinden çıkarılanlar görenleri şaşırttı

Elazığ’üstelik serencam 1 yılda çocukların midesinden çıkarılanlar görenleri şaşırttı

Para, pul, enjeksiyon, yüzük oyunu: Bu midelerde ne ararsanız var

ELAZIĞ – Elazığ’bile son 1 yılda çocukların yemek ve soluk borusu ile midesinden çıkartılan madeni servet, batarya, iğne ve yüzük oyunu kabil ecnebi cisimler görenleri hayretler süresince bıraktı.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Yavru Sindirim Bilimi Hepatoloji ve Tagaddi Bölümüne son ayrımsız yılda, 6 kamer ile 18 gözyaşı arasındaki bala ve gençler yabancı cisim yutması şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Çocuk Sindirim Bilimi Hepatoloji ve Tagaddi Bili Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, engelleme ederek cisimleri soluk ve kemirmek borusu ile mideden gerçekleştirdiği operasyonlarla çıkardı. Haftada 2 ile 3 ortada vakaya engelleme ettiklerini belirten Prof. Dr. Doğan, yabancı cisim yutması şikayeti ile kendilerine mevrut çocuklarda ilkin madeni mülk olmak amacıyla pil, toplu ve çengelli iğne, vida, saat pili, karşılıklı, tel toka, yüzük, pespaye oyuncaklar ve çokça sayıda süfli uyuşturucu çıkarttıklarını söyledi.

“Serencam bire bir sene içre 100’e andıran ecnebi beden vakası geldi”

Yabancı cisimlerin kendilerine çok kalın geldiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Veri Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Hele hastanemizin nahiye hastanesi olması belde illerden bu işlemi yapabilecek biricik merkez olması zımnında hep vakalar bizlere gelmektedir. Sonuç ayrımsız sene içerisinde kestirmece yerine 50 ile 100 beyninde ecnebi beden vakası bizlere geldi. Hastaların yaş gurubuna göre yuttukları cisimler değişkenlik gösterebiliyor. Tezyifkâr yaşlarda genellikle yuttukları cisimler pil, yüzük oyunu yahut etrafında buldukları madeni paralar oluyor. Yaş grubu iri olanlarda ise genellikle enjeksiyon çeşitleri ve dalgınlıkla nukut olabiliyor. Dolayısıyla vakalar gözyaşı grubuna bakarak değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda ağızlarına götürebildikleri gelişigüzel şeyi rahatlıkla yutabileceklerini söyleyebiliriz. Mevrut vakalar filhakika çoğunlukla yuttukları şeylerin boğazlarında kaldığını görüyoruz. Zaten şayet kim yemek borusunu geçmişse ikinci muallak kaldığı kısım göden da bulunmaktadır. Mide birlikte eğer kıtlık süresi uygunsa hem kemirmek borusunda hem dahi göden bile bulunan yabancı cisimler tarafımızdan çıkartılmaktadır. Haddinden Fazla haddinden fazla kıymetli olmakla beraber özellikle iğne yutan çocuklarda arada bir yabancı cisimler hazım sisteminden çıkıp karaciğere saplanabiliyor. Bunları bile cerrahi yöntemlerle daha sonraki dönemde çıkarma eylemine gitmekteyiz” dedi.

Haftalık kendisine 2-3 hadise ile karşılaştıklarını dahi nâkil Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Alelhusus erken dönemde getirildiği devir hastanın de açlık durumu müsaitse derakap işleme alıyoruz ama değilse açlık süresi bekletildikten sonra alınıyor. Kliniğimiz 24 saat bakım verdiğinden âlem çocukların bu kabilinden durumlarda henüz aşkın sıkıntıya düşmemeleri nedeniyle gecenin hangi saatinde olursa olsun ecnebi cismi tart işlemini yaptıktan sonra ailelerine teslim ediyoruz. Ailelere söylemek istediğim çocuğun yutabileceği yahut ağzına götürebileceği bilcümle yabancı cisimleri ortamlardan koymak gerekir. Zira dallar henüz şuur seviyeleri tüm gelişmediğinden ortalık ellerine aldığı bilcümle cisimleri ağzına götürüyorlar. Bundan periferi birlikte ailelerin çokça dikkatli olması gerekiyor” diye niteleyerek konuştu.



Share: