Şita aylarının vazgeçilmesi Nahiye salepi rastgele derde umar

Kış aylarının vazgeçilmesi Köşe salepi seçme derde deva

Direnci artırıyor, temel sütünün artmasına bindi oluyor

BURDUR – Kış aylarının vazgeçilmezi olan Yer salebinin değeri gün günden artıyor. Doğada haddinden fazla tahakküm kâin salebin toplanması ve yapımı iş gücüne dair olduğu amacıyla kilogramı 3 bin TL’yi buluyor.

Kıraathane ve çay kadar anadan görme olan ve kış aylarında genişlik kalın tüketilen içeceklerden birisi olan salep, Burdur’un Köşe ilçesinden cemi Türkiye’ye servis ediliyor. Soğuk havalarda ellerden düşmeyen sahlep haddizatında salepgiller familyasından mevrut otsul bir bitki çeşidi. Mor yahut kırmızı renkteki çiçek kısımları salkım salkım, eğin kısmı üstelik silindirsel ve sert şekilde. Esas sahlep namına bardaklarla mülaki faydalı türap, salebin yumrularından elde ediliyor. Türkiye’nin Iye, Marmara, Batı Karadeniz bölgelerinde hulul alanları bulunan sahlep, hele Burdur’un Yer ilçesinde haddinden fazla fazla yetişiyor. Kenar salebi Türk Nişancı ve Işaret Kurumu eliyle coğrafi belen yerine 2021 yılında tescillendi.

Köşe salebi tekmil tıpkısı iflah kaynağı

Nahiye’ta üretilip cemi Türkiye’ye servis edilen Nahiye salebi birçok afiyet sorununa ongun geliyor. artık şita aylarında tüketilen sahlep; iştiha açıyor, ense solunum yollarını yumuşatıyor, bağırsak yollarını düzenliyor, üst sıcaklığını dengede tutuyor, direnci ve kuvveti arttırıyor, sinirleri yatıştırıyor, düzenli içildiğinde ana sütünü arttırıyor ve kalbin düzenli çalışmasına havari oluyor.

Şita aylarının vazgeçilmez anılmış içeceği Kenar salebi Türk Patent ve Işaret Kurumu vasıtasıyla coğrafi belen namına tescillendi. Eş 2020 yılında Nahiye Kaymakamlığı, Kenar Belediyesi ve Nahiye Ticaret ve Endüstri Odası’nın kuma kendisine başvurdukları “Nahiye Salebi” ibaresi ve çıkak işareti amblemine 10 Ağustos 2021 tarihinde Türk Nişancı ve Bellik Kurumu aracılığıyla coğrafi meni tescili verildi. Reisicumhur Sayın Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle sahlep; “Çarşı Veriş Değil Gerçek Coğrafi Tescilli Nahiye Salebi” namına nitelendirildi.

65 yıldır sahlep üretiyor

Köşe’ta 65 yıldır salep imalatı eden Nuri Pir, “Sahlep aslında katıksız orkide bitkisinin yumrusudur. April – mayıs aylarında 15 günlük benzeri hasat döneminde toplanır. Toplanan bu yumrular kaynatılarak kurutulur. Yaz döneminde ilçemize gelir. Burada bile iri taş değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilip kullanıcılara servis edilir. Türap haline getirilen salebin kullanımı; 1 litre süte 5-6 gram sahlep ilaveten yunak meşrubat yapılır, 1 litre süte 6-7 gram ekleyerek de dondurma yapılır. Doğadan toplanan salebin hars adına bile yetiştirilmesi için birçok çabamız oldu. Ülkemiz dikerek sahlep üretimi işleyen bir haddinden fazla arkadaşımız bunu başardı. Sahlep ticaretinde sunma oylumlu öge, esas salebi, birinci sınıf salebi bulabilmek, bunu kullanabilmektir. Nahiye’ta salebin çok aşkın yetişmesi ve ticaretin buradan dönmesinden âlem ilçemizdeki salep “Bucak Salebi” namına coğrafi meni tescili aldı. Türkiye’de ki hep dondurmacılar ve sahlep içeceği özne firmalar salebi Kenar’tan realizasyon etmektedir. Doğada print bulunan ve emek gücüne müstenit bir nişane olduğu için şu anda salebin kilo fiyatı 3 bin TL’dir” dedi.

Köşe’taki kafelerde servis edilen Köşe salebine yerli halkın ilgisi balaban. Nahiye halkı, “Bucak’ımızın salebini sık sık içiyoruz. Kış aylarının vazgeçilmesi Yer salebini herkese tavsiye ediyoruz” diye niteleyerek, herkesin bu lezzeti tatmasını kaynak ettiler.

Share: