Şap hastalığı kolaylıkla yayılıyor! Zonguldak’ta 215 köy karantinaya alındı

Zonguldak’ta Ereğli, Alaplı, Kozlu, Gökçebey ilçeleri ve merkeze kapalı köylerde ahır ve ağıllarda taş arabası, kucak ve direngen kabilinden hayvanlarda şap hastalığı belirleme edildi.

215 KÖY KARANTİNADA

Devrek ilçesi ise önlem amacıyla tazammun alınarak mecmu 215 köy karantina altına makbuz. İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ekipleri hastalığın görüldüğü bölgelerde aşılama çalışması başlattı.

Öte yandan Şap Enstitüsü Başöğretmen Vekili Ertan Ağtürk, 8 Mart’ta Türkiye’de tanıdık şap hastalığının bakir varyantı ‘SAT-2 serotipi’ne ilişkin yapılan çalışmaları anlattı. Ağtürk, hastalığın faziletli ateşte seyreden, dudak, bicik ve ayaklarda yaralarla gelişigüzel devam fail, besi hayvanlarında vücut verim kaybına; süt ve benzen hayvanlarında süt kaybına etken olduğunu söyledi.

VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Ağtürk, hastalığın haddinden fazla ağırbaşlı seyrettiği de olduğunu kaydederek, “Besi hayvancılığı yapanlarda besinlerin geriye vurmasına etmen oluyor; kasaplık hayvanlarda et veriminin düşmesine; benzin ve maya namına yetiştirilen hayvanlarda mehtaplı kalma olasılığı azalıyor ve benzin verimi düşüyor. Bu üstelik çiftçilerimizin karşıt etkilenmesine hastalık oluyor. Bundan ekolojik ortam de çiftçilerimizin aşılamaya önem vermeleri, hele enstitümüz tarafından üretilen şap aşısını yapmaları gerekiyor, bunu boşlama etmemeleri gerekiyor” dedi.

“PESTIL OLMADAN EVVEL AŞI YAPTIRIN”

Ağtürk, şah hastalığı ile mücadelenin ‘hastalık bulaşmadan önce’ ve ‘bulaştıktan sonra’ diye ikiye ayrılarak yapıldığını kaydederek, “Tutkun olmadan geçmiş kesinlikle aşıları yaptırmalarını referans ediyoruz” şeklinde konuştu.

“20 NİSAN’A KADAR KÜL HAYVANAT AŞILANACAK”

Ağtürk, kurban hayvanları sahaya sürülene kadar hastalığı kaldırılmış etmiş olacaklarını belirterek, “Kurban için sıkıntı olmamasını göz önüne alarak karantina tedbirleri koyduk. Çor hayvandan hayvana bulaşıyor, kesinlikle insandan insana bulaşmıyor. Şu anne büyüklüğünde insanda şapla ilişkin tıpkı hastalık görülmemiştir. Bizim telkih üretim kapasitemize baktığımızda 20 Nisan’a büyüklüğünde ülkemizdeki hayvanların aşılanmış olacağını düşünüyorum.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Domestik yahut olgunlaşmamış umum çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, süreğen durumlarda algın ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle vücut, benzin ve aksiyon gücü kaybına etmen olan viral tıpkı hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı zorunlu hastalıklar beyninde saha almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına rağmen efdal morbiditeye sahiptir. Bu şu kavrama dirimsel: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde yahut bölgede çabucak yayılır. Seçme ne kadar zoonoz akseptans edilse de insanlara sirayet az çok nadirdir.

Share: