‘POYRAZ’ VE ‘KÖPÜK’, 8 KİŞİNİN KURTARILMASINI SAĞLADI

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin arkası sıra bölgeye revan Van İl Afet ve Müstacel Buut Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, çalışmalarını tamamlayarak kente döndü. Van AFAD bünyesindeki arama- kurtarma köpekleri ‘Köpük ve Poyraz’ enkazdan 8 kişinin sağ çıkarılmasını sağladı. Van AFAD ekipleriyse alay malay çalıştıkları sair taharri kurtarma ekipleriyle birlikte 143 kişiyi enkazdan aktif çıkardı.

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma bozukluk olan depremlerin arkası sıra Van İl Kıyamet ve Ivedi Format Müdürlüğü (AFAD) bünyesindeki ekipler ‘Köpük’ ve ‘Poyraz adlı 2 taharri kurtarma köpeği ile birlikte gittikleri illerdeki çalışmalarını tamamlayıp kente döndü. Malatya ve Hatay’üstelik 234 enkazda çalışma yürüten ekipler, beraberindeki ayrıksı ekiplerle birlikte 143 kişiyi sağ çıkardı. Enkazda günlerce çalışan arama istirdat köpekleri Köpük ve Poyraz de ekiplerin yeryüzü şişman yardımcısı oldu. Köpekler yaralanmalarına rağmen çalışmaya bitmeme edip verdikleri tepkilerle 8 kişinin aktif çıkarılmasını sağladı. Van AFAD köpek eğitmeni Niyazi Özbek, arama- istirdat teknisyeni ve köpek eğitmeni Dersim Bulut ile alay malay depremin çarçabuk peşi sıra yola çıkıp ilk kendisine Malatya’ya gittiklerini belirtti. 22 yıldır AFAD bünyesinde çalıştığını tamlayan Özbek, henüz önceki hakeza benzeri afet görmediğini söyledi. Malatya’bile önce adına Sahn Sitesi’nin enkazında himmet yürüttüklerini tamlayan Özbek, Kontrol kurtarma köpeklerimizle orda geçmiş kendisine Garaz ve Melik Kırıcı’ya ulaştı. Bizim Van taharri kurtarma birliğindeki ihvan, oradaki askeri ilişki, UMKE anında orda kombinasyon olup onları zinde benzeri şekilde çıkardık. Köpeğimiz onların çıkarılmasına vasıta oldu. Köpeğimiz orda yabancı uyruklu olduğunu öğrendiğimiz bire bir öğretmene dahi reaksiyon verdi onu da çıkarttık dedi.

YARALI AYAKLARIYLA ENKAZDA SÜREKLİ ÇALIŞMAK İSTEDİLER

Çalışmalarına mesafe vermeden daima enkazda fariza yaptıklarını anlatan Niyazi Özbek, yanlarındaki taharri istirdat köpeklerinin kendilerini heveslendirme ettiğini söyledi. Özbek, Sürekli taharri çalışmalarını sürdürüyorduk. Köpeklerimizin ayaklarının kesilmesine, yaralanmasına rağmen kendileri enkazda taharri yapmak istiyorlardı. O enkazda faal kurtarabilme isteklerini tığ dahi hissedebiliyorduk. Köpeklerimiz aynı an önce canlıya ulaşabilelim derdindeydiler. Bize bunu hissettirdiklerinde bizi bile isteklendirme veriyorlardı. Bizim de ayrımsız canlıya henüz ulaştığımızda hiç yorgunluğumuz kalmıyordu diye niteleyerek konuştu.

‘ANNEM BURADA, NE EVET ONU BULUN’

Yaptığı icraat sırasında yaşadıklarını anları anlatan Özbek, Malatya’dahi 6 kıvrım aynı binanın enkazında kalan Meral Nakır’ın oğlu yanımıza gelip, ‘Annem burada hangi evet onu bulun’ dedi. Ben birlikte ‘Köpeğimizi yönlendiriyoruz. İnşallah bulunacak dedikten hemen sonradan köpeğimiz oraya yöneldi. O anda orda kâin tam ekiplerin çalışmasıyla Allah’a şükürler olsun kim köpeğimiz onu sağ selamet çıkarmamıza açar oldu. Özge enkazlara dahi gittik. 7 bükülmüş Yetiş Apartmanı’nda 85’inci saatte köpeklerimiz 14 yaşındaki Beyza ile 12 yaşındaki Abdulhalim’e bile ulaştı. Çok görgüsüz bire bir himmet yürütüldü. Kaldıkları vadi çok sıkıntılıydı ifadelerini kullandı.

ENKAZDA KÖPEKLER BİZİ MOTİVE EDİYORDU

Niyazi Özbek, arama istirdat köpekleri ‘Köpük’ ve ‘Poyraz’ın 8 kişinin deli dolu adına çıkarılmasına çevirici olduklarını belirterek, Van kontrol kurtarma ekibi adına ego ve Dersim Keder 2 kişiydik. Köpekler 8 kişinin aktif çıkarılmasına araç oldular. Ama Van AFAD ekibi olarak gayrı ekiplerle alay malay 143 kişiyi etkili yerine çıkardık. Çalışmalarımızı geçmiş 3 bölüm tek uyumadan yaptık. Zira saniyeler çok önemliydi. Bize arz büyük teşviki veren köpeklerimizdi. Aynı canlıyı bulduktan sonra baştan doğma kabilinden çalışmalarımıza yine devam ediyorduk. Köpekler bizi motive ediyordu ‘ hadi çokça canlıyım enkaza gidelim diyerek onlar bizi motive ediyordu dedi. ÇOKÇA DUYGUSALLAR

Arama istirdat köpeklerinin mahdut yetişmediğini, bebeklikten itibaren eğitimin başladığını birlikte tamlayan Niyazi Özbek, Köpekleri yemlemek basit olmuyor. Bebeklikten başlıyoruz, bütün yanımızdalar. Onlar bizi gördüklerinde güya aileden birini görmüş kadar seviniyorlar. Ayrı kaldıklarında çokça hüzünleniyorlar. Zamanımızın çoğu bunlarla geçiyor. Taharri istirdat köpekleri amiyane haddinden fazla fert köpekler. Hissiyatları çokça farklı diyerek konuştu

KÖPEKLERE IRI İLGİ VAR

Van AFAD’ta arama- istirdat teknisyeni, tıpkı zamanda kapik eğitmeni yerine fariza yapan Dersim Endişe ise zelzele ve diğer doğal afetlerde, köpeklerin az buçuk henüz görünür olmasının köpeklere karşı bilincin ve farkındalığın artmasına hastalık olduğunu söyledi. Endişe, Bölgede köpeğin enkazda ayrımsız etken bulması hem yakınlarını hem bütün Türkiye’yi sevince boğuyor. Bu algının oluşması bizi tezyifkâr çokça bahtiyar ediyor. Şu zaman köpeklere karşı çok balaban tıpkı bent var. Ihtimal da köpekler ihtimal üstelik türe ettikleri değeri elan görünür kıldılar ifadelerini kullandı.

Share: