Lise öğrencileri tarih enerjisiyle çalışan velespit yaptı

Elazığ’bile patika lisesi öğrencileri, okulun atölyesinde tarih enerjisiyle çalışan çiftteker yaptı.

Elazığ Marmara Mesleki ve Beceri Küçük Asya Lisesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümü öğrencileri, derste aldıkları teorik eğitimi pratiğe dökerek atölyede çağ enerjisi paneli üretti.

Öğrenciler, bu panelleri faydalı şekilde koymak, natür ve çevreye fayda bulmak amacıyla

tasarladıkları bisiklete elektrikle müteharrik motor monte etti.

Motorun enerjisini güneşten alması için paneli bisikletin konusunda yerleştiren öğrenciler, bu şekilde defa almasını sağladı. Öğrenciler, şarjı bitmesi ve yolda kalma durumuna karşı bisiklete geçici kendisine benzinli motor da taktı.

İki ayda hazırladılar

Yenilenebilir Erke Teknolojileri öğretmeni Küldöken Keder, AA muhabirine, öğrencilerle okulun laboratuvarında yaptıkları panelle zaman enerjisiyle müteharrik velespit hazırladıklarını söyledi.

Öğrencilerinin teorik dersleri uygulamaya dökerek iyice projelere imza attığını anlatan Endişe, “Yenilenebilir erke kaynakları üstüne çalışmalarımızda zaman paneli ile çalışan velespit yaptık. Amacımız güneş enerjisini yarayışlı şekilde kullanabilmek. Müstehase yakıtlar adına, mekân kirliliğine alın henüz bozulmamış bire bir enerji kaynağı sarmak için bisikletimizi çağ enerjisiyle kullanmak istedik.” dedi.

Bulut, bisiklete tarih paneli ve batarya ilaveten bilcümle enerjiyi güneşten düzlük akım sistemi oluşturduklarını, aracın aynı motor kabilinden çalıştığını belirtti.

Bisikleti yaklaşık 2 ayda hazırladıklarını, öğrencilerinin proje üzere haddinden fazla düzentileme verdiğini aktaran Bulut, “Çevreyi kirletmeden, öğrencilerin günce ihtiyacını karşılaması için ulaşım ara bulucu yerine kullanılacak ayrımsız derrace tasarladık. Bu şekilde çevreye hiçbir şekilde beis vermemiş olacağız.” diyerek konuştu

Bulut, imtihan sürüşlerini yaptıklarını, ilerleyen süreçte daha birlikte geliştirmeyi düşündüklerini anlatım etti.

Öğrencilerden Buyruk Devir üstelik aldıkları terbiye sayesinde ürettikleri panellerle hayır amal yaptıklarını dile getirdi.

Çalışmanın mekân dostu olduğuna dikkati çekici Tarih, “Yaptığımız bisiklet çevre dostu. Debriyaja bastığımızda normal velespit adına üstelik kullanabiliyoruz. Tarih panelinden aldığı enerjiyi 12 voltluk aküye aktarıyor. Şarj biterse debriyaj ve gaza bastığımızda benzinli motora intikal yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Share: