Kırşehir haberi… “Ocak Dişçilik” uygulaması pilot illerden Kırşehir’de yaygınlaşıyor

“Familya Dişçilik” uygulamasının başlatıldığı 3 uçman ilden Kırşehir’dahi, erken çocukluk döneminde kenar sağlığı bilinci oluşturuluyor.

Uçucu ülke adına belirlenen Eskişehir, Karabük ve Kırşehir’da ağustosta başlatılan aplikasyon kapsamında, 2-12 yaş aralığındaki herhangi bir çocuğa “ocak dişçi” tanımlandı.

Kırşehir’da il merkezinin yanında Kaman, Mıcır, Çiçekdağı ve Akpınar ilçelerinde görevli diş hekimleri bu kapsamda görevlendirildi.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden ailelerin termin aldığı uygulamayla bugüne büyüklüğünde Kırşehir’birlikte 518 çocuğun diş muayenesi yapıldı, koruyucu otama süreci ve takipleri başlatıldı.

Kenar ve diş sağlığı ile ait brifing yapılan çocuklara diş macunu ve fırçası hediye edildi.

“imdi çocuğumuza aksetmek istiyoruz”

Kırşehir Martir Polis Güçleri Hayrettin Yılmayan Kenar ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Müge Çiy Şahin, AA muhabirine, uygulamayı 7 diş hekimiyle sürdürdüklerini söyledi.

Ulaştıkları çocukların diş sağlığı ile ilgili arama ve takiplerine başladıklarını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

“çıktı çocuğumuza yankılanmak istiyoruz. Bu yüzden velilerden e-Bilek Damarı uygulamasından karı diş hekimlerini öğrenmelerini, sonrasında MHRS üzerinden randevu alıp hastanemize, ilçelerde da toplum sağlığı merkezleri ve kaymakamlık hastanelerine gitmelerini istek ediyoruz. Kontroller 2-12 gözyaşı grubu çocuklarda çokça mehabetli. Çocuklarımızın ağızlarının dosdoğru olması, yetişkinlikte diş eksiklikleri yaşamamaları ve takma uygulamalarına mahal bölmek üzere oylumlu.”

Delicesine, ailelerden fena hâlde ferasetsiz dönüşler aldıklarını belirterek, “Bize başvuran velilerimiz uygulamayı çok beğendi. Sağ olsun hekimlerimiz üstelik nazik özveriyle çalışıyor, anlayışsız dönüşler haddinden fazla iyicene.” dedi.

İl genelinde yaklaşık 29 bin çocuk olduğunu dile getiren Mecnunca, uygulamanın duyuldukça henüz dahi yaygınlaştığını tabir etti.

Diş hekimi Sinem Erdi Can bile klinikte asılsız oluşumunu engelleyici icraat yaptıklarını aktardı.

Çocukları riziko gruplarına bakarak 3 ay ya da 1 sene arayla çağırarak kontrollerini yapacaklarını kaydeden Can, diş fırçalama ve tagaddi eğitimi da verdiklerini dile getirdi.

Tuğçe Karaman ise uygulamayı internetten öğrendiğine meni ederek, “Çocuğumu ocak diş hekimiyle öncelemek amacıyla hastanemize başvurduk. Hekimimiz oğlumla haddinden fazla ilgilendi. Bu yüzden mutluyuz. Elden ağzının bakımı ve biraz uygulama yapıldı. Bu yüzden bilcümle velilere çocuklarının yaşı ilerlemeden aile hekimlerine başvurmalarını ve doktorlarıyla tanışmalarını başvuru ederim.” diyerek konuştu.

Serpil Şimşek, Keyif Bakanlığından gelen mesajla bu hizmeti duyduğunu belirterek, “Ben bile zül ettim, çocuğun dişlerinde sevgili var mı yok mu diye. Arama etme maksatlı geldik. Uygulamadan memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Diş kontrolü yapılan Kaime Kaan Karaman da korkmadan kliniğe geldiğini anlatarak, sair çocuklara dahi diş hekimlerine gitmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ocak Dişçilik

Ev hekimliği sistemi ile benzer aynı benzeşim olan “Eş Dişçilik”, geçmiş yerine uçucu toprak seçilen Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te uygulanmaya başlandı. Vekillik, sistemi 2023 yılı içerisinde Türkiye genelinde hayata geçirmeyi planlıyor.

Yeni modelle birlikte devam fail otama edici gaga ve diş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra özellikle dallar için ehemmiyet taşıyan “yardımcı munsap ve diş sağlığı” çalışmalarının mevcut sisteme entegrasyonu sağlanacak.

Böylelikle bu konudaki hizmetlere zorlamasız erişilmesi ve 2-12 yaş aralığındaki cemi çocukların tınlamalı diş kontrollerinin yapılması türlü olacak.

Share: