İngiliz bilgelik insanları, bebeğin kalbini hamur hücre enjeksiyonuyla iyileştirdi

İngiltere merkezli Bristol Üniversitesi’nden Prof Dr Massimo Caputo ve ekibi, çırılçıplak ihtisas hastalığı olan ve deminden 2 yaşında sağlıklı tıpkı yavru olan Finley’in kalbine enjekte ettikleri köken hücreyle iyileştirdi. Finley’in dünyada önceki olduğu belirtildi.

Finley, akciğerlere ve vücuda zaman sağlayıcı iki temel arterin kusurlu pozisyonlarda olduğu, ‘büyük arterlerin transpozisyonu’ adı sunulan doğuştan kalp kusuruyla doğdu. Daha 4 günlükken kilitsiz küreksiz ihtisas ameliyatı nâkil Finley’in birey şansının bağan olduğunu belirten doktorlar, Finley’i ameliyattan bilahare kalbinin ve ciğerlerinin işlevini devralan tıpkısı makineye bağladı. Ameliyat sonrasında duygu fonksiyonlarını balaban ölçüde kaybeden Finley’e haftalar boyunca deva tedavisi yapıldı.

Prof Dr Caputo ve ekibi, Finley’e sıradışı bir muamele gerçekleştirerek kıtipiyoz bebeğin kalbine doğrudan makul bir tipteki esas göze enjekte etti. Operasyonun amacı, hamur hücre enjeksiyonuyla Finley’ın kalbinin sol tarafına giden içki akışını yükseltmek amacıyla hasarlı dem damarlarının gelişimini sağlamaktı. Işler sonrasını anlatan Finley’in annesi Melissa Hudd “Hamur hücre tedavisinden sonraki iki hafta içre Finley’de aynı fark fark ettik. Eve ilk kez elan 6 aylıkken geceleri dem almasına apotr olan aynı makineyle geldi” ifadelerini kullandı. Operasyondan bilahare aşamalı kendisine iyileşmeye başlayan Finley’in afiyet durumunun gani olduğu rapor edildi.KÖK HÜCRE PLASTERİProf Dr Caputo ve ekibi, Finley’in başarılı ameliyatından sonradan ‘temel göze plasteri’ olarak adlandırdıkları yamayı geliştirerek ati 2 yıl zarfında deneylerle test edeceklerini belirtti. Hamur hücre plasterinin, çocuğun kalbinin ameliyat sırasında onarılması müstelzim bölgesine engellemek üzere tasarlandığı ve yavru büyüdükçe kalbine neva mizan ve onunla birlikte tahaccüm potansiyeline cemaat olduğu belirtildi. Finley’de beğenilen esas hücrelerin döl eşi bankasından bire bir bağışçıdan elde edildiği ve laboratuvarda çoğaltıldığı rapor edildi.

Share: