“Futbolun bilge kişisi” Özkan Sümer, vefatının ikinci yılında anılacak

“Futbolun hakim kişisi” yerine anılan Trabzonspor’da futbolculuk, maharet müdürlük ve reislik görevlerinde bulunan Özkan Sümer, vefatının ikinci yılında anılacak.

Tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tababet Fakültesi Farabi Hastanesi’nde 22 Açıklık 2020’de yaşamını yitiren Sümer’in bordo-mavili takımda teknik müdürlük yaptığı dönemde futbol oynayan bozuk futbolcuları, anma töreni öncesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Ayak Topu Antrenörleri Trabzon Bölüm Başkanı Zorlu Bak, 9 yaşından itibaren Trabzonspor’un minik takımında Özkan Sümer’i tanıdığını belirterek, “Özkan Sarıklı’yı Trabzon halkı unutmuyor, unutturmuyor. Anılarıyla yaşıyoruz. Trabzon halkının yaptığı tıpkısı şey var, ihtifal yaparak bunu ulusal boyutta bile yaşatmaya çalışıyor ve yaşatıyor üstelik. TÜFAD Umumi Başkanı’mız güzeşte sene anma törenine geldiğinde, ‘Trabzon halkını çokça seviyorum. Özkan Sarıklı’yı unutmuyor, unutturmuyor.’ dedi. Bizim için majör benzeri değerdi.” diye niteleyerek konuştu.

Sümer’in bir nice insanın yaşamına dokunduğunu vurgulayan Bak, “Tümce anılarını anlatıyor. Gelmek ki herkese dokunmuş. Ben betik alışkanlığımı ondan öğrendim. Bütün mektup okurdu. Özkan Hoca’nın kitaplarını izinsiz alırdım masanın üstünden. Henüz bilahare kendisine söylediğimde, ‘Görüyorum, anlıyorum.’ derdi.” ifadelerini kullandı.

Bak, Sümer’in işini seven ve haddinden fazla disiplinli aynı teknikçi olduğunu birlikte kaydederek, şöyle bitmeme etti:

“Altyapıda gelişigüzel çalışıyorduk. Ayrımsız bölüm akşam 8 oldu, çift kale bitti. Henüz bilahare Özkan Öğretmen gitme hazırlığı yaparken bizim yedek oyuncuları çift kermen karşılaşma yaptırmak istedim. ‘İyi aklına gelmiş.’ dedi. Oturdu gene, saat 9’u buldu. Ona ‘Hocam hiç yoruldun mu? Bıktın mı? Tükendin mi?’ dedim. O da ‘Asla evladım.’ yanıtını verdi. Ayrımsız gün bana ‘Şu sesi duyuyor musun?’ dedi. Kuşlar, dallar, tribünlerin sesi vardı. ‘Duyuyorum hocam bu sesleri.’ deyip saydığımda, ‘Taka’nın sesini duymuyor musun?’ diye sordu. Denize gitmeyi, balık tutmayı çokça seviyordu amma futbol zımnında bunları yapamadı. Bizi anca tıpkısı yetiştirdi ki teknik adam kurslarında çok liyakatli olduk. Özkan Sümer ile dirim süren herkes bugün toplumda var oldu. Vakit Kaybetmeden futbolda değil, ticarette, siyasette gelişigüzel konuda liyakatli insanlar yetişirdi. Bunu da disipliniyle yaptı. Ben kendisinden çok memnundum. Allah birlikte kıvançlı olsun, mekanı cennet olsun.”

Aslan: “Haddinden Fazla şişman ayak topu adamı”

Trabzonspor’un unutulmaz futbolcularından Hamdi Arslan, Sümer’in 1-2 sözcük ile anlatılacak ayrımsız figür olmadığını belirterek, “Çokça balaban bire bir futbol adamı, toplumsal adamdı. Bizim üzerimizde o kadar çokça emeği var ki bunu hiçbir devir vakit kaybetmeden futbolcu olarak değerlendirmedim.” dedi.

Sümer’in bir nice konuda kendilerine ulama sağladığını anlatan Hamdi Aslan, “Davranışlarımız, iletişimimiz, arkadaşlığımız, düzlük içi paylaşımımızda bize haddinden fazla balaban katkısı olmuştur. Içtimai hayatta o değerler, takdir gördüğümüz bilcümle davranışların altında sayın hocamız vardır. Keşki futbolun içinde daha çok olsaydı, ayrıntılı yıllar Trabzonspor’üstelik kalsaydı. Trabzonspor’un şampiyonluğunu, seçkin şeyini görseydi. Bizim üzere haddinden fazla balaban bire bir bahtiyarlık olurdu. Süfli yaştan itibaren bizim hayatımıza dokunduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

Hamdi Aslan, Barcelona’yu 1-0 yendikleri karşılaşmada kendisinin gol attığı, ustalık direktörün birlikte Özkan Sümer olduğunun hatırlatılması üstüne, “Hocamızın sevincini çokça muhtemelen eden yapısı yoktu. Biz kazanırken da ‘Sevinmeyi acep abarttık mı?’ diye niteleyerek hocamızdan aksülamel bekliyorduk. Barcelona maçında beraberdik. Bizim üzere çokça haddinden fazla önemliydi. Bu kalem maçlara bizi hazırlarken antrenmanda yahut maç öncesi konuşmaları bütünü çokça rahatlatıyordu. İnanılmaz çekinmezlik veriyordu. Saldırgan, sert tıpkısı yapısı var ama iletişimi çokça yumuşaktı. O bizi rahatlatıyordu. Barcelona maçı da öyle aynı maçtı. Ne büyüklüğünde kıvrak olduklarını orada anladık. Burada çokça aşkın tıpkısı şey hissedemedik. Burada taraftarın vermiş olduğu destekle Avni Aker’da heyecanlı oynamıştık. Hocamızla o maçı temizlemek, keyifli, adamakıllı benzeri anıydı.” ifadelerini kullandı.

Sümer ile altyapıda oyuncu kendisine futbol hayatına başladığını dile getiren Arslan, şunları söyledi:

“13-14 yaşlarımızda bizimle olan iletişiminin değerini zaman anlayabiliyorum. Çok değerli tıpkısı hocamızdı. Bize oylumlu katkıları oldu. Antrenörlük hayatında tabiatıyla kim kulübü kumar ika yerine Trabzonspor, Trabzon şehri için şişman değerdi. Trabzon dışındaki sevgisi, görmüş olduğu korku haddinden fazla haddinden fazla daha farklı. Trabzon dışında futbol konuşulduğu antlaşma, Özkan Sarıklı’dan bahsediliyor. Bu da çalım verici aynı kapsam. Ego Özkan Öğretmen’nın torpilli oyuncularındandım. Anif yapısını hissetmedim. arada bir elbette kim bize bile oyun içerisinde dokunuşları, eleştirileri olmuştu. Hocamla keyifli günlerimiz oldu. Çokça cezalar üstelik yedik. Antrenmanda penaltı çalışması yaparken kaçırdığımız penaltıda bakıyoruz ukubet yemişiz. Sıkı Düzen içerisine bizi sokuyordu.”

Türk futbolunun arz iri değişiminde, yapılanmasında Özkan Sümer’in adının geçtiğini tamlayan Aslan, “Devlet futbolu altyapısının bence bildirme iri isimlerindendi. Kaynağı Özkan Hoca’mızdı. Milli takımda çalışmıştım. Bütün detaylar içre onun orada konuşulması de bizi gururlandırmıştı. Ölüm yıl dönümünde hem üzüntülüyüz hem da böyle tıpkı hocaya ehil olduğumuz üzere bile sevinçliyiz.” açıklamasını yaptı.

Kural: “Haddinden Fazla büyük ara”

Özkan Sümer’le hem futbolculuk hem birlikte çalıştırıcılık döneminde etkin ve bordo-mavili kulüpte fariza fail Turgut Kural, “Hocamızı özlemle benzeri misil daha anıyoruz. Yokluğu bizde çokça nazik meyan oldu.” diye konuştu.

“Hem futbolculuk hem antrenörlükte ince yıllar birlikteydik.” diyen Kalça, şöyle devam etti:

“İnanılmaz birlikteliğimiz vardı. Şu zaman bulunmayan ama sanki varmış kabil. Bütün onu konuşuyor, anıyoruz. Her ayak topu konuştuğumuzda sonsuz gündemimizde oluyor. 10 yaşında tanıdım kendisini. 20 yaşına büyüklüğünde Trabzonspor’un herhangi bir kategorisinde beraberdik. Futbolu bıraktıktan sonradan 9 yıl birlikte asistanlığını yaptım. zaman zaman takımın hocası oldu, başkanlık yaptı. Altyapıda beraberdik. Tenise çokça düşkündü, bize öğretti. Beraber oynamamızı sağladı. Daima birlikteydik. Trabzonspor’dan ayrılıp döndük, on paralık kopmadık. Bizde şişman anıları, katkıları var. Ufkumu açan, bana hayatı öğreten ailemden önce oydu. Hayatta karşılaşacağım zorlukların üstesinden karışmak için onu modelleyerek, verdiği bilgilerle çokça posta aldım. Benim üzere birçok arkadaşımıza kavrayış katmıştır.”

Kaide, Sümer’in dokunduğu herkesin hayata bakışını değiştirdiğini anlatırken, “Alelhusus insanlara hareket, ev sevgisini aktardı. Şu anda gündeş futbolu uygulayan teknik adamlarla, hocanın 70’li yıllarda bize gösterdikleri, öğrettikleri çokça örtüşüyor. Zımnında çok kocaman ayrımsız ayak topu adamıyla işimizi öğrendik. Gelişigüzel şeyi öğreterek bu dünyadan gitti. Biz da onun öğretileriyle, özlük kattıklarımızla kez alma çalışıyoruz. İnsanlara dokunduğu üzere topluma, kurumlara katkısı vardır. Kendisini yetiştiren, gelişen, gündeş biriydi. Böyle insanı yitirmek sıkıntı donör. Gecenin hangi saati olursa olsun işimizle ait zorlandığımızda, bilgi aldığımız biriydi.” diyerek sözlerini tamamladı.

Share: