Depremde 12 kişiyi enkazdan sağ çıkaran Giresun AKUT ekibi yaşadıkları o anları anlattı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kontrol kurtarma çalışmalarına karışmak üzere Adıyaman’a giden AKUT Giresun ekibi, 3’ü yavru 12 kişiyi enkazdan etken çıkarmayı başardı. Ekibiyle gelişigüzel deprem bölgesinde tanık olduklarını anlatan IVEĞEN Giresun Yetişek Birim Sorumlusu Gökhan Üstün, facia öncesinde ve sonrasına tedarikli olmanın yetişkin olduğunu söyledi.

47 saat bilahare asıl ve çocuğunu enkazdan salim çıkarmışlardı

Şarki Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize ve Giresun doğmak için hoppadak üç ilde kuruluşu mevcut IVEĞEN’un Giresun ekibinin Eğitim Bilimi Vahit Sorumlusu Gökhan Üstün, geçmiş anından itibaren zelzele bölgesinde bulunduklarını hatırlattı. Üstün, sarsıntı haberini alır almaz o anda 12 gönüllü adına yola çıktıklarını belirterek “Adıyaman’daki fariza yerimize vardığımızda bizden bambaşka henüz hiçbir kol anlama etmemişti. Elan sonradan Ankara ve Bitlis illerimizden üstelik ekipler gelerek üç ilin AKUT ekibiyle birlikte çalışma başlattık. Tabiki yankılanmak dümdüz olmadı, yollar zelzele zımnında kapalıydı. İlk kurtarışımızı birlikte misil üzerinde Malatya Doğanşehir’dahi gerçekleştirdik. Daha bilahare asıl görev yerimiz Adıyaman’a geçtik. Burada fariza yaptığımız 8 çağ içerisinde 25 vatandaşımızın tahliyesini yaptık. Bunlardan 3’ü çocuk, 12 kişiyi enkazdan hareketli çıkarmayı başardık. Bizi bildirme çok etkileyen ise 47 saat sonra 7 eğik binanın enkazından 3 yaşındaki Muhammet Tanık’ı ve annesi Fatma Tanık’ı yetişmek oldu. Yetmek için saatlerce enjeksiyon ile kuyu kazar kabil çalışıyorsunuz ve yavaş yavaş yarışıyorsunuz. Sonunda bire bir canı daha kurtarmanın sevincini yaşıyorsunuz. O anda bütün yorgunluk gidiyor ve hemen eskimemiş ayrımsız can elan idare etmek amacıyla çalışmaya başlıyorsunuz” dedi.

“Arama kurtarmada aynı değil, terbiye düzeyi eke”

IVEĞEN Giresun ekibinin etkin 45, sıngın 150’ye andıran gönüllüsüyle eğitim çalışmalarını sürdürdüğünü bile belirten Faik, “Giresun IVEĞEN ekibinde kentsel arama kurtarmada yeterlilikleri eğin seviyede, bu konuda hususi ruh yapmış kol arkadaşlarımız var. Şuanda enerjik 45 gönüllümüz var, pasiflerle beraber 150 kişiyi buluyoruz. Burada sayının az yahut çokça olmasının tek önemi namevcut. Burada ekibin yeterlilikleri, çöz eğitimlerinin düzeyleri önemlidir. Giresun adına 45 gönüllümüzün suda, karada ve kentsel arama kurtarmada yeterlilikleri kayırıcı seviyede. Zaten eğitim seviyesi yeterli sıfır arkadaşları sahaya sürmüyoruz. hep kıyamet takkadak ve sonrasında neler yapılmalı buna tedarikli olmalıyız” diyerek konuştu.

Depremde yeryüzü çokça Crush Sendromu, sadme ve hipotermi vakaları görüldü

Deprem afetinde karşılaşılan afiyet sorunlarıyla ilişkin hikmet veren IVEĞEN Giresun ekibinin doktor gönüllüsü Dr. Ayşegül Okur ise “Ekibin doktoru adına gönüllü görev yapıyorum. Yer Sarsıntısı afetinde arkadaşlarımızın patırtılı aldığı yerde görüngü adına gidiyordum. Depremzedeyle görüşüyordum ve ruh bilimsel destek vermeye çalışıyordum. Enkazdan çıkarıldığında ise oldukça önceki müdahalesini yapıyordum. İlk müdahalesinin peşi sıra gerek kol aracımızla bulabilirsek ambulansla hastaneye intikalini sağlıyorduk. Yer Sarsıntısı anlarında bizim Crush Sendromu kendisine ifade ettiğimiz kişinin ezilme biçiminde yaralanması, tafsilatlı süreli sıkışması ve ölülük sonucunda oluşan nesiç zedelenmesi ve kas nekrozu ile karşılaşılmaktadır. Antrparantez sevimsiz hava zımnında hipotermi yaşanmaktadır. Çoğunlukla bunlara müdahale etmeye çalıştık ve teferruatlı süre susuz kaldıkları üzere likit desteği sağlamaya çalıştık. Hastayı derk için devrettiğimiz keyif görevlilerini hastanın durumu için bilgilendirdik. imdi Crush Sendromu, hiporermi ve travmalarla karşılaştık” ifadelerini kullandı. – GİRESUN

Share: