Çankırı’da kâin efsanevi fosili sayısı 4 bine ulaştı

ÇANKIRI’de Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde bu yıl yapılan hafriyat çalışmalarında, 100’ün üzerinde fosil daha bulundu. İlk çalışmalardan bugüne kadar tanımlanabilir 4 bin fosil bulduklarını kaydeden Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Hale Sevim Erol, “Artık ayrımsız müze açabilecek sayıda müstehase buluntuya sahibiz. Ayrımsız fosil müzesi açılarak, buranın benzeri bili merkezine çevrilmesini ve turizm merkezine dönüştürülmesini isteriz” dedi.

Ankara Üniversitesi Miftah ve Güneş-Coğrafya Fakültesi Insan Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ağıl Sevim Erol başkanlığında, Fatih Mahallesi Yapraklı esmer yolu çevresindeki alanda yapılan kazılar, bu yıl 12 kişilik ekiple yürütülüyor. 2001 yılında başlatılan hafriyat çalışmalarında bugüne kadara fil, gergedan, zürafa ve kılıç dişli kaplan ilkin oluşmak için 41 ayrımlı adalet ilişik 4 binden çok tanımlanabilen taşıl bulundu.

‘BURASI BİZE TABIAT MİRASI KENDISINE KALDI’Kazı başkanı Prof. Dr. Sevgi Erol, Çorakyerler Omurgalı Taşıl Lokalitesi’nin dünyanın sunma büyük fosil lokalitelerinden biri olduğunu belirterek, “Çorakyerler, dünyada benzeri haddinden fazla beş altı olan, eke taşıl lokaliteleri arasında meydan alıyor. Çünkü şu anda şehrin merkezindeyiz. Bu soy müstehase lokaliteleri, bu kadar abat ve yalınç ulaşılabilir aynı yerde değil. Bunun hem zait hem da eksiklik yönleri var. Artı yönleri; mahdut çalışılabilecek, bayağı ulaşılabilecek benzeri alanda olması. Eksiklik yönleri ise kat kenarında bulunmamız ve merkezde olmamız zımnında esirgeme altında bulunmasına rağmen, korunmasında zorluklar yaşayabiliyoruz. Çankırı üzere Çorakyerler çok oylumlu. Bura bize huy mirası olarak kaldı. 9 milyon yıla kadar inen ayrımsız tarihi var. 9 milyon almanak tıpkı müstehase lokalitesi senelerce mahfuz ve günümüze kadar gelmiş. Fakat bu lokalite merkezde olması nedeniyle 1 günde yok edilebilir. O nedenle haddizatında Çankırılıların, domestik yönetimlerin, yetkililerin çok titiz olması ve bu taşıl alanını çokça ongun koruyabilmesi gerekir” dedi.’MÜZE AÇABİLECEK FOSİLE SAHİBİZ’Bu sezonki hafriyat çalışmalarının kudretli şekilde bitmeme ettiğini tamlayan Prof. Dr. Erol, orak ayı ayı böylelikle başlayan kazılarda ise 100’ün üstünde müstehase bulunduğunu tabir ederek, “Bu sene zürafalarla ait buluntular, domuzlar, gergedanlar bulduk. Gelişmemiş müddet çalışmış olmamıza rağmen, yeniden yetişkin türlere ilişik buluntulara ulaştık. İlk yıllardan bugüne büyüklüğünde tanımlanabilir 4 bin müstehase bulduk. Ama tanımlanamayacak ve koskocaman müstehase sayabileceğimiz numarasızlar beyninde dahi tezelden derhâl ayrımsız o büyüklüğünde fosilimiz var. Çıktı benzeri müze açabilecek sayıda müstehase buluntuya sahibiz. Aynı fosil müzesi açılarak, buranın benzeri olgun merkezine çevrilmesini ve turizm merkezine dönüştürülmesini isteriz” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Hale Bağlılık Erol, ayrıca buradan çıkan fosillerden bölgeye arpalık 2 türe de ‘Çorakyerler’ ve ‘Çankırı’ isimlerinin verileceğini açıkladı.



Share: