Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

Elazığ’da 450 yılık tarihi konaklar depreme direniyor

ELAZIĞ – Sonuç 3 yılda 6 vücut 3 nazik deprem gören Elazığ’ın 450 almanak tescilli konakları, zamanın yanında adeta depremlere da direniyor. Yer ufak çökme yahut çatlağın olmadığı kerpiçten yapılan konaklar, görenleri şaşırtıyor.

Kahramanmaraş merkezli meydana mevrut 2 büyük depremde binlerce ev yıkılırken gene binlerce eş hayatını kaybetti ve yaralandı. 2020 yılında 6.8 büyüklüğündeki yer sarsıntısı ile sarsılan Elazığ, akıbet adına bu depremlerde de şişman hasar aldı. Şehir genelinde tıpkısı çatı çökerken ağır hasarlı çatı sayısı ise 2 bini geçti. Bunların yanında Harput’un eteğindeki sakat adı Hüseynik olan Ulukent Mahallesinde kâin 450 almanak tescilli tarihi konaklarda sunu ufak tıpkı fasıla üstelik oluşmadı. Zamanında kerpiçten yapılan konaklar, zamanın yanında adeta depremlere birlikte direnmeyi başardı. Yeryüzü ufak beis görmeyen tarihi konakları gören vatandaşlar nazik sersemlik yaşıyor.

Mahallede 450 yıllık evler olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Kenan Sağay, “17 devam tescilli yapımız var. Allah’a şükür hiç birinde yıkılma ve antrakt namevcut. 450 yıllık evler hep ayakta duruyor. Bizim buranın zemini çokça kuvvetli. Çarşıda tıpkısı yıllık binalar yerle tıpkısı oluyor. Bura 3 sunum şişman depremde dayandı. Hiçbirine de aynı özdek olmadı. Buranın zemini çokça kuvvetli. Çarşıda yer sarsıntısı oluyor tığ burada hissetmiyoruz. Biricik bükülmüş ve kerpiç binalar ama hiçbir hasar yok. Görenler şaşırıyor. Halen ayakta duruyor, yıkışmamış diyorlar. Bura bütün kayalık. Harput’un eteğinde bulunuyor” dedi.

Selahattin Sıkıntı ise “Ego 60 yıldır burada oturuyorum. Kerpiçten yapılan evler daim duruyor. Halen ayaktalar. Deprem oluyor tekrar de ayrımsız özdek olmuyor. Temel Taşı çokça kuvvetli. Bu evler kerpiç olduğu halde beton binalar yıkılıyor ama bunlar yıkılmıyor. Kerpiçlerin arasındaki kuşaklar tutuyor” diye konuştu.

Share: