Rize’de şifalı bildik suda sıçanotu oranı 27 ikmal aşkın daha çok

RİZE’bile ‘şifalı ıIıca suyu’ kendisine bilinip, gâh kesimlerce yarayışlı olduğuna inanılarak tüketilen suda yapılan analizlerde, efdal miktarda zırnık tespit edildi. İl Esenlik Müdürlüğü ekipleri suyun bulunduğu yere, “Bu suyun içilmesi esenlik açısından makul değildir” uyartı tabelası astı.

Merkeze ilişkin Küçükçayır köyünde bulunan ve bazı kesimlerce faydalı olduğuna inanılarak geçer not Ilıca suyunda, çözümleme için İl Afiyet Müdürlüğü ekiplerince 7 Haziran’da camekân makbuz. Trabzon Umum Sağlığı laboratuvarlarına gönderilen numunelerin incelenmesi sonucunda suyun arsenik değerinin litresinde 10 mikrogram olması gerekirken, 27 itmam ilavesi 273,43 mikrogram olduğu ölçüldü. Analizlerde litrede 250 miligram olması müstelzim sülfat değeri de 496,37, 200 miligram olması gereken sodyum oranı ise 373,12 miligram ve 50 mikrogram olması gereken mangan oranı da 624,17 mikrogram çıktı.

Suyun içmeye makul olmadığının belirlenmesi üstüne İl Keyif Müdürlüğü ekipleri çıkan analizler doğrultusunda içmece suyunun bulunduğu yere ‘Bu suyun içilmesi sağlık açısından makul değildir’ mukayyet uyarma tabela astı.  ‘BELLİ PERİYOTLARLA YENİDEN TAHLİL VE TETKİKLER YAPILACAK’İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuya ilgilendiren yapılan yazılı açıklamada, suyun halihazırda içilmesinin uygun olmadığının tespit edildiği belirtilerek, şöyle denildi: “Bu sebeple ilişik kurumlarımız ivedilikle bilgilendirilmiş, akabinde de vatandaşımızın suyu kullanmaya devam etmesi üzerine suyun içilmesinin sağlık açısından makul olmadığını belirtir yazının ilişik yere asılmasına lüzum duyulmuştur. Halkımızın umu ettiği söz konusu suyumuz ile ilişik yeniden mahsus periyotlarla yeniden analiz ve tetkikler yapılacak olup, düzelmesi durumunda halkımız bilgilendirecektir. İlimiz genelinde nüfusunun şişman bir çoğunluğu yoluyla içmece suyu adına mergup Andon lağım döşemi suyu ile ait ise gelişigüzel takı olmayıp, düzenli tetkikleri yapılmakta ve güvenle içilebilir durumdadır” denildi.’BİZ BU SUYU ŞİFALI BİLİYORDUK’Ilıca suyundan içmeye mevrut ve tabelayı görünce sersemlik dinç Meliha Özdemir “Biz bu suyu şifalı biliyorduk. Hangi oldu de şimdi böyle oldu? İstanbul’dahi yaşıyorum, Rize’ye seçkin geldiğimde bu sudan içmeye gelirim. Tabelayı görünce şaşırdım. Şimdiye büyüklüğünde hep içerdim, tek sıkıntısını yaşamadım” dedi.Tabelayı görünce paslı olduklarını belirten Hatice Fil, “Şifalı biliyorduk, yıllardır bu suyu içiyorduk. Her yıl 1-2 misil geliyoruz buraya. Demin asılan tabelayı görünce korktuk az buçuk erinçsiz olduk. Gine akarsu aldık ama bu kere içmeyip ayaklarımıza kullanırız” diye konuştu.’SUYUN YERİNDE TAHLİL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Sedat Iri ise “Çocukluğumuzdan beri buraya gelirdik. Eskiden buranın girişinde üstünde nelere iyi geldiğini yazan şişman benzeri tablo olurdu. Buranın 150 yıllık aynı mazisi var. Bir Vakitler insanlar buraya onma bulmaya gelirdi. Demincek yapılan tarihlerde suyun çöp tenekesi olduğunu söylüyorlar. Biz buna katılmıyoruz zira bu su, bire bir periyot durduğu ahit bozuluyor. Bu sudan göstermelik aldılar, kaç günde tahlil ettiler muhtemelen değil. Tığ bu suyun durumunda analiz edilmesini istiyoruz. Burada işletmelerdeki insanlar paketlemek yiyor. Bu suyun kapanması demek, işletmelerin bulunmayan olması gitmek. Madem ‘esenlik amacıyla akla yatkın değildir’ diyerek bu yazıyı yazdılar o zaman buraya gelip suyu mühürleseydiler. Mevrut insanlar inanmayıp esasen suyu alıp içiyor” dedi.



Share: