Çocuk mülakat merkezleri 60 ilçede elan hizmete giriyor

Türe Bakanlığınca, 60 ilçede henüz yetke altındaki çocukların teslimi ile çocukla ferdî alım satım kurulması işlemlerinin yapılacağı bala müzakere merkezlerinin ferda hizmete alınmasıyla, Türkiye genelindeki şekil sayısı 198’e yükselecek.

AA muhabirinin derlediği bilgiye bakarak, İcra ve İflas Kanunu ile Ara Sıra Kanunlarda Değişiklik Yapılması Karşı Kanun kapsamında “bala teslimi ve çocukla şahsi ahzüita kurulması”na ilişik eskimemiş düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin arkası sıra Adalet Bakanlığınca, valilikler ve belediyelerin desteğiyle ilk adına 11 ilde yavru musahabe merkezi kuruldu.

Bu kapsamda, tartışmalara bile illet olan “yürütme tarafından çocuk teslimi”hangi son veren yıpranmamış uygulama, 4 Nisan’dan itibaren Adıyaman, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ ve Uşak’ta faaliyete başladı.

Hak Bakanı Bekir Bozdağ’ın çocuk konuşma merkezlerinin sayısının artırılmasına müteveccih talimatı üstüne yer ve ilçelerde merkezlerin kurulması amacıyla faaliyet başlatıldı. Bu kapsamda, yavru ülfet merkezlerinin bulunduğu el sayısı 44, kaza sayısı ise 94’e yükseltildi. Böylelikle bugüne kadar 138 diyar ve ilçede bala görüşme merkezi kullanıma sunuldu.

Merkezlerde, 4 Nisan’dan bu yana 2 bin 395 bala teslimi ve çocukla zatî alım satım işlemi yapıldı.

Bala ülfet merkezi, yarından itibaren 60 ilçede elan kullanıma sunulacak. Böylecene, mevki genelinde forma sayısı 198’e yükselecek. Merkezlerin 2023’ün ağustos ayına kadar yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Bala teslimi ve çocukla kişisel münasebet kurulması işlemlerinde görev algı uzmanlara süreçle ilgili karşı karşıya ve devir içi eğitimlerin verilmesine dahi bitmeme ediliyor.

Teslim işlemleri ücretsiz

Bala doğrulama işlemi, henüz geçmiş icra müdürlükleri tarafından sınırlı bir masraf ve ecir yatırılarak icra memurları ve manşet kuvvetleri marifetiyle yapılıyordu.

Yeni düzenlemeyle yavru müzakere merkezlerindeki amal, daha çok adli bindi ve kıygın hizmetleri müdürlükleri eliyle yerine getiriliyor. Bala teslimine ilişkin işlemlerde, masraf ve gider ya da ayrıksı temas ücret alınmıyor. Giderler, Adalet Bakanlığının bütçesinden karşılanıyor.

Çocukların gözyaşı ve hareket düzeyleri gözetilerek hazırlanan mülakat merkezlerindeki işlemler, uzmanlar eliyle cebren değil, çocukla ve taraflarla bildirişim kurularak, pekâlâ davranmaları gerektiği konusunda kılavuzluk edilerek ve rızaya dayalı gerçekleştiriliyor.

Görüşme merkezlerinin mevki genelinde yaygınlaştırılmasına müteveccih çalışmalar sürüyor.

Share: