Ukrayna-Rusya savaşına reaksiyon gösterip atıyla Türkiye turuna çıktı

Ukrayna- Rusya savaşına tepki gösterip atıyla Türkiye turuna bundan sonra

“Gezen Türk” lakaplı canlı yazar atıyla savaşları ihtarname için amansız bire bir yolculuğa imdi

BALIKESİR – Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinden “Yaren” ismini verdiği atıyla yollara sakıt gezen “Gezen Türk” lakaplı Halit Can, özellikle Ukrayna-Rusya Savaşı görünmek üzere dünyadaki parçalanmamış savaşlara ilgi çekebilmek üzere yollara düştü.

Dağ, kıran, öz, tepe demeden yollara Karamürsel’den Marmara, Veli ve Akdeniz şeklinde ibik şehirleri boyunca oluşturduğu rotasının ilk etabını Antalya’üstelik sonlandırmayı amaçlayan Halit Fert, gittiği şehirlerde yazdığı kitabın gelirinin yüzdelik 70’ini dünyada ‘savaşa faydalı’ diyen adamlık amacıyla kurumlara bağışlayacağını açıkladı.

27 yaşındaki seyyar Halit Fert muhabirimize yaptığı açıklamada, “Sınai dağcılık yapıyordum. Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının peşi sıra ‘Savaşa Hayır’ namına ayrımsız nebze bile olsun bu savaşı durdurabilmek üzere elimden hangi gelebilir diye niteleyerek düşünürken, geçtiğimiz 11 Mayıs’ta Yaren isimli yarışma atıyla yola çıktım. Benzeri yandan gezip, Türk insanının misafirperverliği karşı, benzeri yandan dahi gezdiğim yörelerdeki evcil halktan bilgiler toplayarak Kocaeli’den yan şeridini izleme ederek Çanakkale’ye geldim. Çanakkale’den sonra Kayalıdağ ve Kazdağları üzerinden Edremit ve akabinde birlikte Ayvalık’a geldim. Şu anda Ayvalık Sural Çiftliği’nde 146 devir boyunca kaybolan enerjimizi toparlayabilmek için konaklıyoruz” ifadelerini kullandı.

Amacının “Savaşa Hayır” diyenlerin kazanması olduğunun altını çizen Halit Duygusal, “Bu uğurda çıktığım yol; toplamda bin 230 çağ, bin 777 kilometre sonra Antalya’birlikte sona erecek. Umarım aynı nebze birlikte olsa dünyadaki umum savaşları durdurabilecek ayrımsız girişim atmış olurum. Bir Tane gayem bu” dedi.

Çıktığı yolda yazdığı kitabında, Türk insanının misafirperverliğini biraz şiirsel, biraz birlikte kurallı adına anlattığını aktaran Fert, “Bu kitaptan elde edilecek gelirin yüzde 70’ini tarım, dönüştürülebilir enerji, hayır kurumlarına bağışlıyorum. Umarım bu uğurda insanlığa zerre kadar benzeri faydam tamam. Yer azından ego öldükten bilahare bile buna razıyım. Zira benzeri atla geziyorum. Bu yolda binlerce ve ihtimal de milyonlarca insanlar karşılaşıyorum. Arada Bir yaşadığı abuk subuk ahval yüzünden kabuslar görerek uykumdan uyanıyorum. Kimi Zaman ıslanarak uyanıyorum. Marazlı oluyorum. Atım hastalanıyor. Arada Sırada üstelik atımı almak isteyenler oluyor. Çokça baskı tıpkısı süreç. Umarım güzelce sonuçlanır” dedi.

Çıktığı yolun bire bir avantür severlik olmadığının altını çizen Halit Fert, “Tamamen hissiyatım, savaşa değil da; dünyada hayat dolu haris ve susuz insanlar amacıyla ülkelerin bütçe ayırmalarını istiyorum. Bu yola da bu uğursa patırtılı getirebilmek adına çıktım. Ama bu posta oldukça çokça edisyon aynı kat. Şu anda bedenimde ağrımayan uzuvum yok. Bu yüzden birlikte amacım avantür peşinde çapmak değil, dünyada savaşların olmaması” dedi.

Atıyla çıktığı yolculukta acı ve tepeleri aşarken, hiç ayrımsız canlıya kötülük makaslamak yerine çoğu ant karnını otlarla amonyaklamak zorunda kaldığını anlatan Halit Duygusal, “Zor bir avlu. Da aynı canla gelişigüzel nöbet arkadaşlığı ediyorum. Bu yüzden birlikte O’nun biricik emanetçisiyim. 24 saat süresince birlikte yanındayım. Bu yola çıkarken gelişigüzel sponsorum olmadı. Umarım yolumun sonuna kadarki süreyi mebzul aynı şekilde geçirebilirim. Antalya’dan bilahare ikinci aynı rotam daha olacak. Bu yola birlikte ayrımsız başka beygir ile çıkacağım. Bu yolda bile eskimemiş tıpkı pusula yazacağım. Kitabım iyicene satarsa şayet, geçtiğim yollarda elektriği, suyu sıfır, yalnız devletin verdiği maaşla geçinmeye çalışan 65 yaş üzeri insanlara koruyucu olmayı hedefliyorum. Bunun yanı sıra geçtiğim yollarda bakkalların veresiye defterlerini toplayarak, yolum üzerindeki fırınlara paralarını ödeyip, benzeri sene boyunca hamhalat insanlara caba ekmek dağıtılması üzere bağışlarda bulunmayı arzuluyorum. Umarım bu isteklerim gerçekleşir. Bu yazdığım tezkere, 7 paradigma olacak. Bu geçmiş serisi. 7. seriden sonraları farklı tıpkı tezkere, farklı bir rotaya çıkmayı planlıyorum. 24 saat yazabiliyorum. Ara Sıra atlama beygiri üstünde de yazdığım olabiliyor. Ama daha çok akşam molalarımda yazıyorum. Şu anda 3. Seriye kadar yazdım. Amma heybemde haddinden fazla fazlasını taşıyamadığım için şu anda sadece geçmiş dizi film heybemde var” ifadelerini kullandı.

Antalya’dan bilahare tıpkı eksantrik atla yönünü doğuya çevireceğini belirten Can, “135 dönme içerisinden Diyarbakır’a kadar, ondan sonrasında dahi Kars, Sarıkamış’ta turumu bitirmeyi planlıyorum. O yolda bile yazacağım kitabım 10 milyon rakamına ulaşabilirse, Afrika’nın susuzluk çekici bölgelerinin kısaca üçte birine akarsu kuyusu açtırmayı hayalet ediyorum. Acun açgözlü ve susuzuna savaşa faydalı yerine destek vermek isteyen ülkeler namına şişman betik gelgel kampanyası başlatıyorum. Savaşa silaha ve kaosa ayrılan bütçelerin yüzdelik 1’ine talibim.” diye niteleyerek konuştu.

Öte yandan ilçede birçok dev film prodüksiyona ilgili film ve sekans filmlere familya sahipliği yapmasıyla tanınan Ayvalık Sural Çiftliği’nde konaklayan Halit Fert’ın çiftliğin bahçesindeki otluk alanda peyda havada geceleri konaklamayı yeğleme ettiği öğrenildi.

Share: