Bulgaristan’daki er umumi seçme için Trakya’da 28 sandık kurulacak

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Başkan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, Türkiye’de diri Bulgaristan vatandaşlarını 2 Ekim’de Bulgaristan’birlikte gerçekleştirilecek er genel seçimde görüş kullanmaya çağırma etti.

Zürfettin Hacıoğlu, AA muhabirine, Edirne’de 3, Kırklareli’nde 7, Tekirdağ dahi 18 almak amacıyla Tekirdağ’da 28 sandığın kurulacağına işaret ederek, Türkiye’de tüvana Bulgaristan vatandaşlarının bildirme anne eş hakkı olan seçilmiş hakkını kullanabilmeleri amacıyla vacip ortamı sağlamak amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Hacıoğlu, “Vatandaşlarımız oylarını kullansınlar. Temas ahit söylediğimiz üzere, tığ Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında Türk’ün oyu Türk’e diyoruz.” dedi.

Seçimde 8 partinin yarışacağını rapor eden Hacıoğlu, yapılan araştırmada hükümetin kurulamayacağı gibi ön görülerin olduğunu aktardı.

Hacıoğlu, latif hakkının kullanmasının mehabetli olduğuna vurgu yaparak, “Vatandaşları sandığa nida ediyoruz, seçilmiş haklarını kullansınlar. Düşünce kullanırken özen edilmesi ilke, maatteessüf artık makine ile birçok sandıkta düşünce kullanılacak, biraz kasa dünya. Zımnında orada yardım alsınlar, oradaki görevlilerden. Yani rey çevirmek istedikleri ne partiyse hatalı yapmama yerine orada arkalama alsınlar, müzaheret istesinler.” diyerek konuştu.

“Seçmenler, seçimden yoruldu”

Hacıoğlu, Bulgaristan’de 15 ayda çokça intihap yapıldığını ve seçmenin çıktı yorulduğunu belirtti.

Bulgaristan’dahi daha çok aynı hükümetin kurulması gerektiğini dile getiren Hacıoğlu, “Umarız ki seçimlerden sonraları Bulgaristan’bile artık tıpkısı hükümet kurulur. Seçim süreci atlatılmış peki. Çokça çok intihap olduğu üzere çok da aşkın katılma beklemiyoruz. Ayrımsız geçmiş seçimde Türkiye’de 87 bin müntehip sandığa gitti. Bu kez 50 bini bulabileceğini düşünmüyorum ben.” dedi.

Kırklareli Balkan Türkleri Göçmenler El Birliği Derneği Başkanı Erol Zehir ise bu seçimin Bulgaristan Türkleri amacıyla dirimlik önem taşıdığına dikkati çekti.

Tüm seçmenleri sandığa davet eden Keskin, “Bulgaristan Türkleri amacıyla haddinden fazla cesim olan bu seçim, orada zinde Türk ve Mütedeyyin soydaşlarımızın önümüzdeki 10 yılını etkileyecek ve biçimlendirecektir.” ifadesini kullandı.

Gençlerin geleceğe umutla bakabilmeleri amacıyla sandığa gidilmesinin önemine aksan yapan Yara, “Bulgaristan’daki demokratik ve içtimai haklarımızı kaybetmemek amacıyla, yurttaşlık görevlerimizi hassasiyet ile namına getirmemiz gerekiyor.” dedi.

BSP görevi iadeli etmiş erken seçme kararı alınmıştı

Bulgaristan’bile hükümet kuramayan Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) 18 Temmuz’de aldığı görevi Cumhur Reisi Romanyalı Radev’e reddetme etmesiyle ülkede 2 Ekim’de erken umumi seçim yapılması kararı alınmıştı.

Türkiye’deki göçmenler, Bulgaristan’dahi 1989’dahi kızılca zorba Todor Jivkov’un devrilmesiyle başlayan demokratikleşme sürecinde 15’inci kere genel seçimde rey kullanmaya hazırlanıyor.

4 April, 11 Temmuz ve 14 Son Teşrin 2021’de yapılan üç genel seçimin arkası sıra seçmenler, hükümetin kurulamaması zımnında bu sefer erken umumi intihap amacıyla kasa başına gidecek.

Share: