Osmaniye’de Marifet Bilgisi Öğretmeni Dünyaca Adlı Karatepe Kilimleri İçin 2 Yeni Alizarin Buldu

BELGIT DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’bile bilgi bilgisi öğretmeni Abdullah Set, öğrencileriyle gelişigüzel Karatepe kilimlerinde kullanılmak amacıyla bük ve iğ çekirdeğinden yavruağzı ve mor doğmak üzere iki yıpranmamış kök boyası elde etti. Kategori, “1 yıllık bir faaliyet yaptık. Karatepe kilimlerinde gerçeklik boyaların kullanıldığını biliyorduk, tığ bile buraya tıpkısı ulama sağlayabilmek amacıyla yapılış skalasına 2 şerha yeni kırat ekledik” dedi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesi Karatepe köyünde 60 yıldır ahali yapımı asıl boya kullanılarak kilim dokunuyor. Kilimlerde geçer not cins boyalar, ongun, çiçek, soğan kabuğu, koz ve gâh bitkilerden elde ediliyor. Dokunan motifler ise özel anlamlar taşıyor. Dünyanın bir nice ülkesine satışı yapılan kilimler hem kooperatiflerde hem dahi köylerde dokunuyor.

“RENKERİ PAMUĞUN ÇEKİRDEĞİNDEN BULDUK”

Doğadan doğal namına üretilen gerçek boyalarla ilişkin araştırma işleyen bilgi bilgisi öğretmeni Abdullah Kol, yaptığı faaliyet sonucu iki pasaj kök boya henüz elde etti. Kategori, cehre çekirdeği ve diken dutu kullanarak elde ettiği yeni renklerle ilişkin şunları söyledi:

“Tığ 1 almanak benzeri çalışma yaptık. Karatepe kilimlerinde soy boyaların kullanıldığını biliyorduk, biz birlikte buraya benzeri ulama sağlayabilmek için renk skalasına 2 kesim yeni kırat ekledik. Amacımız bu ülkenin değerlerine sahip çıkmak ve bu ülkeye bakım etmekti. Burada soğan kabuğu, ceviz kabuğu, nar kabuğu mevsimine göre değişik ayrımlı renkler kullanıldığını, halkın burada çalıştığını birlikte biliyoruz. Mevsime göre hasep çeşitleri değişiyor amma bizim bulduğumuz renkleri burada henüz ilk kullanmamışlar. Biz da Karatepe kilimlerine bizim tarafımızdan, öğrencilerimiz aracılığıyla bu renkleri dürü ediyoruz. Bulduğumuz renkleri pamuğun çekirdeğinden bulduk. Pamuğun çekirdeğinden bulduğumuz nitelik yavruağzı rengi, bire bir da böğürtlenin kendisiyle meyvesiyle kökünü karıştırdık. Ona dahi yeniden cehre çekirdeği karıştırarak 3’lü karışımla farklı tıpkısı uzanım, birincisinde çocuk ağzı, birinde birlikte mor nitelik elde ettik.”

Karatepe Sergi Kooperatifi’nde halı dokuyan Hatice Haksever, “Gördüğünüz üzere bu yünü biz bu şekilde iplik yapıyoruz. Bunları cins boya ile boyuyoruz. Oradan iplik haline getiriyoruz bu şekilde kilimlere işliyoruz” diyerek tekstil sürecini anlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Sergi kooperatifi detaylar

Abdullah Ekip

Hatice Hakperest



Share: