Vali Polat: “Türkiye’ birlikte yılda 18 milyon tona vasıl besin israfını azaltmamız lazım”

Kütahya’da planlı, “Gıdanı Koru İsrafsız Aş Damı Atölyesi” programına katılan Ilbay Mürtefi Çelik, Türkiye’bile yılda 18 milyon tona ulaşan azık israfının azaltılması gerektiğini anlatım etti.

Ilbay Ulu Çelik, Milli Terbiye İl Müdürü Hasan Başyiğit ve Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık’ın eşlerinin dahi katılımlarıyla, Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile Mürekkep Uluslar Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) aksiyon birliğiyle yürütülen “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” sloganıyla başlatılan kampanya, “16 Ilk Teşrin Acun Azık Günü” etkinlikleri çerçevesinde Yoncalı Mesleki ve Beceri Küçük Asya Lisesi ile işbirliği yapılarak kurulan mutfakta kadınlara yönelik kendisine gıda israfını zahir azaltırız?, mutfaklarımızda atılan olarak gördüğümüz materyalleri elbet değerlendiririz? sorularından hareketle “Gıdanı Koru İsrafsız Mutfak Atölyesi” isimli program düzenlendi.

Gerçekleşen İsrafsız Aş Damı Atölyesinde, Germiyanoğulları ve Osmanlı izleri haiz Kütahya mutfağından Kütahya Tiridi, Atıf Çorba, Boş Kabuğu Kavurması ve Supangle yemekleri, Yoncalı Mesleksel ve Beceri Rum Lisesi Müdür Muavini Nurdan Behice Makul ve öğrencilerce pişirildi. Kütahya Tiridinde bayat ekmekler, gönderme çorbada mütezayit pilav ve yoğurt, Nadan Kabuğu Kavurmasında değerlendirilmeyip çöpe atık nadan kabukları, Sup de mütezayit kekler değerlendirildi ve bundan sonra olarak tanıdık gıdaların müsriflik edilmeyip dümbelek kazanımı sağlandı.

Vali Mualla Çelik programda yaptığı konuşmada, pandemi, abuhava değişikliği, mütezayit nüfus etkisiyle besin güvencesi ve sürdürülebilir azık sistemlerinin tehlikeye girdiğini belirterek, besin kaybı ve israfının azaltılmasının rastgele zamankinden henüz muhteşem olduğunu, öncelikle otellerden başlanarak Türkiye’dahi yılda 18 milyon tona ulaşan gıda israfının azaltılması gerektiğini vurguladı.

“Besin kayıpları ve müsriflik dünya çapında çokça gelecek tıpkı boyuta ulaştı”

Programda yaptığı konuşmada, besin kayıpları ve israfın dünya çapında çok doğacak tıpkısı boyuta ulaştığını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, “Gıdanı Koru” kampanyasını tanıtarak, kampanya çerçevesinde Kütahya’da ölçülü faaliyetleri aktardı. 16 Ilk Teşrin Dünya Azık Gününün bu yılki sloganı olan “Kimseyi geride terk, Henüz mebzul üretim, henüz ongun beslenme, henüz ongun benzeri çevre ve henüz ferah ayrımsız dirim” çerçevesinde azık kayıpları ve israfının dünya çapında çok doğacak ayrımsız boyuta ulaştığını tamlayan Özçalık, Türkiye’üstelik kayıp ve savurganlık edilen gıdaların azaltılması, değme evde kadınlar aracılığıyla bu bilincin oluşturulması, kimseyi geride bırakmamak ve gıdaların ayrımsız lokmasının üstelik müsriflik edilmemesi amacıyla cemiyet olarak gelişigüzel çalışılası gerektiğini anlatım etti.

Nurdan Behice Doğru vasıtasıyla ise, mutfaklarda azık israfını azaltma yolları ve israfı önleyecek tarifler aktarıldı ve katılımcılarla söyleşi gerçekleştirildi.

Program böylecene Gıda Mühendisi Merve Söyler eliyle katılımcılara, “Besin Kayıpları ve İsrafı” eğitimi verildi. Evlerde besin israfını budamak üzere ilgi edilmesi gerekenler, alışverişte dikkat edilecek hususlar, ürünlerin pekâlâ sahabet edilmesi gerektiği, akıbet tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi nedir?, besin etiketi okuryazarlığı, azık israfına illet dur demeliyiz? konularında farkındalık oluşturuldu. Katılımcılara iştirak belgeleri dağıtıldı.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce “Gıdanı Koru” kampanyası çalışmalarının, gayrı kamu kurumları ve hususi kurumların işbirliği ile Vekillik eylem planları doğrultusunda yıl boyunca devam edeceği belirtildi. – KÜTAHYA

Share: