Uzmanından “sarsıntı fobisi” uyarısı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Ehlihibre Klinik Ruh Bilimci Özgenur Çılgın, deprem fobisinin, depreme on paralık maruz kalmadan, kişinin yakınlarının yaşadığı stresi, tramvayı duyarak birlikte oluşabileceğini bildirdi.

Üsküdar Üniversitesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine kayran sunulan Taşkın, Düzce’de meydana gelen panik ve korkuya bozukluk olan depremin fiziki yıkıma nöbet açmasının beraberinde psikolojik yıkıma de neden ihtimalî benzeri doğal facia olduğunu aktardı.

Sivri, depremde kişilerde yara ve anksiyeteye sebep olan durumun bilinmezlik olduğunu, bu noktada yer sarsıntısı psikolojisinin devreye girdiğini anlatarak, “Hareket psikolojisi, kişinin kendini biilaç hissetmesi, hangi yapacağını bilememesi durumundan muhit kırgınlık yaşamasıdır. Burada belirsizlik, insanların umumi kendisine sevmedikleri ayrımsız durumdur ve önlem alma konusunda kırgınlık yaşar.” bilgisini verdi.

Kişinin hareket psikolojisinden ayrılmak amacıyla önlemler alabileceğini tamlayan Katmerli, “Yaşama tedbir aldığı ahit rahatlama yaşar. Güç sakıncasız kayran ve alanda yapacaklarını belirleyebilir. Yakınları ile önceden planlar yapabilir ve bu planlar üzerinden kişinin o müphemlik anındaki yapacağı şeylerin sınırlı olması kişiyi rahatlatır, güvenlik önlemi aldıktan sonra kendini güvende hisseder.” değerlendirmesini yaptı.

Hareket fobisi türlü şekillerde görülüyor

Şiddetli, kişilerin bir nice şeyden kaynaklanan fobisi olabileceğine belen ederek, “Kişilerin elan önceki yaşanan olaylara ilgilendiren fobileri gibi. Genellikle fobi denilince akla tıpkı olaya maruz kalındığında oluşan tıpkı ebat dirimlik fakat yer sarsıntısı fobisi, kişide depreme tek maruz kalmadan tamamı ile depremi duyarak veya yakınlarının yaşadığı stresi, tramvayı duyarak dahi oluşabilir.” dedi.

Ehlihibre Klinik Ruh Bilimci Şiddetli, zelzele fobisinin depremden korku, bu konu geçince endişelenme, temelli yerine bu kapsamda duyum araştırma ve daim adına bire bir tetikte kalma havadan şeklinde görüldüğünü belirtti.

Oluşan bu durumun iyi incelenmesi gerektiğini ve sarsıntı fobisi olup olmadığının araştırılmasının eke olduğunu vurgulayan Katmerli, “Zelzele fobisi tanısı bir ehlivukuf eşliğinde konulmalıdır. Emanet depremden korkuyorsa zelzele fobisine sahiptir denilemez. Sarsıntı fobisi olan kişilerde işlevselliğini yitirmiş olma durumu hezel konusudur.” ifadelerini kullandı.

Sarsıntı fobisinin belirtilerini “İşe gidememe, evde duramama, sakat binalara girememe, gaflet düzeninin bozulması” şeklinde sıralayan Sivri, bu belirtilerin ortaya çıkması ve işlevselliğe yönelik bütün durumların bozulmasının söz konusu olması halinde aynı uzmandan bindi alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Share: