Ukrayna’dan Buğday ve Günebakan Taşıyan Tır Şoförleri Sınırdaki Yoğunluğa Reaksiyon Gösterdi

Ukrayna’dan buğday ve gündöndü haiz TIR şoförleri sınırda yaşadıkları sorunlardan hastalıklı. Edirneli Gümrük Müşaviri Alparslan Buberka, “Serencam zamanlarda tahıl koridorunun gemilerle gelmekte olan malların kapanmasından ufuk firmalar çıktı tırlarla mülk getirmeye çalışıyorlar fakat bin tonluk malın gelmesi kestirmece 40-50 TIR demektir. Onlar de genelde yollarda sınırlarda yoğunluklara neden olmaktadır” dedi.

Ukrayna’dan yola sâdır ve günlerce süren seyahat sonrası Edirne’deki Kapıkule Çizik Kapısı’na vasıl TIR şoförleri, kestirmece 10 aktarılma sonradan Türkiye’ye girebildiklerini anlattı. Bugün tıpkı TIR parkında açıklama işleyen şoförler, nişane tahlili amacıyla beklediklerini anlatım etti.

“BİN TONLUK MALIN GELMESİ YAKLAŞIK 40-50 TIR DEMEKTİR”

Edirneli Gümrük Müşaviri Alparslan Buberka yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Son zamanlarda tarım koridorunun gemilerle gelmekte olan malların kapanmasından yağlık firmalar daha çok tırlarla para getirmeye çalışıyorlar ancak bin tonluk malın gelmesi kısaca 40-50 TIR demektir. Onlar birlikte genelde yollarda sınırlarda yoğunluklara neden olmakta. Buraya geldikten sonradan de bizim mevzuatımız daha çok gemilere yönelik mevzuattır. 2 bin tonluk gemiye yapılan işlemle tıpkısı TIR’a yapılan iş tıpkısı. Fakat bin tonla, 20 tonla, 2 bin titrem arasında farklar var. Bu bile gecikmelere faktör oluyor. Tırcıların gine abra taşımasını engel oluyor. Tırların dış satım yükünü gene almasına engel oluyor. Türk plakaların dış satım yükünü gene almasına bariyer oluyor. Bu deniz ekincilik koridorunun kapanmasıyla daha üstelik artacak. Ayrımsız şekilde hal bulunması lazım. Hepimiz amacıyla daha ağırlık olacak. Tarımda ‘çözümleme sıklıkları’ denilen bir görüngü var. 2 bin tonluk gemiye çözümleme sıklığı ile 20 tonluk TIR’a yaptığımız çözümleme sıklığını karşılaştırırsak, 10 bin tonda biz bütün analizlerimizi 2-3 kerede çözecekken 20-50 TIR’bile çözmeye çalışıyoruz. O da sıkışıklık oluyor. Analiz sıklıklarının öğür başı değil, tonaj bakımından olması gerekiyor.”

“BUGÜN ÇIKAR MIYIZ BİLEMİYORUZ”

TIR Şoförü Halil Özkan, “Evvel methal yaptık Türkiye’ye. 2-3 dolaşma elan buradayız, tahminimce. Analiz alacaklar henüz, almadılar. Esbak sabah 8-9’dahi giriş yaptık Türkiye’ye. 2 gündür burada yatıyoruz, zaman menfaat mıyız bilemiyoruz. Artık günce amal yapılıyor.  Bizden önceki ihvan 3-4 bölüm yattıklarını söylüyorlar. Ben ilk defa geliyorum buraya. Ego elan geçmiş buğday yüklemiştim Suriye sınırına, oraya boşaltıyorduk. Yükümüz bu kez Edirne’ye denk geldi, tırlarla geliyor. Türk, Romanya arabalar hepsi yükleyip geliyor. Uluslararası müteharrik bütün yükleyip gelebiliyor” dedi.

“10 AKTARILMA SÜRÜYOR”

Arsıulusal güdücü Fadıl Bozoğlan bile şunları söyledi:

“Ukrayna’dahi 40 kilometrelik mesafeyi 6 günde itmam ediyoruz. 1 saatte ulaşılabilecek bir yasakçı ama 6 zaman sürüyor. İnsanlar orada uykusunu alamıyor. İhtiyaçlarını gideremiyor. Haddinden Fazla yumruk sıkıntılar yaşıyoruz. Arsıulusal bunun benzeri çaresine bakılması gerektiğini düşünüyorum. Tahminî 10 günde Bulgaristan Kapitan Andreovaya yaklaşıyoruz. Yani bin kilometrelik uzaklık. Kapıkule aşkın sürmüyor. Garajda çok bekledik. Cumartesi akşamı girdim. Münasebet olmadı, Pazartesi olmadı. Zaman Salı. 4’üncü günüm bugün. Yani bir evrak yapılacak. Gündöndü, Hatay Cilvegözü’ne oradan Suriye’ye gidecek.”

Kaynak Dökümü:

Edirneli Gümrük Müşaviri Alparslan Buberka,

TIR Şoförü Halil Özkan,

Arsıulusal Güdücü Fadıl Bozoğlan

Share: