TBMM Genel Kurul’u toplandı (2)

TEKLİF, UMUMI KURUL’DA KABUL EDİLDİ

Ticarete ilgili düzenlemeler içeren, ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazen Kanunlarda ve Kâh Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dayalı Kanun Teklifi’ TBMM Genel Yerleşmiş’nda kabul edildi.

TBMM Umumi Oturmuş’nda akseptans edilen teklife göre; kooperatif ve dal kuruluşları yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, umumi heyet almanak hayatiyet raporlarını, umumi kurul güruh evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, nasip ve ödemelerine ilgilendiren bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi’nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 sene zarfında sisteme aktaracak. Bu süre Ticaret Bakanlığınca 6 ayak tabanı büyüklüğünde uzatılabilecek.Serbest bölgelerde havza içi doğal gaz şebekesinin işletici şirketlerce yapılması ve bu şirketlerin doğal gaz dağıtım ve eş faaliyetlerine müteveccih düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede; doğal gaz şebekesi yatırımı işletici şirketlerce işlenmiş azade bölgelerde, işleticilerin gaz dağıtım ve as faaliyetlerinin bitmeme edeceği; doğal gaz şebekesi yatırımı tevzi şirketlerince mamul serbest bölgelerde ise gaz tevzi ve komutan yetkisinin tevzi şirketlerine devredilmiş sayılması düzenleniyor.HAKSIZ ÜRETİME CAYDIRICI CEZALAR GELİYORTeklifle, Pejmürde Ticaretinin Düzenlenmesi Için Kanun’un ukubet hükümleri bölümünde mübayenet yapılıyor. Nahak ticari uygulamaların önüne geçilmesi üzere caydırıcı mahiyette yönetimsel mülk cezaları öngörülüyor. Düzenleme ile nahak yere ticari uygulama kavramı bile yeniden tanımlanırken, ısmarlama iptalleri, prim ve değer talepleri, kampanyalı servet ve hizmet talepleri, kesim suret ve içerikleri, maliyet ve giderlerin yansıtılması üzere hususlardaki nahak yere ticari icraat belirlenerek nahak yere ticari uygulamada bulunulamayacağı egemenlik altına alınıyor. Antrparantez Tecim Bakanlığı’na, bunların dışında mütezayit hususlardaki nahak ticari uygulamalar ile 30 bölüm ortamında bozulabilen tarım ve azık ürünlerini ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları yönetmelikle tayin yetkisi veriliyor. Ayrıca ‘Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’ kapsamında sunulan lisansların süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması amaçlanıyor.Teklif ile; yetiştirici, tedarikçi ve pejmürde işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden kaynaklanan maksimal ifa süreleri yeniden düzenleniyor. Aksata merkezlerinde, malikler ile ahzüita merkezi içerisinde cıvıltı gösteren pejmürde işletmeler arasında gelirlerin tasarrufu ve giderlerin paylaşımı hususlarında yaşanan sorunları yutmak yerine ahzüita merkezlerindeki kuma kullanım alanlarının dirimlik ve giderlerine ilgilendiren daha kemiksiz aynı söve çiziliyor.

Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Umumi Oturmuş, bütün tutarı brüt minimum ücretin yüzde 50’sini geçmeyen ve süre aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan bir iki küsurat aidat borçları ve ferilerine müteveccih kaynak ve borsa meclislerince terkin kararı verilebilecek arka sınırı belirleyebilecek. TOBB’un yıllık gelirinin yüzde 2’sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Iktisat ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi’nin ihtiyaçları üzere kullanılması amacıyla 15 yıl olarak belirlenen süre 25 yıla çıkarıldı.

Besti KARALAR/ANKARA, –

Share: