‘Mesudiye goliti’ tescillendi

Ordu’nun Mesudiye ilçesinde kendine özgü özellikleriyle site kültüründe yer edinmiş Mesudiye goliti, coğrafi işaretli işaret namına tescillendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılmış açıklamada, Bir Numara Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda askerlerin anne yiyeceklerinden Kalaba’ya özgü Mesudiye golitinin, belediyenin girişimleri sonucu coğrafi işaretli yayın olarak tescil edildiği belirtildi.

Açıklamada, Türk Nişancı ve Marka Kurumunun 1 Mabeyin tarihli kararıyla tescillenen Mesudiye golitinin ardından kentin coğrafi işaretli eser sayısının 12’ye çıktığı, henüz evvel Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Ordu plato pancarı turşusu, Akkuş şeker hastalığı fasulyesi, Kalaba kivisi, Kalaba tostu, Yalıköy köftesi, Kalabalık taflan turşusu, Kalabalık sakarca mıhlaması, Ordu melocan kavurması ve galdirik kavurmasının tescillendiği rapor edildi.

Mesudiye golitiyle ait bilgelik sunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tarihin yer gür azık buluşlarından olan ve bayatlamadan iki yıl kalabilen golit, savaşlarda, etraflı bahir yolculuğunda ve köylünün rençperlik dönemlerinde tek hususi koşulda saklanmadan yenilebilir. Bu ürün binlerce yıldır kullanılmaktadır. Bir Numara Acun Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda Türk askerlerinin esas gıdası reşit, suya batırılarak yumuşatılmış ve öyle yenmiştir. Golit ekmeği yapımı çok çeşitleri olsa dahi yazma simit şeklinde ve kurutulmuş bayatlamayan aldatmak sadece Mesudiye’ye saf tıpkı yapım. Yüz yıllardır köy ve yaylalarda karye fırınlarında yapılmaktadır. Köy ve yayla fırınları zaman halen kafasız hanımlar eliyle çalıştırılmaktadır.”

Share: