Malezya Yatırım Ihya Kurumu İstanbul ofisini açtı

Malezya Envestisman Ihya Kurumu (MIDA) İstanbul Ofisi’nin açılışı, Malezya Mümessil Bakanı ve Arsıulusal Tecim ve Endüstri Bakanı (MITI) Dato’ Dizi Film Mohamed Azmin Mehabetli eliyle gerçekleştirildi.

Etkinliğe ayrıca Cumhurbaşkanlığı Envestisman Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, MITI Genel Sekreteri Datuk Lokman Hakim Büyük, MIDA İcra Müesses Başkanı (CEO) Datuk Wira Arham Abdul Rahman, MATRADE CEO’su Datuk Mustafa Abdul Aziz, Malezya İstanbul Başkonsolosu Tengku Mohd Dzaraif Raja Abdul Valör ve Ticaret Bakanlığı Asya Pasifik Bölgesi Ofis Başkanı Çağatay Özden katıldı.

Toplantının küşat konuşmasını gerçekleştiren Malezya Kıdemli Bakanı ve Uluslararası Tecim ve Sanayi Bakanı Uca, MIDA’nın İstanbul ofisinin kurulmasının çokça anne ve kritik iki amaca hizmet ettiğini, bunlardan birincisinin, Malezya’nın Orta Şark ve Avrupa Birliği kadar komşu bölgeler birlikte karışma kalkmak amacıyla Türkiye ve civarındaki ticari çıkarları ve envestisman ufkunu genişletmek isteyen işletmeler amacıyla tıpkısı kapı görevi görmesi olduğunu dile getirdi. Bu konunun, Malezya’nın sınır dışı yatırımlarını açık artırma girişimiyle benzerlik gösterdiğini vurgulayan Ulvi, “İkincisi ise bu idarehane, Türkiye’den ve bölgeden Malezya’ya elan çok yatırım koymak amacıyla bire bir demirkapan görevi görecek ve böylece ASEAN bölgesinde ve ötesinde büyüme üzere bir sıçrama tahtası yerine konumumuzu güçlendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Mürtefi, gelişmiş Türk yatırımlarının potansiyelinden cemi olarak derk etmek üzere ofisin çok makul ayrımsız zamanda açıldığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“MIDA’nın İstanbul ofisinin açılması, ati istihsal, makine ve ekipman, havacılık, sayısal yatırım, enformatik ve helal anlaşma dahi karışma gelmek amacıyla gıda üretimi alanlarında Malezya’ya müteveccih imalat ve hizmet alanlarındaki gelişmiş Türk yatırımlarının potansiyelinden bilcümle kendisine anlamak için haddinden fazla akıllıcasına aynı zamanda gerçekleşmektedir. Bu bap, Malezya’nın Millî Yatırım Hedefleri (NIA) ile uyumludur. Tahaccüm politikamızın, KOBİ’lerin ayar ve tedarik zincirinde ilerlemesini sağlamaya öncelik verdiğinin altını resmetmek isterim. Bu girişimler tıpkısı zamanda şirketleri ve işletmeleri süreçlerini otomatikleştirmeleri için güçlendirecek, sosyal ve çevresel etkileri azaltırken uran taleplerini karşılamada makul zikıymet olacaktır.”

Türkiye ve Malezya arasındaki serbest tecim anlaşmasının önemine meni fail Yüce, “Malezya ve Türkiye Erkin Ticaret Anlaşması’nı 2014 yılında imzalandı. Kesim, uygulanmaya 2015 yılının ağustos ayında başladı. Bu antant, ticareti, malları, bunun beraberinde soylu erki ve maharet alanlardaki aksiyon birliğini kapsıyor. Inikat kapsamında, 2023 yılından itibaren Türkiye’den ihraç edilen malların neredeyse yüzde 99’u gümrüksüz olacak. Bu format Türk ihracatına anahtar aynı kurum veriyor. Serbest Tecim Anlaşması imzalamadığımız ülkelere oranla Türkiye’ye çokça yoğun bire bir avantaj sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük, geçmiş imzalanan rötuşlu protokolle, Serbest Ticaret Anlaşması’ndan Türkiye’den ve Malezya’dan aksiyon adamlarının çok oylumlu avantajlar sağlayacağını belirterek, Türkiye-Malezya beyninde kurulan Ortak Iktisat ve Tecim Konseyi’nin iki mutluluk arasındaki ticari ilişkileri ve hareket birliğini derinleştireceğini söyledi.

Türkiye ve Malezya arasındaki dostluk ilişkilerinin detaylı yıllara dayandığını rapor eden Şanlı, “Etraflı süredir var olan ilişkilerimiz günden güne daha birlikte güçleniyor. Bugün İstanbul’de açtığımız ofisin eskimemiş alanlardaki gelişim birliklerini güçlendirmesini ve büyütmesini rüya ediyoruz. Türkiye, bizim amacıyla haddinden fazla yüce benzeri tecim ortağı. Türkiye, bölgede bizim 3’üncü bildirme büyük ticari partnerimiz. İki büyüklük beyninde çokça şişman benzeri potansiyel olduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu.

-“Türkiye ve Malezya bulundukları coğrafyalarda lehçe bire bir minval konumunda”

MIDA ile kurulan mühim ortaklıktan belde memnun olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu üstelik Türkiye ve Malezya’nın bulundukları coğrafyalarda lehçe benzeri forma konumunda olduğuna dikkati çekti. Son yıllarda Malezya’dan Türkiye’ye mevrut kısaca 1 bilyon dolar düzeyindeki uluslararası aracısız yatırımın özellikle enerji, finans, altyapı ve ulaşım, harabati ve afiyet girmek üzere çeşitli sektörlerde gerçekleştiğini kaydeden Dağlıoğlu, “Bu sektörlere munzam yerine uygulayım bilimi girişimciliği ve faizsiz mal alanındaki envestisman potansiyelinin birlikte dikkat çektiğini görmekteyiz. Ağustos 2015 itibarıyla yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile gelişigüzel, hep tecim hacmimiz 6 sene gibi güdük tıpkısı sürede 2 katına çıkmıştır.” bilgilerini verdi.

Dağlıoğlu, Malezya’bile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin bulunduğunu belirterek, “Onların birlikte özlük ülkelerine yatırım çekmeye müteharrik ve Malezya ile sair ülkeler arasındaki paçarız yatırımları arttırmayı hedefleyen tıpkı ofisi Türkiye’da, İstanbul’üstelik açması güzel oldu.” diyerek konuştu.

Türkiye ile Malezya arasındaki tecim hacminin artırmayı hedeflediklerini tamlayan Burak Dağlıoğlu, “Bu idarehane hem aykırı yatırımlar amacıyla hem da karşılıklı ticaret amacıyla kocaman tıpkısı girişim oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

-“Türk yatırımcılar, muktezi parçalanmamış bilgileri bu ofisten alabilirler”

MIDA CEO’su Datuk Wira Arham Abdul Rahman ise MIDA’nın Malezya’ya yeni yatırım fırsatları sunmasının birlikte, ülkenin büyümesine katkı sunacak yeni iş birlikleri de aradığını kaydetti. Rusya, Yunanistan, Kıbrıs, Azerbaycan, Gürcistan kabilinden ülkeleri ve Ilımlı Asya’daki 7 ‘Stan’ ülkesini kapsayan Türkiye’de MIDA’nın İstanbul ofisinin açılmasının bu bölgelerle olan ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını vurgulayan Rahman, “Ayrıca Malezya’nın kültürünü, ısıdam misafirperverliğini ve ülkemizin gayrı çeşitli unsurlarını bakir topluluklara ve toplumlara tanıtmayı amaçlıyoruz. MIDA İstanbul Ofisi’nin açılmasının, iki mevki arasındaki ikili ticareti ve Türkiye ile Malezya arasındaki sınır dışı yatırımları elan da artıracağından eminim. Malezyalı işletmelerle kadem ortaklıkları yahut teknolojik gelişim birlikleri arayışında olan Türk yatırımcılar, gerekli kamu bilgileri bu ofisten alabilirler.” diyerek konuştu.

Malezya ekonomisi büyümeye devam ediyor

Toplantıda sunulan bilgiye göre, Malezya’de, Türk yatırımcıları özellikle araba ve takım, havacılık, enformatik, sayısal envestisman, helal antant de karışma oluşmak için besin üretimi alanlarında bir nice aksiyon fırsatı bekliyor. Güneydoğu Asya’birlikte stratejik aynı konuma ehil olan Malezya, Türk yatırımcıların Güney Şarki Asya Milletler Birliği (ASEAN) pazarına girmeleri amacıyla portal konumunda bulunuyor. Benzer şekilde Avrupa, Ölçülü Asya, Orta Doğu ve Yıldız Afrika’nın kavşağında meydan düzlük Türkiye dahi, Malezyalı şirketler üzere gelişmekte olan bu pazarlarından yararlanmayı sağlayacak tıpkısı mahiyet konumunda bulunuyor.

Haziran 2022 itibarıyla Türkiye’den Malezya’ya 14 imalat projesi kapsamında 156,3 milyon dolarlık envestisman onaylandı. Onaylanan üretim projelerinin sektörleri arasında ilmî/tıbbi ve ölçüm cihazları, dokuma, kimya, azık üretimi ve elektronik ürünler düz alıyor. Malezya’da, Türk yatırımı olan 111,6 milyon dolar tutarındaki dört üretim projesi üstelik hayata geçirildi. 2022’nin geçmiş yarısında Malezya, 1.714 projeyi içeren imalat, hizmet ve asli sektörlerde toplanmış 28 bilyon dolar mesabesinde yatırım aldı. Bu yatırımların ülkede tahminî 58 bin şahsiyet istihdam yaratması bekleniyor. bahis konusu yatırım tutarının yaklaşık 20 bilyon dolarını doğrudan ecnebi yatırımlar, 8 milyar dolarını ise evcil kaynaklardan yapılan yatırımlar oluşturdu.



Share: