KTÜ Farabi Hastanesi’nde erkendoğan ve yenidoğanlar lehçe anesteziyle cerrahi müdahale edilebiliyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde, prematüre ve yenidoğan bebeklerde, lehçe anestezi ile ameliyatın gibi olduğu bildirildi.

KTÜ Farabi Hastanesi’nden yapılan kayıtlı açıklamada, tıbbın ilerlemesiyle mevlit haftalarına bakarak erken doğan bebeklerin, tıbbi destek, izlem ve otama ile yaşatılabildiği belirtildi.

Pek haddinden fazla maslahat dolayısıyla operasyon müstelzim erkendoğan ve yenidoğanlar üzere anestezinin balaban ehemmiyet taşıdığı vurgulanan açıklamada, “Anadan Görme genel duyum yitimi, bu grup hastaların bazılarında mülhak emraz, aza ve sistemlerin parçalanmamış gelişmemesi kabilinden nedenlerle riskli olabilmekte ve işlemin bu konuda uzmanlaşmış şahıslar aracılığıyla uygulanması gerekmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, genel anestezi alamayacak, munzam sorunları olan hastalar amacıyla alternatif anestezi tekniklerinin tercih edilebileceği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

“Genel anestezi alamayacak ve mülhak sorunları birlikte olan bu hastalar amacıyla almaşık anestezi teknikleri, alelhusus ürolojik problemler, kasık fıtığı kabil nedenlerle ameliyat olacak bebeklerde tercih edilebilir. Özel tecrübe ve terbiye sayesinde, bu bebekler kaudal ve spinal duyum yitimi üzere bölgesel duyum yitimi ile genel duyum yitimi almadan jandarma operasyon edilebilmektedir.”

“Bu yöntemlerle hastalarımız bire bir zamanda veca hissetmemektedir”

Açıklamada değerlendirmelerine vadi sunulan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Gönül Borcu Geze Saatçı, prematüre ve yenidoğan bebekler için umumi anesteziye mütenavip olan bölgesel duyum yitimi ile de emniyetli anestezinin olabilir olduğunu belirtti.

Bala hastalar amacıyla operasyon öncesi, faaliyetler süreci ve ameliyat sonrası titizlik ve deneme gerektiğini vurgulayan Saatçı, şu ifadeleri kullandı:

“kasık fıtığı, ürolojik problemler yavru hastalar için cerrahi müdahale öncesi, işler süreci ve işler sonrası titizlik ve deneme gerekmektedir. Hele ayrımlı duyum yitimi yöntemleri, bu sürecin abat ve konforlu geçmesine imkân vermektedir. Umumi anestezi alması riskli prematüre ve yenidoğan bebekler, KTÜ Farabi Hastanesi’nde makbul kaudal ve spinal duyum yitimi kabilinden bölgesel anestezi yöntemleri ile güvenle opere edilebilmektedir. Bu yöntemlerle hastalarımız, operasyon sırasında jandarma kalabilmekte ve bire bir zamanda ağrı hissetmemektedir.”

Saatçı, akıllıca vakalarda yapmış oldukları bu yöntemler yardımıyla, bala hastaların antrparantez genel anestezinin istenmeyen etkilerinden korunmuş olduklarını üstelik kaydetti.

Share: