Köroğlu Dağları’nın zirvesinde serbest kalan kadının ürettiği benzen ürünleri ilgi görüyor

MEHMET EMİN GÜRBÜZ – Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinin kuzeyinde meydan kayran Köroğlu Dağları’nın zirvesindeki tahminî 2 bin rakımlı Yazıca Yaylası’nda 15 yıldır yaz aylarında biricik başına besicilik eden Tabiiyet Uşak, yaylada ürettiği peynir ve tereyağını satarak gelir elde ediyor.

Kıbrıscık’tan kestirmece 18 kilometre uzaklıkta, kayalık ve engebeli ateş yolundan araçla bata çıka ulaşılabilen Yazıca Yaylası’nda besicilik eden tıpkısı yavru annesi Sevgi Yardımcı (42), yayladaki komşularının mesleği bırakması ve eşinin Yazıca köyündeki gayrı işleri dolayısıyla sonuç 15 yıldır biricik başına burada besicilik yapıyor.

Elektrik olmadığı için elektrik üreteci sebebiyle çalıştırdığı sağım makineleriyle günde iki posta sağım işleyen Uşak’in, ensesi kalın nebat örtüsüne sahip yayladaki otlarla sönümsüz kocabaş hayvanlarından elde ettiği sütle yaptığı mahsulat, balaban bent görüyor.

Elde ettiği gelirle özellikle üniversitede okuyan kızının eğitim bilimi masraflarını karşılayan Yardımcı, ev bütçesine bindi oluyor.

Yaylada hayvanlarının ve özlük birey güvenliğini yetiştirdiği köpeklerle sağlayıcı Çeltek, ortaya koyduğu mücadeleyle çevresindekilerin takdirini topluyor.

“Mutluyum yaptığım işi seviyorum”

Bağıntı Çeltek, AA muhabirine, ilkbaharda havaların ısınmasıyla eşinin bile sebebiyle büyükbaş hayvanlarını yaya yerine yaylaya çıkardıklarını belirtti.

Yaylaya yerleştikten sonraları eşinin köydeki işlemler amacıyla izansız döndüğünü ve yaylada biricik başına hayvanlarına baktığını rapor fail Uşak, “Sabah erkenden sağım için kalkıyorum, hayvanları sağdıktan sonradan sütümü alıp ürünleri yapıyorum. Hayvan Bilimi elhak kendisi otlamaya harcama. Burada yabani hayvanlar de var, ayısı, kurdu, tilkisi, tavşanı geliyor ama korkmuyorum. Tıpkısı karı adına burada ara vermek elbette zor fakat bunu yarmak zorundayım çünkü ekmeğimi buradan kazanıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Yardımcı, plato hayatını sevmesinin yanında yegâne kızının üniversitede okuduğunu, ona daha rahat benzeri eğitim imkanı sunabilmek üzere bile biricik başına yayladaki işlerin zorluğuna katlandığını dile getirdi.

Uzun yıllardır yaylada hayvanlarından aldığı sütle genelde peynir ve sadeyağ yaptığını, ürünlerinin beğeniyle tüketildiğini nâkil Uşak, “Hayvan Bilimi Köroğlu’nun kekiğiyle besleniyor. Yaylada ürettiğimiz yağımız, peynirimiz imdi tutuluyor, insanlar uç tadını biliyor, beğenerek tüketiyorlar. Belirli müşterilerim var ısmarlama karşılığı onlara yapıyorum. Siparişleri hazırlıyorum gelip kendileri alıyorlar. Bazen bile eşim gelip siparişleri ilçeye götürüyor. Yaylada sıra fena hâlde geçiyor, mutluyum yaptığım işi seviyorum.” ifadelerini kullandı.

Uşak, yayla yolunun vesait amacıyla akıllıca olmamasının beraberinde ruh üstelik olmadığı için takı yaşadığını aktararak, bu konuda yetkililerden yardım beklediğini sözlerine ekledi.

“Buranın sütü, peyniri, sadeyağ çokça lezzetli”

Yaylaya çıkarak peynir ve sadeyağ alan Tansel Gülen bile 18 kilometrelik yayla yolunun araçlar için akıllıca olmamasına karşın tamamen lezzetinden ortalık yaylaya gelerek Yardımcı’ten hem kendisi hem bile mümasil çevresi üzere peynir ve sadeyağ aldığını söyledi.

Yazıca Yaylası’nda üretilen peynir ve tereyağını herkese kaynak ettiğini nâkil Gülen, ” Türkiye’nin tek yerinde bu büyüklüğünde natürel, bu kadar bozulmamış, bu büyüklüğünde özenle üretilmiş mahsulat bulunamaz zaten. Ortamdan, çevremizden üstelik görüldüğü kabilinden genelde kekikle otlayan hayvanlar, haddinden fazla metin besleniyorlar. Buranın sütü, peyniri, sadeyağ çok içimli, ihtiyacımızı buradan karşılıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: