Komutan Aktürk: “Sarsıntı olduktan bilahare değil, olmadan ilaç alınmalı”

Erzincan Baro Başkanı Gaybubet Aktürk, son yüz yılın arz incitici depremi yaşandığını kaydederek, “Yer Sarsıntısı olduktan sonradan değil, olmadan tılsım alınmalı” dedi.

Müteahhitlerin biricik başı yerde car edilerek gaye göstermenin zinde tayin ve teşhisi saptırmak olduğunu kaydeden Aktürk, “Bu yıkımlardaki zincirleme kalın alanlarının tespitini akilane çözümleme ederek yeni ve temelli tedbirler almamız ancak haber ve kuma karın ile olabilir olacaktır. Eksiksiz sorumlular hesap vermeli. Budaklı tıpkı yere oturum izni, iskan verildiyse, altında imzası olanların dahi elini kolunu sallayıp gezmemesi geçişsiz” diye konuştu.

“Önüne mevrut müteahhitlik yapamamalı, bunun önüne geçilmeli” diyen Ihtiyaç Aktürk, şöyle konuştu:

“Eğitimi, ihtisası inşaat üzerine olan çatı yapmalıdır. İmar Kanununa, yer sarsıntısı yönetmenliğine ve ilgilendiren tam mevzuata harfiyen uyulmalıdır. Sistem işini aklık ve kuralına makul namına getirmelidir. Izinli makamlar görevlerini bütün adına getirmeli. Zelzele öncesi ve sonrası için planlanmalar yapılmalı, alınması müstelzim tamam önlemler hazırlanmalıdır. Siyasi kuvvet ve belediyeler çatı teftiş sürecinden çıkarılmalıdır. Kimseye ödün verilmemelidir. Yapılara sıkı denetim araç. Sarsıntı değil, ihmal ve kusurlu yapılar öldürür. Denetimlerin sıkılaşması ve düzenlemelerin elan caydırıcı kuzuluk gelmesi, binaların yapım sürecinde sunu yetkisiz çalışandan yeryüzü yetkili mühendise büyüklüğünde herkesin işini elan özenli yapmasını sağlayacaktır. Sonunda zelzele her hangi kadar önlenemeyen tıpkı tabiatıyla olay olsa birlikte sonucunda oluşabilecek zararlar yeryüzü organ indirilecek ve hareket kuşağında olan ülkemizin bu tabiat olayından oldukça bir iki beis ve yara alarak çıkmasını sağlayacaktır.

Aynı teessürat aynı elan yaşanmasın diyerek parçalanmamış binalar incelenmeli, hasar tespiti yapılmalı ve risk haritası oluşturulmalıdır. Amme kurumları, hisse senedi yerleri vatandaşların yaşadıkları daireler ve okullar üzere benzeri zaman önceki denetim çalışmaları başlatılmalı; alt katlarda mevcut dükkanların ise muhtemel benzeri kolon kesilmesi durumuna karşı incelenmesi elzemdir. Ayrıca tebeddülat adı altında binalara gine hasar verilebilmekte, bunun birlikte denetimi çabucak yapılmalıdır. Depreme hazır olmanın maliyeti, meydana gelen depremin etkilerini ortadan kaldırmaktan elan azdır. İmar affı, ümran barışı tıpkı henüz asla gündeme gelmemelidir. Elan fazla tehirsiz kanunlara uyan, uymasını sağlayıcı aynı sitem inşa etmeliyiz.” – ERZİNCAN

Share: